«

»

Oct 16

En härlig segling!

Cascais Las Palmas

Under segel: Klockan är snart fem på morgonen. Magnus sover och jag sitter i salongen och försöker hålla mig vaken. Jag har alltså vakten just nu. Natten är stjärnklar och vi går i en glittrande mångata. Havet är blankt som en spegel så vi kör motor.

Vi lämnade Cascais, utanför Lissabon, på tisdag eftermiddag och nu är det lördag morgon, under dessa dygn har vi inte sett mer än kanske fem fartyg.  Kan tyckas lite märkligt eftersom det är trafikerade vatten vi seglar på men havet är stort och båtarna sprids ut även om vi många gånger har samma kurs. Det är frestande att bara lägga sig och sova men man måste givetvis ändå se upp för andra fartyg, titta runt horisonten för att se om det är några båtar i närheten och kolla kurs och position. Fram till i natt har vi seglat i lätta akterliga vindar. På dagarna med genacker och på nätterna med genua. Trots de lätta vindarna har vi gjort god fart. Vi har passerat Madeira och har nu kurs på Las Palmas på Gran Canaria. Antal seglade sjömil kommer att bli drygt 700.

Det har varit fint väder hela tiden, en del sjö men inte i närheten av Nordsjön eller Biscaya. Både dagar och nätter blir sakta men säkert varmare och havet allt mer intensivt blått. Vattentemperaturen  är 24 grader.  På dagen i går stängde vi av motorn en stund och tog oss ett dopp på 3000 m djup.

Nu ska jag läsa en liten stund tills det är dags att väcka Magnus. Vi tar en kopp te i vaktbytet och sedan stupar jag i säng. När jag purras nästa gång har solen gått upp.

På söndag eftermiddag siktade vi land. Alltid en härlig känsla. Efter ytterligare några timmar i gott sällskap med en flock lekfulla delfiner ankrade vi i en vik utanför Las Palmas. Seglingen från Portugal till Kanarieöarna blev alltså riktigt fin då havet denna gång visade sig från sin allra bästa sida.

Ankrade: Här är fullt med båtar och seglare som alla förbereder sig för överfarten till Karibien. I stan finns allt man kan tänkas behöva så det är ett bra ställe att vara på ett tag. Vi ska bland annat försöka få ordning på vår watermaker som inte fungerar riktigt som den ska och så har vi ju förstås ”projekt däck”.  I Lissabon satte det stora ovädret stopp för allt vad slipning och målning hette. Men nu så…

Så småningom går vi vidare till Teneriffa dit vår sååå efterlängtade Camilla kommer för att vara med oss ett par veckor.

 

 

40 comments

Skip to comment form

 1. Anonymous

  gott med sköna överseglingar utan incidenter.. vi skulle vinkat till er i måndags när vi flög över till tobago men planet tog en nordligare rutt så ni såg oss nog inte. det är inte alltid enklare och säkrare att flyga landningen blev en mardröm, det regnade så piloten inte såg banan och avbröt i trädtoppshöjd och glömde sen ta in landningstället i säkert 5 min. hela planet skakade sen tog han in det och cirrklade 10 min och landade sen helt vanligt men jag var glad att vi skulle av där och inte starta direkt mot barbados som de flesta andra skulle. annars härligt med atlanten och temperaturen på det. talade med pappa idag allt var bra med honom.
  förstår om ni längtar efter camilla. jag har ju ella med mig men vi saknar ju helena och assar efter bara ett par dar.
  ja ella längtar väl inte ihjäl sig efter sin storebror, men ändå.
  nu skoterfärd för mig och ella till vattenfall och regnskog medan rigmor skall äta affärslunch. vi hörs och fortsätt njuta av sol och värme
  nils ella och rigmor

 2. Ann-sofie

  Hejhej, när kommer ni till Teneriffa? Vi är antagligen för ankar utanför Los Christianos sista veckan i oktober. Vore kul om vi kunde träffas. Lägger ett meddelande på FB till dig.
  Kram

 3. Mats Rollof

  Hej på er!
  Härligt att ni kommit fram till öarna och värmen samt att allt gått bra.
  Här hemma är det bara fint. Båten är på tomten och gjorde sista motorkonserveringen inför vintern så sitter nu under bårhuset i ruffen och längtar till våren…..
  Ha det bra!
  Mats & Lotta

  1. Anonymous

   Hej Mats!

