Mahimahi – Cigale 14

Vackra Thailand

Öppningen till grottan var mycket låg, precis så att vi kom igenom med dingen. En kort stund gav ljuset utifrån lite återsken in i den stora bergsgrottan men snart var det kolsvart. Vi tände en ficklampa och såg flera gångar som försvann in i mörkret, valde på måfå en av dem; återvändsgränd. Paddlade tillbaka och tog en annan som fortsatte igenom berget.

Runt omkring oss hördes höga ljud från blåshål (vatten som med stort tryck pressas uppåt och genom ett hål i berget) och när vi kom nära bergväggen kände vi hur vattnet strömmade alldeles intill oss.

Vi paddlade vidare och efter en stund såg vi en svag strimma dagsljus framför oss. En liten bit till så såg vi öppningen ut och snart var vi ute i ljuset igen. Där tornade höga

bergväggar upp sig runt en fin sandstrand. Vattnet låg som en liten sjö mellan stranden och bergen. Bakom stranden var det frodigt grönt och massor av ljud från olika djur, kanske apor. Bergen bildade en sluten cirkel runt om stranden och sjön och högt ovanför oss såg vi en bit av himlen. Det var alldeles fantastiskt.

På en stenskylt kunde vi läsa om hur denna plats för länge sedan användes som gömställe för piratskatter. Och bättre gömställe än detta är svårt att tänka sig. Det var så att man genast ville börja leta efter kvarglömda juveler.

Vi hade läst om den här platsen och tyckte det lät häftigt så vi seglade dit. Några av er har säkert varit där. När vi kom fram så låg en ansenlig mängd turbåtar utanför grottan. Alla lastade med glada turister som en efter en, med flytvästar på, tog sig ner i vattnet och simmade till grottan i långa led hållandes i ett rep och i varandra. Flera verkade inte kunna simma, tufft att då ta sig flytande genom den 80 m långa kolsvarta tunneln!

Vi väntade till sen eftermiddag och på lågvatten så att vi skulle kunna komma in med dingen i stället för att simma. Och då var det helt tomt förutom en ensam man i kajak som blev väldigt glad när vi dök upp. Han hade nämligen ingen ficklampa och hade inte vågat sig in i mörkret. Vi har det lyxigt som kommer i egen båt och på egen hand kan njuta av godbitarna när alla andra måste åka tillbaka till sina hotell.

Ankringsviken var också otroligt fin. Påminde litegrann om vikarna i Marquesas i Stilla havet. Bergen var branta och lockade Joakim till klättring. Han hyrde klätterskor och vi tog dingen för att leta efter lagom utmanande klippor och så hivade han sig upp. Till min lätt skräckblandade förtjusning. När det började bli för högt för att trilla ner så släppte han taget och for rakt ner i vattnet och upp kom han lyckligt leende.

Senaste dygnen har det blåst en del så vi har haft fin segling norrut. En dag såg vi en flock pilotvalar. Det är inte ofta man ser val i de här vattnen så det var lite extra roligt. Det är ju tomt på fisk men Magnus och Joakim fiskar oförtrutet som de optimister de är. Och varje dag förs livliga diskussioner om vilken fisk vi ska ha till middag medans jag (lite mindre optimistisk) i tysthet funderar ut någon helt annan slags middag eftersom jag gett upp hoppet om fisk för länge sen.

Längs vägen har vi besökt flera öar. På Koh Lanta blev det en lite vådlig dingefärd tvärsigenom brytande vågor. På stranden klev vi sen ur dingen endast iklädda kalsonger och trosor (jag hade en tröja också) inför förvånade bargästers blickar. Som de vana yachties vi är tog vi lugnt fram torra kläder ur ryggsäcken och sen kunde vi gå och beställa varsin drink.

Koh Rok och Koh Mok är vackra öar som vi kan rekommendera till alla er Thailandsresenärer. På Koh PhiPhi var det kul nattliv för sonen, en hel ö där alla verkade vara backbackers under 30. Nu är vi på väg till Phuket i sakta mak, 25 sjömil kvar.

