Mahimahi – Cigale 14

På väg mot isen!

”Området omkring Kap Farvel er et af de farligste farvande i verden for skibsfart. Det skyldes de undertiden meget barske vejrforhold kombineret med tilstedeværelsen af både isbjerge og metertykke isflager. Kortlægningen af is i netop Kap Farvel området har derfor højeste prioritet for DMI, og det er således også det område, hvor iskortlægning foregår med størst hyppighed.”

Detta finns att läsa på Danmarks vädertjänst för Grönland. Och vi som är på väg till just det området. Lockande eller hur! Till och med namnet låter ju ”inspirerande”; Kap Farvel! Dessutom är området ökänt för att riktigt tät dimma lägger sig över havet med jämna mellanrum.

Nåja, vi är beredda på både isberg och dimma. Vi har rustat oss med en ispåk (en lång käpp helt enkelt) och radarn slår vi på så fort dimman kommer. Även isbergen går att se med radarn, när en är ganska nära vill säga. Vi kollar isläget varje dag och just nu är det ett antal isberg i kanalen mellan Labrador och Newfoundland och en bit ut från Newfoundlands kust. Men det är ganska sent på säsongen så den mesta isen har ändå smält undan. Några båtar har gått före oss och de mötte en del is men hade inga problem att ta sig fram.

Vi har slussat in i sjön Bras d´Or lake, Här är fantastiskt vackert och Kanada är ett land vi verkligen gillar. Om ni söker ett nytt semesterland och inte måste ha sol och varma bad så kan vi absolut rekommendera en resa hit. Vidsträckta landskap, mysiga små byar och väldans trevliga människor. I dag har vi varit på Alexander Graham Bell museum där vi fick ta del av denne fascinerande mans tusen och en olika idéer och uppfinningar.

Mahimahi är redo för överfarten till Grönland men Vulcan spirit har lite riggjobb kvar att göra. Richard är just nu uppe i riggen och Magnus ligger raklång på fördäck (bästa sättet att se upp i riggen) och instruerar Richard. Alison och Magnus har varsin cykelhjälm på sig för att inte riskera att få någon hård riggdel i skallen. Det är lätt att tappa grejer uppifrån masten. Det är kyligt och snart är det mörkt så de jobbar hårt för att hinna klart innan dess medans jag har det varmt och skönt på Mahimahi.

I morgon seglar vi ut i Labrador Channel. Första dygnet bör det vara isfritt så då seglar vi nog på natten men sen håller vi oss till dagsegling. Att segla i mörker bland eventuella isberg försöker vi undvika så långt det är möjligt. Högst upp på New Foundland ligger Viking Village. Dit måste vi ju såklart!

Därifrån startar vi överseglingen till Grönland. Vi går i soluppgången och med lite tur har vi kommit ur isbergsområdet när det blir mörkt igen.  Det är ju fortfarande ganska många ljusa timmar på dygnet. Skulle det vara mycket is kvar när mörket faller får vi ta ner seglen och dreja bi (lägga oss stilla) i väntan på gryningen. Sen ska det vara isfritt resten av vägen fram till Grönlands kust.

Både läskigt och spännande det här! Några små isberg vill vi ju gärna se, men helst inte ha för mycket närkontakt fast lite is till drinken är ju aldrig fel. Jag tycker nog att dimman är värst. Men ni vet ju vad Magnus säger; ”se det som en övning”!

Staden Qaqortoq blir första stopp på Grönland. Där får vi kärt besök av Joakim (sonen) som seglar med oss på Grönland och över till Island. Ska bli såå härligt att få ha honom ombord igen!

Hittills har vi haft väldig tur med vädret, mycket sol och lagoma vindar och inte så mycket dimma. Så vi håller tummarna att turen håller i sig!

Vi hörs på Grönland!

9 thoughts on “På väg mot isen!

 1. Frida och Jens

  Det här är så himla himla häftigt!! Vilket avslut på detta episka äventyr de senaste dryga tre åren bjudit på.
  Vi ser fram emot fortsatta uppdateringar och inte minst emot att få träffa er igen när ni är tillbaka på hemmaplan. Så himla roligt att Joakim följer med på överfarten mellan Grönland och Island 🙂

  Här har vi just vaknat upp till den sista dagen i New York efter fem intensiva veckor och avklarad yogautbildning. Ikväll är det hemfärd och i nästa vecka blir det åtminstone ett par dagar på västkusten och förhoppningsvis både räkor och bad.

  Stora kramar från oss och vi ser fram emot fortsatta uppdateringar!

 2. Pat & Fil

  Sara, Magnus we really appreciate your comments about the beauty of the Bras d’Or Lake region of Cape Breton Island. Several tears ago we spent a week on Cape Breton Island, enjoying the scenery, the seafood, and particularly the music – as we went to hear a Celtic Music Festival. We had a wonderful time and your note & pictures remind us that we need to return. THANKS! In the meantime, safe sailing – and we look forward to your future commentary. Pat & Fil (Los Angeles & Hluhluwe Imfolozi Park, South Africa)

 3. anna-greta milefors

  Önskar er en fortsatt bra seglats i dessa bistra farvatten! Antar ni har lämnat Maine som jag själv besökt och instämmer med er att det är en fantastiskt fin plats med härliga människor och goda humrar! Ni verkar som alltid ha god planering för det mesta som kan inträffa. Skulle extra hjärtklappning uppstå så får ni tänka som Thor Heyerdahl på Kon-Tiki ” man må bare tro og tenke at dette ska gå”. Lycka till og skönt at få sällskap av Joakim från Grönland. Tänker på er- kramar Anna-Greta m familj

 4. Bosse och Leni

  Som sagt, STORT, HÄFTIGT, LÄSKIGT UNDERBART!
  Tag det iskallt vid navigeringen, vad kan man mer säga? Känns skönt att Joakim dyker upp på Grönland, hans resa dit är väl också ett litet äventyr om vi förstått det rätt.
  Många svettiga kramar från oss i ett riktigt soligt Onsala, Leni, Bosse, Tina och Tilde, som älskar sin nya badring med handtag.

 5. Eva Ö

  Åh vad jag tycker detta är häftigt!! Gissar att ni kommer få fantastiska skönhetsupplevelser. Och jag förstår hur underbart det blir att få Joakim ombord.
  Här har högsommaren nu kommit och vi njuter just solnedgången över havet!
  Kram från Eva o Calle på Acapella och Olivia på Florence

 6. Britt-Marie

  Hej roligt att läsa om er rutt och så spännande med Grönland! Ta det försiktigt och segla säkert för isbergen?

 7. Frank

  Hej på er! Vilket äventyr som väntar, även om hela er resa varit ett stort äventyr är detta speciellt! Ha hand om er bland isblocken o hälsa Viking village!
  Frank

 8. Anonymous

  Ha en fin seglats bland isberg och annat smått och gott.
  Skulle det bli tufft så sjunger man bara “livet är härligt???” så blir allt bra igen.
  Kram Ulf

 9. Sven

  Det här är stort, skall bli riktigt kul att följa er segling på dessa exotiska breddgrader. Ni går definitivt norr om våra isgater (ice gates) men är ju över två månader senare så mkt har väl smält. Nu skall vi på drink med Dyrö-maffian, mötte just värden som bar hem is i stora påsar i värmen, skall skåla för er i kväll med mkt is.
  God till Grönland där bästa gasten väntar!
  Sven & Co

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.