   Blir lite orolig, sitter du i bårhuset? 🙂
   Kul att ni följer oss!

 4. Anna-Greta

  Härligt att höra att allt gått så bra! Skönt att också snart få krama om “dotera”, tänker jag. Christer och jag tänker oss ner till Teneriffa en tur i januari men då är ni väl inte kvar. I min verklighet så vikarierar jag just nu 2dgr/v hos kompisarna på Frölunda torg. Avtackning av Charlotta och Sofi om en dryg vecka.
  Åker ngr dgr till Venedig i nov för att fira en kompis födelsedag-just då störst risk för regn,dimma och översvämningar.
  Så Njuut nu av det stabila goda klimatet på Canarias!! Varma kramar

  1. Sara

   Hej Anna-Greta! Trevligt med lite “jobbrapport”! Hälsa Charlotta och Sofi på avtackningen. Tyvärr har vi lämnat Teneriffa när ni kommer, vi seglar ut på Atlanten igen i början på december. Ha det så trevligt i Venedig, du kan ju alltid ta en gondol om det blir mycket vatten. Kram!

 5. Johan

  Hej på er!
  Nu är jag avundsjuk, skitväder i Irland och draggningar i Portugal kan jag vara utan men Kanarieöarna är något annat och bättre, Camilla är en smart tjej som vet när det är dags att mönstra på. =)

  Själv håller jag på att måla vardagsrummet, golvsliparen kommer på Måndag.
  Jag var ute och fiskade i Lördags och fick en massa makrill! Har aldrig hänt mig i Oktober förut, växthuseffekt?

  1. Anonymous

   Hej

   Jo här är mkt växthuseffekt. Väldigt varmt o skönt i luft o vatten
   Kul med skypningen! Roligt att nästan alla var samlade.

   Glöm inte att skrapa rutorna på morgonen när du åker till jobbet!

 6. Eva Sjöstrand

  Hej!
  Vad skönt med en lugn färd ! Då skulle jag kunna tänka mig att vara med! 🙂
  Kul att Camilla kommer så ni får rå om varandra. Här hemma är det bra. Anton stor trivs på Gymnasiet.Frida har gjort ett studieuppehåll och jobbar för fulla muggar. Hon är osäker om hon vill bli förskollärare!!
  Snart åker vi till Thailand och är där nästan 4 veckor. Ska bli gott!
  Kram på er

  1. Sara

   Hej Eva! Inte lätt att veta vad man ska bli när man blir stor, bra att jobba ett tag och fundera. Kul att Anton trivs! Ha det så gott i Thailand! Kram!

 7. eva-lotta

  Hej igen. Åh, vad det låter härligt. Det är er väl unt. Det är så roligt att läsa din logg som är så välskriven och intressant. Vad mysigt att Camilla kommer. Gott för både er och henne. Träffade själv sonen med sambo i helgen. De var och passade barn, pojkar 3 och 6 år i nära nog en vecka, och det gjorde dom galant. Barnen var överlyckliga över så mycket äventyr och uppmärksamhet. Vi hade en härlig helg i Tolg, Växjö. Vi badade vi med allihop, fast i grundare och kallare vatten än ni har.
  Kramar till er alla Eva-Lotta

  1. Sara

   Hej Eva-Lotta! Ja det blir mysigt med Camillabesök! Låter som du haft härliga dagar med sonen och sambon, gott!
   Kramar till dig!

