Mahimahi – Cigale 14

Karibien nästa!

Så har vi nått slutmålet för denna del av vår resa: La Gomera. Frida har anlänt och boat in sig i sin hytt och vi håller på med de allra sista förberedelserna inför seglingen till Karibien. Calle kommer om ett par dagar och då ska vi vara startklara. Han får göra en flygande start, direkt från färjan från Teneriffa till Mahimahi och Atlanten!

Här i hamnen pågår Atlantförberedelser av många olika slag. Mitt emot oss ligger roddbåtarna, de startar den 2/12 och ska faktiskt ro över! Jag är inte avundsjuk.

Det är en hel del man behöver tänka på och gå igenom inför en längre överfart.  Solceller och vindgenerator ska monteras för att ge så mycket energi som möjligt över Atlanten. Vi har fyra solceller och en vindgenerator. Dagarna innan vi åkte kom Magnus kusin Thomas och överraskade med vindgeneratorn. Stort tack Thomas!

Riggen ska besiktigas, diesel och vattentankar  fyllas. Nödutrustning gås igenom och nödväska packas. En del mat ska lagas och påsar för brödbak göras i ordning. Väderprognoser hämtas och diskuteras. De sista färskvarorna inhandlas och stuvas. Botten ska tvättas och inspekteras. Motorn servas och dingen packas. Allt ska stuvas för Atlantgung. Och så vidare och så vidare…

Det är en strid på kniven om olika förvaringsfack nu när vi ska vara fyra ombord. Länge har vi ju varit bara vi två och vi har brett ut oss förstås. Nu är det hög tid att krympa ihop våra pinaler och dessutom ska vi förstås ha en väldig massa mat med oss. Lyckan var stor i dag när det plötsligt uppenbarade sig ett helt tomt och dessutom stort fack. Vi trodde bägge att den andra lagt beslag på det.

Vem som fick facket? Magnus, han har mest grejer kvar att stuva undan, så det var ren självbevarelsedrift från min sida.

Dessvärre har vi fått det här årets största skyfall över oss så allt jobb har stannat av, att gå upp i masten i åska är ingen bra idé, men surra dingen på akterdäck får vi försöka med ändå…

På onsdag startar vi! Vi har 2639 sjömil att segla till vårt mål som är ön Bequia i Grenadinerna. Det blir tävling ombord om hur många dygn, timmar var och en tror att det tar tills vi ankrat upp utanför denna fina karibiska lilla ö. Blir det julafton ombord eller på ön? Kanske en rompunch på stranden julaftons kväll?

Lägg ett förslag (i en kommentar)  ni också! Närmst rätt siffra får en guldstjärna i nästa blogg.

Det här blir sista rapporten från denna sidan Atlanten. Håll tummarna för att vi får en bra översegling!

Vi vill förstås också passa på att Önska Er Alla En Riktigt GOD JUL och Tack för att ni hängt med så här långt, hoppas ni fortsätter följa oss på vår färd!

Vi hörs i Karibien…

 

Om du vill prenumerera skriv din mailadress nedan:

[wysija_form id=”1″]

 

50 thoughts on “Karibien nästa!

 1. Per

  Hej.
  Inte långt kvar nu till Jesu födelse på julafton, men jag undrar hur det står till med navigationskunskaperna hos skeppskatten eller dess assistent. Den 14 december var positionsangivelsen 100 sjömil fel. det spelar ju inte så jättestor roll mitt ute på atlanten men närmare lans så….
  God Jul och välkommna i hamn
  Per

 2. Ann-Sofie och Lars

  Hej alla ombord!
  Hoppas allt är bra ute på det stora havet.Allt är bra med oss.Tack för julkortet! Vi tror att det tar 19 dagar ,19 timmar och 19 minuter. GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!! Pussa Soffie från hennes första familj.

  Kram Linus ,David Lars och Ann-Sofie

 3. Bengt Norberg

  Hej, Härlig text och gott att få en känsla för vad som som ni är mitt upp i. Detaljer gör ofta gott. Även om det inte går att riktigt fatta vad ni nu skall ut på. Jag tror ni kommer fram den 23:e på kvällen. Härifrån kan vi rapportera om stormen Sven. Egentligen bara stormbyar (29 m/s) men rackarns vad han slet i träden och taken när han kom in från nordväst. Antalet fallna träd är dessvärre i antal detsamma som för Gudrun. I alla fall hos oss. Ha det gott, och som sagt en god jul uppankrade därborta. Kram från oss. /Bengt

 4. Tina

  WOW, nu bär det av alltså. Lycka till!