12 thoughts on “Vackra Thailand

  1. Anonymous

    Hej Sara.
    Underbart att följa eran resa. Phuket nästa? Då kanske du stöter på Ulrika som är nere med familjen på jobb igen.
    Kramis Agneta E-N

  2. Lisa o Calle

    Hej!
    Känns overkligt att se era fantastiska bilder när man bara upplever grått, regn, snöblandat regn och enorm blåst. Går dubbelvikt på “Tippen” med hunden….
    Om ni vill uppleva det svenska vintermörkret kan titta på Staffans senaste reklamfilm för Volvo. Den heter Vintersaga….ifall ni skulle sakna Sverige alltså…….kräma på ljudet!
    Tittar just nu på ett program på TV som handlar om en familj med två barn som har varit ute och seglat i tre och ett halvt år, “Mary”, tvåmastare. De har bott på sin båt i åtta år. När programmet spelades in var de i Karibien och på hemväg.
    Ha dä bra!
    Kram
    Lisa och Callerobert

  3. Birgitta Hallin

    Hej!

    Underbart! NJUT! Ni kan inte ha det bättre. Vi koncentrerar oss på att överleva vintern, det går ganska bra. Jul & Nyår hoppade vi över – då var vi alla i Mexico. Det var oxå härligt – dock svårt att hitta små pärlor när man är där som turist från land!

    Kram på er alla – hoppas vi snart ses

    PS. Nu kommer det massor med bra filmer på bio – vilken ska jag boka? DS

    Birgitta

  4. eva-lotta moberg

    Hej igen. Oj, va bra ni har det. Bildern är hetl fantastiska. All den värme och ljus ni har, mer eller mindre konstant. Här det jämngrått. Ingen riktig vinter i sikte. Storm, regn och grått.
    Men humöret är ändå gott. Filmfestival på gång som ska bli härligt. Joakim tycks vara en riktig “Emil”. Känner igen honom på min son. Han skulle självklart var upp på klipporna och klättra han med. Vi får hoppas att han vet var han har sig. Verkar ju så, tack och lov.
    Ha det så gott och njut. Jag får njuta av era fina bilder. Ni sre så friska och välmående ut!
    Kram Eva-lotta

  5. Leni och Bosse

    Håller helt med Sven. Mer fantastiska bilder och reseberättelser finns inte! Alltid högtidsstund när ert mail dimper ner i lådan. Och så roligt att få se lite familjebilder också, ni är så fina.
    Här i Stockholm är det livsfarligt att gå på trottoarerna, så mycket is, sjukhusen fulla av brutna lemmar.
    I London var det betydligt mer vårlikt med primula, cyklamen och blommande rosa träd redan. Men det kommer väl snart här också?!
    Stor kram, Leni och Bosse

  6. Sven

    Bättre resereportage finns inte, och vackrare bilder med Joakim längs klippväggarna finns inte heller. National Geographic hör snart av sig Sara! Gott att se lite båtbilder också från däcket på Mahimahi, måste kännas coolt att vara i dessa turisttrakter på egen köl. Antar att många svenska turister reagerar på er stolta svenska flagga i häcken?

    Enjoy Asia!

    Se upp för några stressade kappseglare på Volvo 65:or som ni nu möter, de seglar österut rätt in i Malacca Straits nu, och ni har ju grundkurs västerut, de kom just från sydspetsen av Sri Lanka. Watch out!
    Sven

  7. Marianne (maor)

    Hej på Er!

    Så roligt det är att följa er på resan. Jag njuter av att titta på alla fina fotografier. Thailand verkar vara en vacker plats. Kanske ska vi försöka stanna till där ett tag inför nästa Melbourneresa.
    Allt sig likt på jobbet. Nä, inte riktigt. Vi har många nya medarbetare. En klar föryngring. Jag gör min sista termin.

    Varlahälsningar från Marianne O C

  8. Eva Sjöstrand

    Vad roligt att läsa om ställen där man har varit, vi har varit på Koh Lanta. Koh rok , koh mok och Koh PhiPhi. Däremot har vi aldrig varit i Phuket. Visst är Thailand underbart! Nu kanske du förstår varför vi längtar dit hela tiden. Särskilt nu denna årstiden. Nu har vi bestämt hundras och det blir en Bichon Havannes. Vi ska köpa den lagom till sommarlovet så att Anton kan ta hand om den. Ha det så bra där nere! Kram Eva

  9. Anna-Greta Milefors

    Tack för nya spännande rapporter! Thailand är rätta platsen nu- här hemma är det är bara brungrått, och blåsigt, ev är snö och lite kyla på väg.. Filmfestivalen börjar om en vecka-det är det vi ser fram emot här. Ha det fortsatt gott- kramar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.