 8. Susan + Robert

  Bra att läsa att det går bra under resan. Roligt att Camilla kommer med på “äventyr” i 2 veckor.
  Vi ska till USA den 22a nov – ska fyra Thanksgiving hos min yngsta bror i Boston område. Annika + Lena kommer att vara med oss några dagar. Totalt är vi borta 5 veckor: en i Boston område, en i NY område och 3 veckor i Washington DC hemma hos Annika (Old Town Alexandria). Tillbaka till Helsingborg den 29e dec.

  1. Sara

   Hej Susan och Robert! Roligt att ni följer oss! Låter som ni har mycket roligt på gång som vanligt! Sköt om er, kramar från oss

 9. andeva.gerner@gmail.com

  En härlig segling! Men jag undrar, när blir man klar med alla jobb??

  undrar en kaptenska som längtar efter lugn och ro

  1. Sara

   Hej kaptenskan! Svar: säg till kapten att jobba fortare!

 10. Eva

  Skönt att ni är i hamn igen…man har alltid en extra tanke på er när ni är därute. Men det verkar ju ha gått alldeles fantastiskt bra den här gången!
  I tisdags åt vi citronglass för pappa!
  kram!!

  1. Sara

   Hej! Ja det var fin uppladdning inför det stora blå…det ska gå lika bra! Skulle gärna varit med på citronglassen förstås. Kram

 11. charlotta

  Hej på er! Va gott ni har det!
  Och er fin seglats, va ni väl värda nu efter allt strul.
  Som ni hört börjar det bli kyligare här, men en sån fin höst vi haft. Så mycket färg på träden har jag aldrig upplevt
  Har känts som att gå omkring i en palett.
  Kul Camilla kommer snart, ni har ju varit borta ett tag nu så hon har längtat kan jag tro.
  Ha det riktigt skönt, roligt att höra av er.
  Kram Lotta

  1. Sara

   Hej Lotta! Härligt med den fina hösten. Gissar att du har skåpen fulla med fin svamp. Ha det gott, kramar till dig!

 12. Leni o Bosse

  Härligt att ni fick en segling utan incidenter. Ha det nu riktigt skönt, men var också flitiga med målningen så att Calle kan få lite lugn när han kommer! Vi skall se honom på söndag i den mycket rosade uppsättningen.
  Vi ser också fram emot att få rå om Camilla några dagar innan hon flyger till er. Hoppas hon då vill bjuda oss på den omtalade Resökakan!!

  Stor kram,
  Leni och Bosse

  1. Sara

   Hej! Calle behöver också ha något att pyssla med, medans Frida och jag ligger på däck och solar! Ja den där Resökakan skulle man ju gärna vilja smaka… Kramar till er!

 13. Madde

  Skönt ni har det:) Och vilken tur med behagligt väder till Canarie ön.
  Philip han tog den snabbaste vägen över Atlanten och är nu i Miami. Han ska nog segla nått race till/från någon ö? kul om ni av en slump hade varit på samma ö:) ha det strålande kram Madde

  1. Sara

   Hej Madde! Vi håller utkik efter Philip när vi kommit över! Kramar

 14. Calle

  Hej! Härligt att ni haft en bra överfart o att ni nu är på Kanarieöarna.
  Jobba på nu o spara inte för mycket arbete till December.
  Här spelas det så mycket teater att dagarna nästan går ihop.
  Längtar till December.
  Sköt om er till dess.
  Calle

  1. Anonymous

   Kul att höra om de fina recensionerna och den stora publiktillstormningen på er pjäs!
   Jag jobbar vidare och hoppas vara klar tills du kommer ner.

 15. lars nilsson

  Hej
  Skönt att se er i hamn igen.Temperaturen i havet börjar ju bli badvänlig det är inte utan en viss längtan till värmen man ser er. Här hemma sjunker tempen sakta men säkert och ekan är nu uppe för vintern. Öringfisket är slut för säsongen och sista firren blev årets största. Drog man lite i den mätte den nästan 60cm.

  Hälningar från oss alla

  1. Anonymous

   60 cm!
   Nu får jag öka. Vi har inte fått upp någon.
   Vi har problem med att båten seglar för fort! Det är svårt för firrarna att hoppa på i 8-9 knop.
   Har gjort lite arbetsdyk på båten och det funkar fint. Tack Lars för gedigen utbildning.

