Mahimahi – Cigale 14

Tillbaka på Mahimahi!

Välkomna tillbaka till vår sida alla ni som följer vårt seglingsäventyr!

Efter härliga veckor i Sverige med intensivt umgänge med familj och vänner, och så mycket god mat att vi båda gick upp flera kg, är vi nu tillbaka på Mahimahi på ön Langkawi i Malaysia.

Hemma var det mesta sig likt, skönt det, men en del var förstås annorlunda eller nytt.  Som att alla Swischar hit och dit. Utbudet på ekoprodukter har helt klart ökat i matbutikerna, de har också mer synliga placeringar i hyllorna. Härligt! Men det fanns ju det som var negativt också; en ökande främlingsfientlighet var väl det som var mest påtagligt. Sorgligt och skrämmande!

Här i Malaysia är också det mesta som vi är vana vid. Som till exempel den ganska trista kosten så de extra kilona ska vi nog snart bli av med. Inga smaskiga efterrätter och inget smågodis som frestar. Ni kan ju se på foto vad vi hittade i det som kallas en stor supermarket och ska vara bästa affären för matinköp. Inte så mycket mat men desto fler plastattiraljer och ett oräkneligt antal olika modeller på silar. Och det kan ju förstås också vara bra att ha. En sil använde vi tillexempel som råttstoppare när vi var hemma (se foto).

 

 

Här är otroligt varmt, eller hett, 38 grader i skuggan. Över 40 i solen. Någon gång om dagen kommer en rejäl skur så luftfuktigheten är extremt hög. Vi är mitt i perioden då monsunen vänder och då regnar det en hel del. Och det kommer även många åskoväder vilket vi inte alls gillar!

 

 

Det var full fart direkt vi kom ner och Mahimahi står nu på land för att bottenmålas. Upptagningen är alltid ett nervöst moment men det gick bra. Det trixigaste momentet var att få loss rodret samtidigt som Mahimahi hängde i en stor lift. Magnus hade förberett genom att skruva loss alla bultar och gjort en liten anordning där rodret satt fast i en tamp som gick ner till marken. Mahimahi hissades så högt upp det bara gick, vindgeneratorn låg risigt till en stund men klarade sig. Många var engagerade och till slut kunde rodret lirkas ur sitt fäste med endast någon cm till godo till marken. Rodret skulle ur för underhåll (byte av roderlager efter många, många sjömil) och målning. Tack HP och Klas  för hjälp med lagren!  Ett fick sig en sista puts på en verkstad här och nu sitter alla som gjutna.

När Mahimahi sen transporterats till sin plats på varvet satte vi direkt i gång med slipning och spackling. (Svettigt!) Vi tog lite hjälp av en av killarna på varvet till slipningen. Sen blev det målning och en hel del annat fixande och trixande med propeller och roder.  I kväll stod Magnus ensam under båten i mörkret och gjorde det allra sista. Och i morgon blir det sjösättning igen!

Klicka på “Länk videoklipp” så kan ni se en liten liverapport från målningen.

 

Till sist :

En bild till Magnus pappa, Lasse, som lugnt och fridfullt somnat för gott efter ett långt och fint liv. Du fattas oss men finns i våra hjärtan…

 

Och en bild till Frida och Jens som gifter sig i dag. (Frida som seglade med oss över Atlanten.) Ha en alldeles fantastiskt underbar dag!!! Stor kram till er båda!

 

18 thoughts on “Tillbaka på Mahimahi!

  1. Bengt Norberg

    Hej på er!

    Kul att träffas när ni var hemma. Tänker ibland på saker ni berättade om. Etsar sig fast eftersom det är så annorlunda från vardagslunken här hemma. Hur ni t ex håller er undan för åskoväder men att ovädren ibland är för många… Ha det gott!

  2. Anonymous

    Jättekul att träffa er!
    Så nu fortsätter er segling med toppfräsch båt. Måste kännas gott! Imponerad att ni orkade slita så i den värmen.
    Kollade in Penang på nätet! Tänk vilka ställen ni får uppleva! Som sagt följer med er i tankarna! Tänker oxå på Lasse. Så många underfundiga påhitt, roliga skratt och värme man fått uppleva i möten med honom!
    Imorgon åker vi till Ramsö. Vinterkläderna åker på när vi tar oss över fjorden. Svinkallt!
    Om ni hör om någon bra snorkling var vänlig meddela!
    Kram
    Lisa o Callerobert

    1. Sara Post author

      Hej Lisa och Callerobert! (Nya tilltalsnamnet är ju väldigt praktiskt; allt i ett 😉 )
      Så fint ni skriver om Lasse, på pricken!
      Blir nog mysigt i stugan när ni väl är över fjorden.
      Vi är på ständig spaning… Kram

  3. eva-lotta moberg

    Hej Sara och Magnus. Så gott att få se dig Sar,a och att du ser ut att må så bra.
    Hade gärna sett dig mer men tiden räcker itne alltid till. Ledsen att jag inte hann kontakta dig och säga hejdå igen. Men vi ses snart, väl ?

