«

»

Dec 27

Vi är framme!

Atlanten

Nu sticker vi! Ut på Atlanten!
Nu sticker vi! Ut på Atlanten!
Frida är redo!
Frida är redo!
Hejdå La Gomera, Hej Atlanten!
Hejdå La Gomera, Hej Atlanten!
Lite sömn mellan vaktpassen
Lite sömn mellan vaktpassen
Plums i Atlanten
Plums i Atlanten
Det var härligt!
Det var härligt!
Trött kaptenska
Trött kaptenska
Vågorna var enorma
Vågorna var enorma
En av många fikastunder
En av många fikastunder
Tonfisk på kroken!
Tonfisk på kroken!
Frida spanar efter land
Frida spanar efter land
Land i sikte!
Land i sikte!
Framme!
Framme!

Vi är framme! Mitt i natten efter 18 dygn och 13 timmar ankrade vi upp i ankarviken utanför ön Bequia.

[warning]Och guldstjärnan här på bloggen går till Nina! Vilken koll du har Nina! Nästa gång frågar vi dig om hur lång tid vi ska beräkna för en översegling:)[/warning]  Johan och Mona var också väldigt nära rätt tid! Tack för alla goda gissningar och hälsningar!

Ombord hade vi lite olika deltävlingar, såsom gissa dygnsdistans, valspotting (vi såg en), båtspotting (vi såg åtta), sikta land först och så förstås den sammanlagda tiden.  Många diskussioner har det varit om hur många båtar vi egentligen sett, går det kanske att lura de andra att en lågt liggande stjärna är lanternor på en båt, kan en skugga på vattnet räknas som en val etc, alla ville vinna! Magnus tog hem segern tätt följd av Frida.

Överfarten började bra med lätt vind och behaglig genackersegling, så småningom dog vinden helt och det blev motorgång. Då installerade Calle och Magnus en ny gasolledning, ett ”lätt” litet jobb som passade väldigt bra att göra under gång;).

En vindstilla vacker morgon hälsade en flock delfiner på oss. Vi tog ett dopp i det blå, flera tusen meter djupa vattnet. På eftermiddagen fastnade en Dorado på kroken och vi fick en god middag. Dagen avslutades under en stjärnklar himmel med glittrande mareld runt skrovet. En magisk dag!

Ofta drömde vi om denna magiska dag för sen blev det inte så mycket mer av den varan. Vinden ökade och med den sjön. Under många dygn hade vi enorma vågor. Ibland hisnande att se när en våg närmade sig från sidan; klarar Mahimahi verkligen av den här vågen? Men det gjorde hon, gång på gång, på gång. Flera dygn hade vi hårda vindar och hög sjö. Vi blev trötta eftersom allt rullande gör att man inte kan sova särskilt bra. ”Sov gott” blev i stället ”sov kort”.  Allt man ska göra, från segelsättning till matlagning till disk tar oändlig tid eftersom inget stannar där man ställer det och man hela tiden måste parera för att inte ramla eller slå sig.

Som så ofta med segling var det inte möjligt att gå raka vägen mot målet. Det dröjde till sista veckan innan vi kom in i det som åtminstone kunde liknas vid passadvind. Innan dess hade vi seglat i alla möjliga riktningar, ibland på målet men lika ofta en bra bit ovanför eller nedanför. En natt styrde vi undan från ett stort åskoväder. Visserligen vackert att se de täta blixtarna lysa upp det mörka havet men inget vi ville ha närkontakt med. Den seglade sträckan blev till slut ca 3000 sjömil. Segelsättning har mestadels varit storsegel med ett eller ett par rev och genua. Några nätter hade vi en mindre fock och några dagar i början seglade vi med genacker.

Det var en segling utan större incidenter tills autopiloten en dag slutade fungera och vi såg framför oss hur vi skulle stå bakom ratten och styra timme ut och timme in. Men vi hade en reservmotor och medans vi andra turades om att styra så bytte Magnus motor och snart hade vi en fungerande autopilot igen. Och en morgon upptäckte vi att vattentanken var tom! Någon, vi tror skeppskatten Soffie, hade ställt en kran i fel läge så vattnet runnit ut i havet. Men vår suveräna watermaker gjorde snart nytt vatten åt oss.

Vädret var mycket växlande. Soligt men också många så kallade squalls, regnbyar då vinden ökar snabbt. För att se squallsen lite i förväg och kunna förbereda med att reva segel har vi god hjälp av radarn. Temperaturen har varit behaglig men långt ifrån den karibiska värmen så många gånger frågade vi oss om vi verkligen var på väg åt rätt håll.

Vi har hela tiden varit vid gott mod, när någon varit trött har någon annan tagit vid. Många roliga kalas har vi haft, och fina fiskar har vi fångat, både Dorado och tonfisk. Finns inte mycket som slår en middag på sprillans nyfångad fisk långt ute till havs. Nätterna har bjudit på en salig blandning av stjärnklar himmel med fullmåne och mångata att segla i, till squalls då vi måste reva seglen eller justera kursen.