  Jag tror ni kommer fram på Julaftons morgon, lokal tid vid 09-tiden. GOD JUL och segla lugnt!
  kram Tina och Tilde

 5. Jan Birger Lie

  Hei og takk for sist. Ønsker dere en fin tur over havet. Jeg er nok mer optimist. jeg regner med at store deler av seilasen kan seiles med ca 200 nm. i døgnet. så jeg tipper dere klarer overseilingen på 14 dager og 16 timer
  God seilas. Med vennlig hilsen Jan Birger Lie

 6. Mats och Annette

  Lycka till med överfarten. Vi tror på 20 dygn 7 timmar. Hoppas ändå att resan blir lugn.
  Kommer att sakna er till Nyår!
  Kramar Annette & Mats

  1. Sara Post author

   Tack Mats och Anette! Många bud nu! Vi har inte lagt våra ännu, blir i morgon på hemliga lappar. Seriöst detta!
   Vi kommer att sakna er, kram

 7. Camilla

  Jag tror stenhårt på Mahi Mahi med besättning. Extra stark tilltro sätter jag till Soffi, Droppen samt den lilla röda, som med förenade krafter kommer att föra er alla till Bequia på 17 dagar och 19 timmar. Punktum slutom, någon snittfart under 6.2 vill vi inte veta av!

 8. Nina

  Jag är HELT SÄKER PÅ: 18 dygn 14 timmar 29 minuter och några sekunder. HP upprepar hela tiden att det är en snabb båt, det är en snabb båt. Trots stiltje i början är det säkert att ni kommer fram före nyår. K R A M ! ! !

  1. Sara Post author

   Det är bra! Då vet vi;)
   I morgon ska vi lägga våra bud, de förblir hemliga tills vi kommer fram förstås. Lite andra små tävlingar blir det också så vi får se vem som går hem med slutsegern…
   Tittar just på vädret; stilltje, stilltje, stilltje… Jaja, bättre än storm tycker jag:)

 9. Eva

  Så har han rest till er… Calle alltså. Spelade sista föreställningen igår kväll. Från tårarna i dramat “Vår Klass” och en intensiv spelperiod- till friden(?) ute på Atlanten. Det blir nog en lisa för själen. Ta hand om honom och varandra. Det spelar ingen roll när ni kommer fram, bara att ni gör det!
  Kramar och ha det alldeles underbart därute!
  Eva (Calles fru alltså, och Saras syster!)

  1. Sara Post author

   Ja nu väntar vi ivrigt i en faktiskt ganska prydlig och startklar båt! Och fram kommer vi men det kommer nog att ta sin tid, väldigt svaga vindar just nu. I stort sett bleke. Ta hand om er! Kram till er allihop!

 10. Eva Sjöstrand

  Den överresan blir man inte avundsjuk på!! Trodde inte att det tog så lång tid!
  Låter skönt för er att komma till den riktiga värmen.
  Vi åker till Thailand den 15/12 och framme den 16/12 skillnad på tid!! 🙂
  Vi får tänka på varandra på Julafton när vi sitter på våra stränder och njuter av värmen!

  God Jul och Gott nytt år!

  Kram
  Eva

 11. Leni o Bosse

  Ni kommer att göra en stilfull insegling på ert mål Bequia på kvällen den 23/12. Antar att Calle har med sig sin tomteluva som han brukar ha och kommer med sin säck med önskade reservdelar den 24:e. Det blir säkert mycket fint och stämningsfullt.
  Ge Sara en extra kram den 11:e, vi skålar här hemma!

  Ta det nu bara lugnt och sansat, vi är med er hela tiden i tankarna.
  Kram, Leni och Bosse

  1. magnus carlson

   Jag tror att ni vinner!
   På Bequia behövs ingen låtsastomte, även om det är en dramatenskådespelare, där finns tomte som åker gummibåt. Det vet vi sedan tidigare.
   Men reservdelar i säcken hoppas vi på!
   Gode Jul på er

 12. Jens Hansson

  Jag gissar järvt på 19 dygn och 9 h! Om man antar att ni lämnar hamn kl 12.00 den 3 dec så kommer ni alltså fram 22 dec kl 17, lokal tid på Bequia.

  Lycka till och uppdatera era positioner ofta!

