Mahimahi – Cigale 14

Azorerna – Onsala

Då hade vi alltså kommit till Azorerna. Det första vi gjorde var att gå till de fina duscharna och njuta en lååång dusch. Sen traskade vi på trötta otränade ben till affären och köpte mat. Stort utbud med fina råvaror. Ett måste är ju Peter´s sport café där alla seglare dricker minst en öl för att fira överfarten. På kajen målar alla sin bild som minne av besöket, det är roligt att gå runt och titta på alla målningar. Vi målade en Mahimahi! Camilla och kompisen Kajsa sålde bröd i hamnen och tjänade ihop till lite shoppingpengar.

En bilutflykt runt ön blev det också innan vi seglade ut igen. Ön är mycket vacker med hisnande utsiktspunkter, om bara dimman kunde hålla sig borta, många vackra blommor längs vägarna. Nästa mål var engelska kanalen och vi kände oss nästan som hemma. Efter den långa seglingen över Atlanten var kommande 800 nm ingenting. 

Vi började med fin nordvästlig vind sedan blev det motorgång och filmtime. Annars ägnades tiden åt att bli klar med skolan och diplom till de två duktiga eleverna på den ”Flytande, Krängande, Flyttande, Gungande Pedagogiska Enheten Nausikaa” delades ut.

Vi närmade oss Guernsey i tät och otrevlig dimma. Denna sista längre etapp gick fort och lätt men det kändes ändå ganska segt, tror vi var ganska trötta på Atlanten vi det laget. Guernsey är en mycket trevlig ö att besöka, så även grannön Sark som är grön och stillsam och inbjuder till att strosa runt och bara njuta.

Efter några korta stopp längs engelska och franska kusten seglade vi uppför Themsen. Det är mäktigt att närma sig Tower bridge och sedan slussa in i den fina marinan mitt i London.  Dit kom också svenska Nefertiti som vi träffat på Azorerna. Dock blev det inte riktigt som vi tänkt oss. Vi hamnade mitt i terrordåden mot tunnelbana och bussar i city. Camilla och jag befann oss på en buss när det smällde, otäckt!

Från holländska Den Helder gick vi över Nordsjön till Strömstad. Där köpte vi massor av god efterlängtad svensk mat och givetvis smågodis!  Sedan gick vi över till Ramsö och hälsade på familjen Lamm. På Marstrand blev det härligt välkomstkalas som Sven och Nils stod för. Så roligt att träffa alla igen! På vattnet utanför Gottskär mötte båtar och på kajen stod massor av folk och vinkade in oss…

Resan var över och vi var hemma igen. Första natten sov vi faktiskt i båten! Men sen var det skönt att bo in sig i huset igen förstås. Det var ju mycket vi längtat efter, rinnande varmt vatten, tvättmaskin, god mat i affärerna…familj och vänner. Sammanfattningsvis blev det ett otroligt år med mycket mer äventyr och upplevelser än vi kunnat drömma om. Givetvis jobbigt ibland men det är det ju hemma också. Att segla tillsammans hela familjen gav oss alla minnen för livet. Så ni som funderar på att ge er ut: tveka inte! Har ni frågor, funderingar så hör gärna av er.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.