Mahimahi – Cigale 14

Sista dagarna i Thailand

 

 

Det är mitt i natten. Kolsvart och vi ligger för ankar i en smal kanal mitt emellan två öar. Vi väcks av att regnet vräker ner. Rusar upp och stänger alla luckor (det är många) och lägger oss igen. Men så kommer vinden, kraftiga byar sveper genom kanalen och det rycker och drar i kättingen. Upp på däck och kolla hur det verkar. Det är lugnt. Vi ligger bra och vet att vi fick väldigt bra fäste då vi ankrade. Men lite oro har vi för båten framför oss som kom in precis innan det blev mörkt. Vi såg hur de bara släppte i sitt ankare utan att provdra för att kolla att ankaret satt fast ordentligt. Om deras ankare släpper driver de rakt på oss. Efter en stund lägger sig vinden och vi kan somna om till regnets smatter mot det genomsalta däcket. Det var längesen det regnade och Mahimahi behöver verkligen sköljas av. Eftersom vi inte har tillgång till mängder med sötvatten så får vi vänta på att vädret fixar det i stället.

Ja så kan en natt vara ombord. Ofast lugnt men ibland oroligt och svårt eller till och med omöjligt att sova. Som på ön Racha, strax söder om Phuket. där vi låg några nätter. Vi snorklade och badade och promenerade över ön. På dagarna kom det massor av turbåtar fullastade med turister och stranden myllrade av folk. Sen framåt eftermiddagen åkte alla tillbaka till Phuket och det blev tyst och stilla i viken. Bara vi och några andra båtar låg kvar över natten. Men sista natten önskade vi att vi gjort som alla andra; lämnat viken. Det blåste upp och tillsammans med tidvattensströmmar så bildades en fruktansvärt jobbig sjö. Vi gungade och rullade natten lång och det gick helt enkelt inte att sova.

Nästa morgon lämnade vi ön och seglade tillbaka till Phuket för att hämta vårt andra försegel från segelmakeriet. Klas och Magnus fick det på plats igen och vi kunde konstatera att också det var fint lagat. Så nu har vi bra segel inför kommande långa seglatser. Känns väldigt bra!

Efter en massa båtmek och många glada skratt och goa stunder har Klas nu lämnat Mahimahi för denna gång, som alltid när gäster mönstrat av blev det tomt ombord.

I Asien gäller det verkligen att se upp för fiskebåtar och fiskeflöten. Båtarna är många och de ändrar kurs efter fiskstimmen så man vet aldrig riktigt var man har dem. Och fiskeflötena ligger precis överallt, ofta platt i vattenytan och lätta att missa även om man försöker ha utkik hela tiden. Ofta är det hela familjer på båtarna och de fiskar större delen av dygnets timmar. Men en kväll ställde de till med stor fest. De ankrade sina båtar kloss intill varandra i en lång, lång rad. Det var musik, skratt och fyrverkerier natten lång. Och alltihop avslutades på morgonen med smattrande smällare.

Vi har ju varit besvikna på fisket här men nu har vi fått lära oss att fiskarna i Thailand helt enkelt inte gillar våra fiskedrag. Nej här vill de ha en helt annan modell. Ett drag som mest liknar ett litet leksaksflygplan. Magnus tillverkade ett, slängde i det, och efter en stund fick vi napp! Ett avbitet fiskhuvud visserligen, hur nu det gick till, men man får ju glädjas för det lilla.

En dag såg vi ett helt stim med stora svärdfiskar som simmade i vattenytan. Ovanför dem cirklade en flock fåglar. Något slags örnfågel. En mäktig syn, naturen är fantastisk! Ibland!  Vill ni se fler fiskar så klicka på “Fiske” högst upp på sidan.

Inte lika fantastiskt är hur det på Mahimahis botten växer både sjögräs och snäckor så fort att vi nästan kan se det. Det är en evig kamp att försöka hålla botten någorlunda ren. Om ett tag är det dags för bottenmålning och det är inte givet vilken färg som är den bästa att använda. Så Magnus har målat en skiva med tre olika sorters färger och sen fäst skivan i badstegen så att den ligger i vattnet. Tanken är att det ska växa olika mycket på de olika proven och att det utifrån resultatet av detta lilla experiment ska bli lättare att välja bottenfärg. Det är bara det att efter flera dagar i vattnet så finns inte ett endaste litet grässtrå på något av proverna. Mycket märkligt!

Vårt thailändska visa har löpt ut (som seglare får man bara en månad, men om man vill ha ett nytt är det bara att segla ut ur landet, in i Malaysia, och sen tillbaka igen) och vi har klarerat ut från Thailand. Endast tre kopior på passen och tre kopior på skeppsregistreringen behövdes denna gång. Och 25 kr i muta, inte mycket men betänk alla gäster de har, det blir en del pengar i långa loppet.

Vår favoritö i Thailand blev Ko Rok Nok. Klart vatten, fin snorkling, härliga stränder och alldeles lagom med andra båtar. En ö väl värd ett besök om ni är i Thailand.

Vi är nu på väg söderut till Langkawi, Malaysia. Under tiden ska vi försöka hitta alla grejer som Klas lagt på nya, som han tycker, mer finurliga platser…

Ofta, ofta tänker vi förstås på hur alla har det hemma… Längtar!  Vad gör barnen? Har de det bra? Snöar det? Eller blåser snålblåst? Eller kanske skiner solen och det är så där frostvackert som det bara kan vara en fin vinterdag hemma.

