Mahimahi – Cigale 14

Yachties, javisst!

Det är ”lång” väg till Borabora (25 sjömil), vi har inte kommit dit ännu. Det är så många fina ställen på vägen som vi bara måste stanna på och nu har vi regn igen så då ligger vi still och väntar på solen. Passar på att skriva några rader och skicka med några mörka ovädersbilder (och lite annat) så att ni kan se att det faktiskt finns dåligt väder även i paradiset. Den härliga dingeutflykt ni kunde se foton från förra gången hörde inte riktigt ihop med texten. Vi har väldigt begränsat med internet så det blir ofta stressigt och lätt lite rörigt. Å andra sidan är det ungefär den stress vi har här så det kan vi leva med. Hoppas att ni också kan det.

Hur som helst, när molnen ibland tornar upp sig och himlen blir allt mörkare och vinden ökar i styrka då är det skönt att ligga tryggt ankrad i en fin vik på rätt sida revet tillsammans med andra yachties, som vi långseglare kallas.

Så vad kännetecknar då en yachtie? Jo, vi går omkring i samma shorts och linne dag ut och dag in,  samma alltmer slitna sandaler och gärna en ful hatt. Vi kryper glatt ner i lakan som, om vi var hemma skulle varit bäst före, för länge sen. Konserverad tonfisk på längden och tvären står väldigt ofta på menyn. Vi tror att midnatt infaller vid niotiden på kvällen, då gäspas det stort, och vi tänker att det skulle allt vara skönt att lägga sig och läsa en stund. Det dröjer inte länge förrän vi somnat. I ankarvikarna är det mörkt och tyst tidigt på kvällen. Å andra sidan är vi uppe med tuppen.

Vi är sällan eller aldrig sjuka (ta i trä). Vi läser många, många böcker och tittar gärna på film. Vi badar och snorklar och badar igen men det är inte ofta vi ligger på däck och solar. Solbrända blir vi ändå. Vi sitter långa stunder och bara tittar på havets skiftningar och solens upp och nedgång.

Vi letar ständigt efter nya delar för det som gått sönder och vandrar långa vägar för att fylla på gasol, för att få lite motion och för att upptäcka platserna vi är på. Vi seglar förvisso långa sträckor men vi ligger långt fler dagar för ankar.

Vi för ständiga diskussioner om olika vägval över oceanerna, om väder och vind och fiske och givetvis om våra kära båtar. Vi är alltid beredda att hjälpa varandra med allt mellan himmel och jord och tar gärna en fika tillsammans eller njuter en drink i sittbrunnen. Våra vägar möts och skiljs och så möts vi kanske igen.

Det sägs att det tar ett tag tills man är en äkta yachtie. Det är ett år sedan vi lämnade Gottskärs hamn och nog är vi yachties alltid! Detta är vårt liv just nu. Ett oftast skönt och behagligt liv. Ibland blåsigt, gungigt och ganska jobbigt. Men allt det där glömmer vi så snart vi siktar land.

Ett år! Det känns ganska länge. Vi upplever tiden annorlunda i det här livet än i livet därhemma. Eftersom vi sällan har bråttom eller ens någon tid att passa så är det som att tiden saktar ner på ett väldigt behagligt vis. Samtidigt som det är intensivt med så många olika upplevelser att det nästan inte känns möjligt att allt verkligen har hänt på bara ett år.

En stor glädje har det förstås varit att ibland få dela resan med familj och vänner. I Norge hade vi härliga dagar tillsammans med Eva och familjen i deras fina båt Acapella. Och hos fantastiskt gästfria Rita och JanBirger fick vi uppleva ännu mer av vackra Norge. Och alla sköna dagar som vi fick tillsammans med Joakim och Eira. Det är inte alls lika spännande i ankarvikarna nu när inte Eira ligger där. Då kunde vad som helst hända!

Till Kanarieöarna kom Camilla och hälsade på och vi gjorde många härliga utflykter tillsammans. Sen kom Frida och Calle som trots det eländiga vädret förgyllde Atlantseglingen med sin aldrig sinande entusiasm. På Cuba hade vi fina dagar tillsammans med Anna och Joakim. Tänk när Anna slog sig ner bakom den guldsmyckade flygeln och spelade för oss på den gudsförgätna restaurang vi hamnat på. Underbart! Och de fantastiska dagarna i San Blas tillsammans med Eva och Klas, Lisa och CalleRobert bland palmklädda små öar hos Kunaindianerna.

Efter Nordsjön, Biscaya och Atlanten var vi ganska trötta på överseglingar i trist väder men så styrde vi ut på Stilla havet och plötsligt var det alltid fint väder med lagom vind åt rätt håll. Nätterna var gnistrande stjärnklara och månen sken över Mahimahi där hon forsade fram över oceanen. Camilla och vännerna var med oss och när vi efter många dagar till havs siktade den polynesiska ön Fatu hiva var det precis så fint som vi drömt om. Andäktigt stod vi i den tidiga gryningstimmen, kände doften av blommor och frodig grönska och såg den svarta silhuetten långsamt bli grön och välkomnande… Magiskt!