Frida kan stoltsera med besättningens mesta blåmärken, det är inte lätt att parera när båten kränger och slänger i vågorna. Calle står för mesta vågfilmen, oförtrutet har han filmat vågornas rörelser ur alla tänkbara vinklar. (Familjen har många filmtimmar att se fram emot;)) Att segla tillsammans med Frida och Calle har varit väldigt roligt! Tänk bara att vakna efter en jobbig natt och känna doften av Calles nybakade bröd eller höra Frida avsluta en blåsig, regnig dag med: ”En sån ljuvlig dag!”.

Sista två dygnen fick vi till sist fin vind, sjön la sig och vi njöt av sol och värme samtidigt som vi hade nedräkning mot målet. Någon gång mitt i natten såg vi de första ljusen från land och några timmar senare ankrade vi. Det kändes bara såå härligt!

Bequia

Första badet
Första badet
Grötfrukost
Grötfrukost
Hummerfiskare
Hummerfiskare
Calle gör rhumpunch
Calle gör rhumpunch
Julafton på Mahimahi
Julafton på Mahimahi

På morgonen kom Joakim åkandes i dingen och bjöd in till pannkaksfruksot på Eira. Ett underbart mottagande för trötta Atlantseglare! Sedan blev det bad förstås, 27 grader i vattnet är inte alls dumt.

Nästa dag, julafton, inleddes med grötfrukost för hela gänget och resten av dagen ägnades åt julförberdelser på Eira. De gick in för julbordet med liv och lust och gjorde allt från Jansson, köttbullar, vörtbröd, sill på flygfisk (jättegott!), ris á la malta och sist men inte minst nygratinerad languster.

Framåt kvällen kom de med fullastade dingar sjungandes ”Staffan var en stalledräng” så det hördes över hela viken. Alla läckerheter dukades upp på Mahimahi. Kvällen inleddes i sittbrunnen med Calles goda rhumpunch. Sedan bröt ett riktigt tropiskt oväder ut, regnet vräkte ner och himlen lystes upp av täta blixtar. Vi fick flytta ner i salongen och svettas för varmt var det ju ändå. Vi åt, pratade, sjöng, spelade gitarr, ukulele, munspel, trumma. En alldeles, alldeles underbar julafton i karibien!

Hoppas ni alla haft en skön jul och att ni får ett Gott Nytt År!

25 comments

Skip to comment form

 1. Nina

  Gott nytt år älskade Magnus och Sara. Alla här önskar Gott nytt År!!!!!!

  1. Sara

   Älskade ni! Vår kväll inleddes med rumpunch och pinacolada på Mahimahi, sedan barbecue på en restaurang som bestod av ett bord, vårt, en massa mat, bl.a. grissvansar och haj, hög musik, en tät dimma av gräs, ett gäng hundar. Om en liten stund firar vi in det nya året på Eira. Vi saknar er alla!!!

 2. Nina och nyårsgänget

  Älskade Sara och Magnus
  Nu är det dags för eldarevalsen. Äntligen. Det är donkeyman själv. Han är skotte you know. Och se hackan jag hade var hans. Den var den som han sökte men medge ändå att det samtidigt gav mig en chans. Gott nytt år från oss alla kramar i mängder!!

 3. Tina

  Stort grattis till överseglingen, ni är otroliga, vilken prestation! Vilket härligt sätt att fira Julafton på. Ser jättehärligt ut. Njut och må så gott.
  Gott Nytt År! Skål!
  Tina och lilla sovandesTilde

 4. charlotta

  Hej på er sjöfarare!

  Skönt ni är över, inga nådiga vågor dom där stora hemska jättevågorna.
  Kom nog på precis att jag nog är en liten landkrabba längst in.
  Lite avunsjuk är jag nog ändå, synd att jag inte bara kan komma och va med er ett tag.
  Roligt är det och följa er på bloggen ska ni veta, och titta på foton.

  Tack för kortet! Sköt om er väl och ett riktigt GOTT NYTT ÅR!

  Kram Lotta

 5. Michael

  Trevlig läsning.
  Gott slut och gott nytt år

 6. nils

  äntligen!
  gott slut och gott nytt år!

 7. Per

  Va bra att ni är i hamn. Pappa blev så lugn när han hörde detta. pessimist som jag är underskattade jag farten och missade med 48 timmar. Ingen vidare. spådom. Sill på flygfisk är riktigt ok det vet jag av erfarenhet. När Birgitta och jag förlovade oss på julafton 1978 i en bar på Barbados strand åkte vi senare på kvällen upp i bergen till ett hotell som råddes av ngn svensk och åt julbord med bla senaps och löksill på flygfisk. Jag kommer ihåg det ännu. Njut nu av Karibiens passadvind runt pannan och håll kontakten.
  Gott nytt år
  per

 8. Helena

  Åh vad härligt! Perfekt timing att komma fram dagen före julafton! Förstår att ni njuter. Gott slut på detta året!
  Ella blir lite avis när hon ser era bilder… 🙂
  Kramar Helena

 9. Eva

  Vi gratulerar Calle till första överfarten! Man kan ju hoppas att de gigantiska vågorna har avskräckt lite…
  Men julafton därborta i Karibien, och på Mahimahi verkar alldeles underbar! Där hade vi GÄRNA varit med!!
  Kram och Gott Nytt år till alla ombord, på båda skeppen! önskar Calles hela familj.