   Ha det

 16. Susann Åström

  Kul att ni kommit ner på våra breddgrader nu ! Ni har fått uppleva ” La Calma de septiembre”, som i år kom senare. Det är alltid ett lugnt hav i september. klimatet förändras. Till vilken hamn går ni till på Tenerife ? Kommer ni att gå till San Sebastian de La Gomera ? Vore ju kul att träffas ! Hälsningar från Tenerife och Susann Åström

  1. Sara

   Hej Susann! Vart på Teneriffa har vi inte bestämt ännu, men troligtvis södra delen. La Gomera kommer vi till i slutet på november så då ses vi säkert!

 17. HP

  Vad härligt att ni fick en så skön överresa. Man blir lite avundsjuk när mörkret trycker sig på oss här hemma. Hoppas nu inte det blir för varmt för däcksmålning…
  Ha det fortsatt skönt!

  1. Anonymous

   Jag målar och målar men aldrig blir det klart.
   Mkt annat skall ju göras samtidigt. Just nu är det: watermaker, bimini, frys,vindgenerator mm.
   Det var lättare med ORO. Första året hade vi inte ens motor!

 18. Lisa o Calle

  Hola!
  Vad kul det är att få följa er på er resa! Nu är det sol, värme och friska vindar som gäller förstås!
  Här har vi färgglad höst och krispiga dagar. Inte så tokigt det heller. Vi har fortfarande båten i sjön
  så det blir några turer till till Ramsö framöver. Kram!
  Lisa o Calle

  1. Sara

   Hej på er! Kul att ni följer med!!! Låter härligt med Ramsöturer, vi kommer så småningom;) Kram

 19. Panta Rei

  Vi tänkte bara höra oss för med vår gamle kapten. Conny och Lena har varit på snabbvisit, men inte du Magnus. Det är tråkigt, men du har i alla fall anmäld frånvaro 😉 Fortsätt njut, för det verkar ni klara av bra, så flyter vi på här hemma. Hälsningar från oss alla!

  1. Anonymous

   Om hela laget kommer ner till mig så lovar jag att bjuda på fika!
   Jobba på med måluppfyllelsen. Kan någon av er skicka ner en kopia på arbetsplanen, spec avsnittet med dokumentation saknar jag mkt. Kanske skall ngn ut och resa till jul och kan ta med hela pärmen.

 20. Per

  Hej och välkomna till hamn igen. Ingen fiskmiddag för hummerfiskaren men väl stekt fläsk med löksås på hemodlad gullök. När man är riktigt riktigt hungrig finns nog inget godare än stekt fläsk. Nu skall tydligen vintern komma med det första snöfallet i mellansverige och 15 grader kallt i Norrland. Båten är upptagen och ligger i garaget efter den finaste höst jag någonsin varit med om.
  Åker ner till Algarve på lördag. vinkar till er då
  Per

  1. Anonymous

   Hej

   Hoppas du får en fin födelsedag på tisdag!
   Jätte kul med skypningen härom kvällen.
   nu får du lägga till en sak till din devis: “stål är starkt, gud är god och mässing rostar inte och stekt fläsk är gott”

 21. Sara gunnar sven mauritz camilla

  Heeeej! Här sitter vi och har just ätit en god fiskmiddag efter att vi sprungit en rejäl runda i mörkret! Härligt att ni kommit väl fram till Kanariaöarna. Låter som en magisk nattfärd i månskenet. Medan ni seglar mot värme och ljus så förbereder vi oss för att ta fram pannlamporna! Här är nu mörkt vid 18.30 och snart blir det ju vintertid 🙁 Camilla bakar numera Resös godaste Resökaka!!!!!!! Stor kram

  1. Sara

   Hej allihop! Låter inte dumt alls med en springrunda och goda Resökakor. Det blir något att se fram emot! Många kramar!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.