Mahimahi – Cigale 14

Inblåsta i Lissabon

Här viner vinden i riggen och regnet vräker ner!

Men vi ligger tryggt förtöjda i en brygga långt in i floden Tejo utanför Lissabon. Ovädret var väntat och vi lämnade i god tid vår vik för att söka en mer skyddad plats. Vi fann en fin nybyggd brygga där vi och våra engelska vänner la till. Ett och annat glas portvin slinker ner tillsammans med dem.

Här finns inte så mycket annat än just denna brygga. “Detta är Seixal” sa hamnkapten lite uppgivet när jag frågade efter en större mataffär. “Finns det möjligtvis en dusch?” fortsatte jag glatt. “Jadå, det tror jag” sa hamnkapten då oväntat. “Följ med mig!” Jag följde efter honom upp i byn som består av två gator. “Vänta här” sa han efter en stund och försvann in i ett hus. “Nej tyvärr”, blev svaret då han kom tillbaka, “det finns ingen dusch”.

Tillbaka på bryggan var det en annan person som hört att jag sökte en dusch. “Jag är medlem i en basketklubb, om du hänger med mig kan du låna vår dusch…  Alla är alltså väldigt vänliga och hjälpsamma kring denna lilla brygga. Avgiften för att ligga här är blygsam men höjs dock efter fem dagar, logiken i det har vi inte lyckats utröna.

Om det inte finns så mycket att göra just här så finns det desto mer om man tar färjan in till Lissabon. En trevlig stad väl värd ett besök! Vi tar dagpassen och Eira nattpassen. En morgon när Magnus var på väg för att göra lite ärenden, så mötte han Eira-gänget på bryggan. Förvånat utbrast han “Är ni redan uppe?” “Ja, eftersom vi inte lagt oss än så”…

Just nu är det ingen av oss som frivilligt går ut på Atlanten. Sydlig vind i stormstyrka som blåst ihärdigt i flera dygn: sjön där ute lär inte vara rolig. Men snart så…nästa gång vi hörs är vi förhoppningsvis på Kanarieöarna.

PS: Tack för alla hälsningar! Acke; vi är också förvånade att vi kommit så långt utan dig!!! Snart får du komma ner och göra en sådan där insats som bara du kan göra!

 

14 thoughts on “Inblåsta i Lissabon

  1. Michael

    Ser att ni har kommit till las Palmas.
    Här är en riktigt bra restaurang, ca10-15 min promenad från hamnen

    El Novillo Precoz
    Calle de Portugal, 9, Las Palmas de Gran Canaria, Las Palmas
    +34 928 22 16 59

    Även restaurangen som ligger i hotell Madrid (den gamla delen av las Palmas) är ett bra ställe

  2. eva-lotta

    Hej Sara och Magnus !
    Trots alla väder omslag och vådliga äventyr till havs så tycks humöret vara gott. Det vekar som om ni träffar på många människor som ni har det gott med, både vad gäller praktisk hjälp och umgänge.
    Kanarieöarna låter skönt. Sol och värme ! Ja, det låter lockande nu när mörkret och kylan kommer närmare här hemma.
    Är det “man of war” ni har hittat? Blev varnad för dem när jag lärde mig dyka på 80-talet. Dyk inte! Var rädda om er !
    Kram Eva-Lotta

  3. Eva Gerner

    Tur att ni hittade en plats att vara på. Det betyder mycket att ligga tryggt förankrad när det är oväder.

    Här väntas en del blåst om några dagar, ingen storm visserligen men eftersom det är ganska trångt i ankarviken undrar vi lite hur det ska bli.

    Kramar!
    Eva

  4. Leni o Bosse

    “Det dom har, det har dom i Lissabon”….
    Men tydligen ingen dusch.
    Bosse undrar om ni inte kan duscha på Eira?
    Bosse är hemma igen, men nån hummer hade han inte med sig. Sånt får man ta.

    Kram på er, Leni och Bosse

  5. Eva

    Skönt att ni ligger i en trygg hamn!
    Det känns alltid bra att få en rapport om det. Vi som sover utan gung varje natt och inte tar större risker än att gå över gatan…
    Kanske stöter ni på Astrid, vår granne, och barnens extrasyster, nån dag- hon landar idag i Lissabon för en sju månaders vistelse där, hon och en kompis har hyrt lägenhet, där de skall kampera.
    Kram! Eva

  6. Anna

    Så kul att få era uppdateringar från stora vida världen! Vi njuter verkligen varje gång att få läsa hur det går för er och vad ni har för er. Lissabon är verkligen en pärla så inget dåligt ställe att spendera tid på. Här hemma händer absolut ingenting mer än att årstiderna ändrar sig och det är ju fantastiskt i sig och just nu extremt vackert.
    Kramar från Anna och Bengt

  7. Acke

    Hej

    Vi har härligt höstväder kalla mornar och varma dagar. Jag har skrapat is på bilens rutor i tre dagar nu, visst måste ni sakna det? Eller klarar ni er med isen i drinkarna?
    Skyll er själva och stressa inte för mycket.

    H. Sanna o Acke

  8. Mia S B

    Låter bra att ni är väl förtöjda! Inga höststormar än här i Skåne. Tittar på nyheterna på tåget: idag börjar den Gyllene veckan i Kina = semester. Under veckan beräknas kineserna göra ca 430 miljoner resor! Det ni! God tur önskar jag er på vägen till Kanarieöarna. Kram från Mia

  9. Per

    hej på er.
    Ja det bästa med segling är att ligga tryggt i hamn. Sämre ställe än Lissabon finns det säkert. Här är hummerfisket i full gång och det har varit en fantastisk vecka med svaga nordliga till ostliga vindar och ett helt underbart höstväder. Kallt på morgonen men kortbyxor och bar överkropp på eftermiddagen. Det har aldrig säger aldrig varit en sådan hummervecka. Själva fisket har ju även det varit outstanding när man kan stoppa ner burarna precis där man vill. (om det inte ligger ngn annan där förstås.) men oftast ligger “fritidsfiskarna” lite fel i alla fall” havet ser ut som en apelsinlåda på Ica.
    Nu skall vi ha hummerfest på lördag med pappa och Nils och Johan med familj.
    Går det att få en internetkontakt där ni ligger? Skall försöka få till en skypning med pappa
    Per

  10. Susan + Robert

    Fina bilder…alltid bra att läsa om eran resa. Hoppas att regent slutar snart. Hemma i Helsingborg har vi som 12C under dagen – bra höst dagar. KRAM!

  11. Nina

    Skönt att ni är i lä för stormvindarna men de där maneterna! Usch!! Dem vill man inte möta på ett morgondopp.
    Här är det höst efter den fantastiska sommaren så det är helt ok. Båten är upptagen ompysslad och inne i skjulet. Känns också helt ok. Nu blir det annat att fokusera på.
    Hoppas ni snart får behagligare vindar och att överfarten blir behaglig.
    KRAM!

  12. Anna-Greta

    Det låter som att ni är tryggt förtöjda. Bra att ha lite tid att utforska Lissabon som ju är en spännande stad. Det får ju inte bli för länge bara, förstås. Här är det härliga klara höstdagar med lite frost på nattkröken
    Håller tummarna att överfarten till Kanarieöarna blir bra! Kramar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.