 10. Mats Rollof

  Hej på er!
  Härligt att ni är i hamn. Vilka underbara bilder.
  Ha en skön nyårshelg!
  Mats & Lotta

  1. Acke

   Hej På er alla!
   Som vanligt blir man alldeles varm i kroppen .även lite upphetsad när man
   läser era brev. Underbara bilder att titta på .
   Mycket skönt att veta att denna färd över det stora havet har gått så bra.
   Ni ser så härliga ut. Ha ett riktigt gott nytt år allihopa.ps. har haft lite kontakt med Camilla skönt att veta hon har också det väldigt bra.
   Kram från Suzanne Acke lukas och Joakim som är hemma och har jullov
   Jesper som är i Australien hälsar också Kram Kram
   .

 11. Nina

  Härligt att läsa, härliga bilder och härligt att vinna!!!
  Det har varit fantastiskt att följa er med position och historenedräkning i stort sett varje dag. Har inte varit orolig alls förrän vi inte hörde något när vi förstod att ni borde vara framme. Ett orolig mamma-sms fick dock snabbt svar så det blev lugnt igen. Det svensk-karibiska julbordet ser fantastiskt ut och jag förstod att ni haft en fin julafton. För övrigt går det fint att vända sig med förtroende till undertecknande för framtida etappers tidsberäkningar.
  Kramar till er alla
  Nina

 12. Frank

  God fortsättning hela familjen Carlsson med vänner!
  Skönt att få din rapport Sara, det verkar som att ni haft en ganska tuff resa? Njut av sälle och schysst temperatur, här är grått, blåsigt och lite trist julväder.
  Ha det bäst
  Frank

 13. Owe

  Snyggt jobbat
  Här hemma flyter vi snart också efter massiv jul/regnvecka MEN kallare
  Hade kollen på er via AIS redan före rapporten
  Fortsätt njuta

 14. Sven Ö

  Snyggt seglat, vilket flyt, måste vara runt 6 knop i snitt! Jobbigt med hög sjö på undanvind, inget för mig, hur många pizzor blev det? Vi blev också lite oroliga när landrapporten dröjde, men såg via Eiras blogg att ni angjort Karibiens kustlinje. Stort Grattis!

  Här har julen passerat och årets julklapp blev ett gym till Oscar som bygger muskler och käkar biff!

  Har vi tur så kommer snön snart, vi vill åka skidor! Kanske blir Norge, nyår på Dyrön först!
  Lev gott i Karibien, härliga bilder, och hälsa Joakim och besättningen på Eira, fantastiska seglare!

  Sven m fam

 15. Ann-Sofie och Lars

  Vad skönt att ni är framme!! Vilka vågor uschiannemej! Soffie har absolut inte öppnat kranen.Hon är väluppfostrad och för smart. Även katter behöver vatten för att överleva. Kram från oss alla!! Gott nytt år!

 16. Jens Hansson

  Härligt att ni är framme, kul att läsa och se bilder!

  Frida försökte förklara de gigantiska vågorna, och även om bilder sällan avspeglar verkligheten särskilt bra så får jag en liten förståelse från bilden på vågen som tornar upp sig mot båten.

  God fortsättning!

 17. Gerhard Carlson

  Härligt att ni är framme! Madde har varit så orolig!
  Ha ett riktigt gött slut och Gott Nytt År önskar hela familjen Carlson som för första gången på ett halvår befinner sig på samma ställe.

 18. Eva-Lotta

  Hej kära vänner och så skönt att ni är framme, välbehållna.
  Nu får ni vila och hämta nya krafter för nya äventyr?
  GOD JUL och ha det så gott!
  Kram Eva – Lotta

 19. Leni o Bosse

  UNDERBART att se bilderna! Nästan lika fint bord som bjöds hos Eva och “barnen” igår kväll. Det var trevligt att höra din röst Calle när ni skypade.

  Ha det nu riktigt riktigt härligt där nere de dagar ni har kvar tillsammans. Här är varmt (+5), grådisigt, gröna gräsmattor – mao riktig julstämning. Vi är mycket nöjda med allt trevligt umgänge med barn, barnbarn och goda vänner.

  Stor kram till både MAHIMAHIs och Eiras besättning från oss i Bromma,
  Leni och Bosse

  GOTT NYTT ÅR !

 20. Anna-Greta

  Skönt höra ifrån er-nu kan jag pusta ut! Härligt att ni fick en alldeles, alldeles underbar julafton på andra sidan Atlanten. Det blir ett gott slut på 2013 och vi önskar er ett spännande och gott 2014! Kramar

 21. Bengt Norberg

  God Fortsättning. Härlig läsning.

 22. SY/INGA

  Stort grattis,något snabbare än oss (26 dygn 5 timmar)
  Lasse O Mona
  SY/ INGA

 23. Johan

  Gött att ni är i hamn!
  God Jul och gott nytt!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>