Tack alla ni som varit med oss det här året, det är härligt att ha fått dela äventyret med er! Och tack alla ni som följt oss här på bloggen och skrivit så många goa hälsningar. Hoppas att ni fortsätter att följa oss på vår färd! Och välkomna alla ni som nyss hittat till vår sida!

20 thoughts on “Yachties, javisst!

  1. Nina och HP

    Detta kan ha gått i väg tidigare med liknande lydelse: vi är troligen i Melbourne på nyår. Gemensam nyårsfest kanske? Kram

  2. pappa Lasse

    Det låter härligt!
    Här har vi högsommar denna helgen men jag tror inte att det skall håll i sig.
    Vi hade i alla fall den första tropiska natten för säsongen i natt(över 20 grader hela natten)

    Johan är här på besök och hälsar också!

    1. Sara Post author

      Hej pappa och svärfar! Roligt att du skriver här! Vi är på Borabora nu. Här är väldgt fint. Vi håller på att planera för segling till Cooks-öarna. Det är ungefär 500 sjömil dit. Vädret är bra och fina vindar så det blir nog en bra segling.
      Många kramar från Magnus och Sara

  3. Lisa o Calle

    Hej!
    Det är nästan så att man ryser när man fattar att ni faktiskt har varit ute i ett helt år redan! Fantastiskt!
    Tack, snälla ni, för att vi fick vara med om en liten men otrolig minnesvärd del av detta år. Vi lever fortfarande på upplevelserna i San Blas.
    Vi är nyss hemkomna från segling i Kroatien. NIo pers på en sprillans ny 49-fotare. Fina öar, god mat och trevlig segling, men ingen vidare snorkling…….Gråa fiskar och beige botten….!
    Nu blir det Ramsö och snickring av nya köksskåp!
    Vi seglar vidare med er i tanken!
    Kram Lisa och CalleRobert

  4. charlotta seeberg

    Hej på er igen!
    Blir nästan lite tomt när det dröjer från att höra av er. Ett år det har gott fort.
    Skönt att ni varit friska, det är nog nyttiga miljöer och mycket tonfisk sen alla fina vyer att vila ögonen på.
    Väldigt fins horisonter ni har, känns som man vill måla dom.
    Snart semester här nu, och tänker hälsa på lite här o där, ska bli skönt att bara vara ett tag.
    Kommit mycket svamp här redan, och vädret är ok .
    Tänk va sommaren är skön ändå.
    Kramar Lotta

    1. Sara Post author

      Hej Lotta! Ja, det inbjuder till att måla! Hoppas du får en riktigt fin semester. Önskar vi hade din goda svamp här! Kramar!

  5. Anna-Carin

    Hej Sara & Magnus!
    Alltid lika kul att läsa om ert äventyr och liv. Det gläder mig att ni har det gott och är friska.
    Tiden går fort… känns som om det var längesedan vi firade jul o nyår i hop i Västindien. Det var kul att få en liten inblick i hur livet ombord är.
    Här hemma hägrar semester och motorbåt längst Bohusläns kust, det är inte helt fel det heller.
    I morgon så kommer Eira hem!!! ska bli härligt att möta killarna och höra mer om deras resa.
    Daniel o Filip åkte över till Skagen i går för att segla med dom hem den sista biten.
    Man känner stor tacksamhet över att allt har gått bra och att dom lyckligt och väl är nästan hemma.
    Önskar er en fortsatt underbar resa och liv.
    Kram Anna-Carin & Lasse

    1. Sara Post author

      Hej Anna-Carin och Lasse! Roligt att ni följer oss! Ja det var härliga jul och nyårsfiranden, underbara minnen! Har fått lite bilder från Eirahemkomsten, ser härligt ut ,skönt att allt gått bra. Hoppas ni får en riktigt fin Bohussemester i den fina svenska sommaren. Ha det gott, kram Magnus och Sara

  6. Chris & Tracey

    Looks like you’ve had a great year so far. We are now back sailing in the north west coast of Scotland around Skye while you have sailed to the other side of the world!! Hope you enjoy the rest of your trip as much as the last year and remember to look us up when you pass by in a couple of years. We may even meet in the Caledonian Canal again. 🙂

    1. Sara Post author

      Hi Chris and Tracey! So nice to hear from you! Enjoy your summer in your beautiful country, we may turn up there again some time. Hugs Magnus and Sara

  7. Tina

    Grattis till ett år på de stora haven (och alla mysiga vikar)! Låter som en härlig och nyttig lunk att komma in i. Tid att bara vara. Kram Tina & en liten gående Tilde

  8. Anonymous

    Hej Sara,
    vilken fantastisk resa ni är ute på – det Sanna äventyret, och även en del vardag förstår man.
    Kul att få ta del av yachtilivet, hittills okänt för oss här i Skärhamn. Men vi blir inspirerade!
    Just nu ute på miniäventyr, närmar oss Gotland efter seglats nerför ostkusten sen en tid. Håller på att segla hem vårt nyförvärv, Valborg, från Stockholm till Västkusten. Med på färden är din mans kusin Eva Ahlbom och även Janne. Du och jag gick i samma skola på högstadiet, och jag hade din pappa Ingemar i tyska, en jättebra lärare. Minns särskilt skolresan till Berlin som han tog med oss vilda 9e klassare på. Det var modigt av honom, och jättebra guidning fick vi, han kunde verkligen Berlin!
    Hoppas ni får fortsatt härligt på världsomseglingen,
    Mvh Karin Haby och Ragnar Hanås på Valborg från Skärhamn