Ja snart får vi se, för nu gör vi en paus både i långseglarlivet och i bloggandet och flyger hem till Sverige för ett tag. Gissa om vi ska njuta av att träffa barn, familj och vänner. Mahimahi kommer under tiden att ligga i en marina på Langkawi i Malaysia. Skeppskatten Soffie gillar absolut inte att flyga så hon får stanna kvar och vakta Mahimahi när vi är borta.

Från Langkawi kommer vi sen att segla ner genom Malackasundet, till Singapore och upp längs östra sidan av Malaysia. Framåt hösten går vi söderut igen till Sunda strait och ut på den hisnande stora Indiska oceanen. Många nya äventyr väntar… Hoppas ni fortsätter att följa oss när vi är tillbaka!

Kanske ses vi därhemma

 

21 thoughts on “Sista dagarna i Thailand

  1. eva-lotta moberg

    Hej !
    Det är fantastiskt roligt att få hänga med på er resa och se så många fina platser som ni bseöker. Vilket äventyr! Jobba får ni också, förstår jag.
    Här hemma är det inte så vackert som ni kanske drömmer om. Det har mest varit milt, grått och regnigt med lite stormar då och då. Inte mycket snöskotting med andra ord, vilket är skönt. Ljuset är på gång och förhoppningsvis så även solen. Vi har det bra på jobbet här men är lite trötta och nötta. Längtar efter vår och lite ledighet.
    Välkomna hem.Vi hörs!
    kram Eva-Lotta

  2. KlasJ

    Hej igen, visst e de lite genomskinligt. Klart jag vill ni ska höra av er så jag kan erbjuda mig att komma å plocka fram sakerna jag “har hittat på nya finurliga förvaringsplatser” till…:-)! Hittar ni min väska får ni gärna använda den vid hemresan. Ha det fortsatt skönt o njut av värmen så länge ni är kvar här så hoppas jag vi ses i kalla Svedala.

    1. Sara Post author

      Hej du glade… Alla försök är bra :). Har hittat din väska och funderar lite på att kanske använda den. Är ju lite ont om resväskor här, minst sagt. Kram

  3. charlotta

    Så nu har ni siktet på Sverige igen. Kan tänka det känns lite konstigt,och roligt narturligtvis.
    Trycket kommer säkert att bli högt om att få träffa er, släkten är ju stor.
    Kanske vi hinner ses, vi får se.
    Tycks vara en stabil vaktkatt ni lämnat båten till.
    Välkommna hem, kram Lotta

  4. Lena Johansson

    Det är fantastiskt att få era reseskildringar i det svenska vintermörkret. Det är ganska precis 26 år sedan Janne och jag bodde i en palmhydda i Kata beach och blev tvingade att dela frukosten med närgångna markattor. Kan tänka mig att det har förändrats men förstår att ni som seglare fortfarande kan hitta Thailands pärlor. Janne och jag lyfter från Varberg och börjar en ny era i Stockholm. Jag bor här seden en vecka och ägnar tiden åt arbete och att nosa på olika områden genom att gå på lägenhetsvisningar. Riktigt spännande!
    Lycka till med fortsatt resa! Ett äventyr som bara riktigt äventyrslystna kan ge sig ut på! Beundransvärt och inspirerande!!

    kram
    Lena

    1. Sara Post author

      Hej Lena! Tack för din fina hälsning.
      Ja Thailand har nog förändrats mycket, inte bara på gott kanske. Så spännande med ny stad, låter som ett riktigt äventyr det med. Hoppas ni hittar något fint! Och lycka till, till er båda två med detta nya! Kramar

  5. Leni och Bosse

    Återigen underbara bilder! Det blir oerhört roligt att snart få se er, undrar bara om ni är lika söta i verkligheten som på era bilder? Förbereder nu gravlaxen mm.
    Välkomna och väl mött!

    Kram Bosse och Leni

  6. Sven

    Häftigt att få hem våra Globetrotters, nästan lite overkligt! Vilket miljöombyte, från Langkawi och Mahimahi till Onsala och Villan. Äntligen får ni träffa vår nya familjemedlem Jackson som äter mycket hö och havre, och morötter från mig.

    Förtöj henne ordentligt, så ses vi snart!
    Sven & Co

    1. Sara Post author

      Sven; Ja, det känns faktiskt lite overkligt att vi kommer att vara hemma på ett litet kick. Tog ju ett tag att komma hit. Blir spännande att träffa Jackson! Kram

  7. Lisa o Calle

    Hej igen!
    Vad jag ville säga med väderinformationen var att det är som vanligt i Götet; ömsom regn ömsom snö……..
    //Lisa

    1. Sara Post author

      Lisa Calle; mycket bra väderinfo ;), letade runt bland varma kläder i dag, legat undanstuvade i evigheter känns det som. Hittade ett par fina blåvita stickade vantar… Kram

  8. Lisa o Calle

    Vi ser fram emot att träffa er! För upplysnings skull; trots att det anses vara meteorologisk vår har det snöat idag. Välkomna hem!
    Kram
    Lisa

  9. Anna-Greta Milefors

    Jätteroligt att höra att ni kommer hem en sväng! Vad praktiskt att bara parkera båten så….Metrologiskt så har våren kommit till västkusten, bestämt antal nätter utan minusgrader har passerat. Igår i solens sken ömmade jag för mina hallonplantor och påbörjade en rensning. Idag tillfälligt avbrott pga snöglopp….. Ser fram emot att ses!
    Kramar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.