Mahimahi – Cigale 14

Mat ombord

Att laga mat i båten är oftast roligt och ibland ganska jobbigt, precis som hemma. Men det skiljer sig också en del mellan matlagning hemma och matlagning ombord och här kommer jag att fylla på efterhand med recept som funkar bra för oss och lite annat smått och gott på temat Mat ombord.

Brödbak i (nästan) alla väder

Här gör jag Stompa. Ett lite sött stekpannebröd som går enkelt och fort att göra.

Stompa: Ca 10 st. 2 tsk brödkrydda, 1 tsk salt, 1 tsk bikarbonat, 7,5 dl mjöl, 2,5 dl youghurt, 0,75 dl sirap. Blanda alla torra ingredienser, Tillsätt youghurt och sirap och blanda samman till en deg. Dela i 10 delar. Platta / kavla ut till runda kakor som gräddas i torr stekpanna. 

Att baka bröd ombord är inte riktigt som hemma där allt snällt står kvar där man ställer det. Men jag lärde mig av misstagen och så småningom hade vi faktiskt färskt bröd för det mesta oavsett väder på våra långseglingar. Jag brukade ha tidiga morgonpasset och då passade jag på att baka frukostbrödet. En trevlig sysselsättning under vakten.

Inför långseglingar gjorde jag i ordning brödmixpåsar. (Ja, det är mestadels jag som står för matlagningen allt enligt vår strikt könsneutrala ordning ombord;), Magnus gör det mesta av allt annat.) Alla torra ingredienser till ett bröd lades i dubbla plastpåsar och knöts igen, hårt (för att djursäkra!). Sedan var det bara att ta fram en påse om dagen och hälla på vätskan. Fungerade hur bra som helst! För er som inte försökt att baka i en gungande, krängande båt så är vitsen med detta att slippa ta fram en massa ingredienser och mäta upp.

Om ni ska segla långt från Sverige och tänker er att baka eget bröd så är det bra att bunkra mycket av: Bakpulver, Bikarbonat, Torrjäst, Mjölkpulver, Brödkryddor, Vaniljsocker

Köp också bra, täta plastlådor för förvaring av torrvaror.

mahimahi 080730 009

Fast vid spisen

 

 YOGHURTRECEPT: Inget går upp mot en tallrik filmjölk till frukost, det är nog det jag saknar allra mest här ute i världen.  Filmjölk finns såvitt jag vet bara i Sverige men yoghurt finns det gott om i de flesta länder.  Dock alltid endast i små, små förpackningar som är ganska dryga att släpa hem och som definitivt inte räcker till en mättande frukost.  Men man kan göra egen yoghurt! Basen är ett par dryga matskedar naturell yoghurt som blandas med mjölk.

Värm en liter mjölk (färsk, “long lasting”, eller mjölkpulver) till ca 94 grader. Låt svalna till ca 45 grader.  Ta lite av mjölken och blanda med två till tre matskedar yoghurt.  Häll blandningen i resten av mjölken. Häll upp i en glasburk. Ställ i en mattermos i ca tolv timmar. Ta ut burken som nu är full med härligt krämig yoghurt, magic!

Spara några skedar av yoghurten till nästa omgång o.s.v.  Min erfarenhet är att den blir godare för varje gång.

 

 

2 thoughts on “Mat ombord

 1. Frau Krause

  Sara! Fantastiskt vad du är lik din far med att matlagning – han som bara “bakade och bakade” (med kaveln i näven..!), men skulle aldrig i livet äta yooughuurtt, nej fy för Sören…!

  Det är dagens “klo” när det kommer mail från Mahimahi och jag kan sjunka in och läsa allt ni gör och se de fantastiska bilderna – fortsätt med det! Det håller oss uppe här i mörkret framöver!
  Kram från Frau Krause

  1. Sara Post author

   Hej Frau Krause! Vad kul att du gillar! Ja visst, ingen tvekan var inspirationen kommer i från till försöken i köket!
   Kramar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.