    Kramar från Eva-Lotta

    1. Sara Post author

      Ja tiden bara rusade i väg,det gör den ju hemma, så fort man börjar med almanacka så är man liksom uppe i varv… Men det var en härlig kväll vi hade!
      Kram till dig och till Maria

  4. Nina

    Gott att se att ni är på plats och att ni gjort “sjumilaservice” på Mahimahi. Kan tänka mig att det behövs efter alla sjömil ni har avverkat. Hoppas du fortsätter med spännande uppdateringar från resan. De är så spännande att läsa – som om man är med lite grann.
    Vi kommer att sakna Lasse som var en så härlig och lite knasig – på ett väldigt bra sätt – person. Pratade med Joakim som sa att Lasse nog tyckte han var klar, att det var dags. Ett långt fullt liv med mycket kärlek.
    Frida och Jens kände er värme och kärlek och Joakim var kung på dansgolvet.
    Kram

    1. magnus

      Skönt att höra att ungdomarna legaliserat sitt förhållande på bästa sätt. Tur att höra att Joakim har tagit över dansgolvet. Själv är man ju inte så spänstig längre.
      Ja det var nog lagom för pappa att lämna in. Jag är ångrar mkt att vi inte fick ihop viskvällen med Olle och Ellinor, då för så länge sedan. Det gäller att göra det nu. Ingen repris bjuds.

  5. Sven

    Imponerad av ert båtunderhåll, själv är jag nöjd med att ha krälat under ribbåten idag och lagt på bottenfärg, ser ut som ny i kritvitt. Oliver har en Laser nu, skall segla Laser Radial på JSM i Båstad, mellan alla seglarskolor i Malevik och Klädesholmen och Dyrön som han driver i sommar. Kanske jag kör ett race också i Laser Standard… Idag var det säsongsdebut i gymkhana för Felicia och Jackson i Säve, gick bra och Jackson är tillbaka efter sin muskelbristning och behandlingar. Oscar har pluggat hela dagen – i blommor och bin.

    Tråkigt med Lasse, denna fina äkta människa, som alltid stöttade svensk jollesegling med hela sin själ. Jag har verkligen goda minnen från Lasse på Marstrand i sin blåa snipa på seglingarna.

    Enjoy Asia, har ju god mat!
    Bror

    1. magnus

      Ja Sven, du har fullt upp som vanligt. Har du hjälpt oscar med blommorna och bina? Vet ju att du hade bra koll i din ungdom.” So many women so little time” du har väl inte glömt din ljusblå t-shirt?
      Kul att du har fina minnen av pappa.

  6. Charlotta

    Hej på er igen
    tråkigt att vi inte hann ses, men konstigt nog känns ni ganska nära ändå.
    Fint med bilder på er, och skutan ser välditvi fin ut.
    Skall bli roligt att följa er igen på er resa
    Kramar Lotta

  7. Britt-Marie Zaman

    Hej vad roligt det var att ses efter så lång tid!

    funderar på att öva på det här med gröt. Har hört att det är ett hett frukosttips på varmare breddgrader…. Såg receptet på tropisk ungnsbakad gröt, kan var något även för en grötmotståndare i klass med Magnus.

    Kram fam Zaman!

  8. Britt-Marie Zaman

    Hej det var roligt att ses när ni var här. Jag funderar på att börja öva mig på att äta gröt, har hört att det är ett hett frukostval nere i värmen…. såg ett recept på en tropisk ungnsbakad gröt, kanske något även för Magnus?

    Många kramar från Johan och Britt-Marie Zaman

  9. Leni och Bosse

    Kära Sara och Magnus!

    Det var så roligt att träffa er, både i Onsala och Stockholm. Ni sa själva att ni varit “kassa” på Stockholm, men att det skulle bli ändring på det i framtiden. Gott så.
    Underbart att höra att båten var välbevarad när ni kom tillbaka. Men det låter mardrömslikt att stå och slipa på en båtbotten i 40 gr värme och hög luftfuktighet, men hoppas sjösättningen gick bra och att ni kan ge er ut på havet igen och njuta.

    Tråkigt att Lasse inte finns längre, men naturligtvis fantastiskt att ni var hemma hos honom ett tag och sjöng lite Taube.

    Ha det så bra och stor kram från oss,
    Leni och Bosse

    1. Sara Post author

      Kära Leni och Bosse; här är tidig morgon och vi ligger i havet och guppar. Det är såå skönt! Vi känner oss väldigt nöjda med vårt jobb, för visst var det jobbigt, men nu är det klart. I dag blir det städning och montering av beslag, tampar etc. I morgon segling till ön Penang. Vi har visst några sjömil kvar innan det blir Sthlm igen, men sen så. Kram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.