 13. Salme

  Lycka till med seglingen och hoppas att det blir på den karibiska stranden ni får fira julafton. Ddärmed tippar jag att ni seglar sträckan på 20 dygn och 4 timmar.
  God segling och God Jul!
  Vi i Jens familj ser fram emot att träffa Frida igen på andra sidan nyåret, så Gott Nytt År också till Frida och er andra i besättningen:-)

  1. Soffi Skeppskatt

   Hallå Lasse

   Ni kan inte skriva på två ställen! Jag blir helt förvillad, dessutom är jag lite onykter!
   Sista dagen med yrsel före Karibbean!

 14. Sven Ö

  Jag tror det går rekordsnabbt med er franska vinthund! Ni lägger de 2639 nautiska milen bakom er på drygt 18 dygn med en genomsnittsfart på 6 knop. Magnus tar alla vindskift och gippar perfekt!

  Hoppas ni fångar många Mahimahis, och får njuta av Atlanten!
  Här hemma har vi och alla grannar nu tänt juleljusen i trädgårdarna, och plötsligt är det mycket ljusare i Malevik!

  God Jul och happy sailing!
  Hälsningar från oss alla
  Sven m familj

  1. magnus carlson

   Hej alla!
   Jag har ett larm som ljuder om VMG går ner! (inbyggt i mitt huvud)
   Alla blir stressade när jag trimmar men det är svårt att låta bli.
   Väderprognoserna är tyvärr rekord dåliga. Styv stiltje från SV men det går att övervinna med smart taktik(tror jag)
   God Ju från Mahimahi

 15. peter hultman

  Hj,

  Tyvärr blir det en svensk jul ombord men ni angör den 25:e och kan slinka in på den engelska.
  Kanske lite kalkon och mincepaj.

  God Jul
  Peter Hultman
  SY Pingfem

 16. Nina

  Härligt att höra att det råder stort säkerhetstänk i förberedelserna! Skämt åsido så är jag helt övertygad om att ska man (dottern) segla över Atlanten med någon, är det med er, så jag är faktiskt ganska lugn. Jag hoppas ändå på att ni får en lugn och behaglig översegling och att det blir många tillfällen att njuta av det stora blå. Vi kommer självklart att tänka massor på er och hoppas vi hör av er på julafton! Allt gott till er alla fyra och massor med kramar.
  Nina

 17. Susann Åström

  Hade hoppas på att kunna träffa er på La Gomera. Vi brukar ligga där med vår segelbåt , dessa dagar. Det är helgdagar I Spanien den 6 och 8. Det är en härlig stämning när alla Atlant seglare lämnar en efter en, och när roddarna ( som är gjorda av något annat virke ) ger sig av. I år får vi se, för précis som du sager kom höstens regn nu dessa dagar. Underbart för oss som bor här. Men att segla over till La Gomera från Tenerife, utan att det är nödvändigt ; gör vi inte. Min man tog färjan over imorse … Önskar er en underbar resa , och vi kanske träffas en annan gang ! Hälsnigar Susann

  1. Sara Post author

   Hej Susann! Tack! Ja vi har väntat att ni skulle dyka upp, synd att det inte blev så. Men i det vädret som varit var det ju såklart inget att ge sig ut i. Ha det så bra.

 18. eva-lotta moberg

  Hej !
  Jag önskar er verkligen en skön överfart och att ni ska hinna fram till julen. Så en vild gissning får bli 20 dagar. Då får ni lite tid för återhämtning och planering inför julhögtiden.
  Men framför allt var rädda om er och segla lungt!

  kram Eva-Lotta

 19. Per

  5,2 knop i passaden. Det borde gå med denna snabbseglare och fulltränad besättning. Jag satsar på 20 dygn 16 timmar. God Jul önskar
  Pappa Lasse, Birgitta, Per, Mikael och Linnea

 20. Anna-Carin

  Hej!
  Önskar er en säker och härlig överfart.
  Pratade med Daniel i går kväll, grabbarna har det bra men det går lite trögt för det är lite vind (lagom är ju bäst)
  Hoppas att vi syns i karibien. Lasse och jag åker över den 17/12 och stannar tills den 9/1.
  Om vi inte syns innan jul så önskar jag er en riktigt god sådan.
  Hälsningar Anna-Carin Kindstrand

 21. Klas J

  Hej. Jag gissar inte överfartstiden men känner mig trygg i allt jag läser om förberedelserna. Segla säkert – detta är bara början på det riktigt stora äventyret – det är långt kvar till Gottskär! Klas & Eva

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.