    1. Sara Post author

      Hej Karin och Ragnar! Tack för er hälsning. Det var många sammanträffanden. Alltid roligt att få lite berättelser om pappa. Fortsätt gärna följa oss på resan och hälsa Eva och Jan! Hälsn Sara

  9. Frida

    Blir helt tårögd av att läsa detta – GRATULERAR till 1-årsjubiléet på haven tillsammans med varandra och Mahimahi (och Soffi såklart!). Är så glad att jag fick vara med och dela en liten del av resan med er, för evigt tacksam för det!
    Jag vet inte vad som gjort det, men plötsligt är Jens SÅ pepp på att köpa segelbåt. Ingen atlantkorsare, men kanske en liten H-båt eller Express att mjuka upp med inför kommande storseglatser 😉
    Själv försöker jag mest övertala honom om att vi ska åka till Australien och Nya Zeeland över nyår – tänker att det hade varit en lämplig resa som kanske till och med hade kunnat ge ett besök på Mahimahi om jag inte minns era planer fel?!? (Men nåväl, vi får se hur det blir, såväl semesterdagar som pengar är tyvärr inget vi har i överflöd…)

    I övrigt rusar dagarna förbi, bokstavligt talat. De ljuva, lugna dagarna som båtlivet ofta kan bjuda på är tyvärr alltför sällsynta här i den så kallade vardagen…

    Men, snart stundar semester och Bohuslän och förhoppningsvis tid att läsa, segla, bada och sova länge om mornarna!

    Många kramar!

  10. Nina och HP

    Alltid gott att höra från er. Förstår att ni är helt acklimatiserade som långseglare och att ni har en go’ tid i livet. Härligt.
    Vi är också ute på villande hav och väntar på oväder. Tror dock inte att Mollösund och kuling på Skagerack är riktigt i klass med vad ni är med om men alltid något. Sommarvädret är ostadigt men vi har haft sol och uppehåll de dagar vi varit ute så vi är nöjda.
    Kram til Mahimahi med besättning från Cikada med innehåll

    1. Sara Post author

      Hej Cikada med innehåll! Låter härligt med Mollösund, helst utan oväder dock. Ha en riktigt fin segling och semester!
      Nyårsplanerna inte riktigt klara än men alltid gott att veta att vi kan sammanstråla! Kramar

  11. eva-lotta moberg

    Ja,tänk vad fort det gått, det här året. Ett helt annat här, mer inrutat och med tider att passa hela tiden. Det låter så skönt att bara få vara och följa med och erfara. Känner igen lite av det ni beskriver när jag var i Senegal. Ingen press och stress.
    Sommaren är här men inte sommarvädret. Mycket regn och kallare än på länge. Nåja, det blir gott för svampen tror jag.
    Det har varit så spännadne at få följa med er på er fantastiska resa och ser nu fram mot minst ett år till ?
    Kram från Eva-Lotta

    1. Sara Post author

      Hej Eva-Lotta! Ett år till lär det bli. Håller just på att planera för kommande år, finns så många ställen att segla till men allt är inte möjligt att hinna. Det är många val längs vägen, men ganska angenäma. Hoppas du får en riktigt fin sommar. Ha det gott, många kramar

  12. Eva

    Hej kära syster och svåger!
    Ja ett år sen vi vinkade av er på det norska havet… Vi seglade söderut mot solen i Danmark medan ni styrde västerut mot den skotska kylan. Fast vid det här laget har det nog jämnat ut sig…ganska rejält!
    Det är så härligt att ni verkligen gör det ni drömt om, även om det kostar på ibland- kanske mest i form av lite längtan till barnen och alla oss andra:-)
    Njut nu den befriande avkoppling som även lite dåligt väder kan ge. Det är i alla fall så vi tänker här!
    Kramar från Österlen

  13. Bosse och Leni

    Hej kära yachtissar!
    Ett år går fort, men det känns väldigt länge sedan vi satt och löste världsproblem i ert hus.
    Vi har haft 14 intensiva dagar i Onsala med omnejd. Miljön är nyttig, Tilde reste sig och gick runt i huset dag ett. Det första hon gör på morgonen är att gå fram till fönstret och hälsa på hästarna. Idag flyger vi tre tjejer hem och jag återvänder om ett par dagar. Bosse, som blivit en riktig cottie (cottage-murvel) kan nu se alla matcher i lugn och ro… (där fick jag allt till det).
    Häromdagen var vi hos Camilla och Mauritz och fikade i deras ljusa trevliga lägenhet och åt underbar kladdkaka. Rara ungdomar!
    Stor kram från oss alla/Leni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.