Mahimahi – Cigale 14

Danza i Maine

Vissa platser är svårare än andra att lämna. Boothbay Harbour i Maine är en sådan plats. Här är fantastiskt vackert, det finns ett överflöd av goda humrar och sist men inte minst bor våra vänner ”Danza” här.

2004 mötte vi mötte båten Danza i Medelhavet. Judy och David med barnen David, Sarah, Jasper och Charlotte var på väg jorden runt. De hade redan varit ute några år, just seglat genom Röda havet och var nu på hemväg över Atlanten till Maine.

När vi mötte dem var vi noviser och de väldans erfarna långseglare. Vi var ute på långsegling tillsammans med våra barn med vår förra båt Nausikaa. (se flik ”Nausikaa”) Vår plan var att hålla oss i Medelhavet och sen segla tillbaka till Sverige. Men så mötte vi denna härliga familj och allt ändrades. ”Häng med över Atlanten” tyckte dom och det gjorde vi. Och det har vi aldrig ångrat! Tänk vad en viss händelse kan påverka mycket i livet…

Våra barn blev väldigt goa kompisar med deras och vi vuxna trivdes lika bra tillsammans. Så småningom skildes dock våra vägar åt igen. Danza seglade norrut till Maine och Nausikaa seglade tillbaka över Atlanten till Sverige. Det var 2005. Sedan dess har vår son och en av deras söner träffats många gånger och en annan av deras söner har besökt oss i Sverige. Men vi andra hade inte setts alls under denna långa tid.

Nu skulle vi alltså mötas igen och det var ju spännande. Tänk om det inte alls skulle kännas som sist. Men det gjorde det! Vi har haft underbara dagar här tillsammans med familjen ”Danza”.

Rollerna är ombytta denna gång; nu är det vi som är de erfarna långseglarna med  uppdaterad info om allt möjligt. Lite kul! Vi har haft egen bil hela tiden, lyxigt värre för en yachtie! Så kört runt en hel del och njutit av det vackra landskapet. Maine påminner mycket om Sverige så vi har känt oss som hemma. Förutom hummer så älskar de glass här. Det gör vi också, vi har vräkt i oss glasstrutar i ”amerikansk size” det vill säga storlek XL. Dags för lite mager tonfisk igen!

Men nu är det tid att säga hejdå och för oss att segla vidare. Vi har väder, vindar och isberg att förhålla oss till och vill helst segla över till Grönland i slutet på juli. I morgon drar vi upp ankaret, kör över till dieselstationen och fyller upp med billig diesel. Sen lämnar vi USA och lägger kursen mot Lunenburg i Kanada. Ca 300 sjömil med goda väderutsikter. Fast här ändras vädret snabbt så alltför säker kan man ju inte vara på det. Vi är beredda på allt när vi nu verkligen går mot nordliga breddgrader!

Ha det gott i solen!

8 thoughts on “Danza i Maine

 1. Anonymous

  Vill egentligen inte tjata för mycket om det svenska nyckfulla vädret, ni kan ju ångra er, men vi har det ju bra som kan välja sida efter väderleken. Packade alltså ihop i tisdags och lever storstadsliv ett tag nu. Väntar på solen och 50 mil kör man fort, bara att koppla in autopiloten i Mazdan!!

  Ha det så bra, stor kram, Leni och Bosse

  P.S. Jag tror ni kan “glassa” ordentligt som svenskar på Island sen tack vare Lagerbäck.

  1. Sara Post author

   Ja risken finns ju när vi hör om allt eländesväder. Men vi vänjer oss sakta men säkert; här är inte precis så varmt heller.
   Fast mer stabilt soligt än hemma. Ha det så bra i storstaden i väntan på solen.
   Magnus brukar glassa som Ibras brorsa så vi har vanan inne.
   Kramar

 2. Klas Jacobson

  “Ha de gott i solen” va väl lite ironi i…? Nåja, helt hopplöst e de ju inte, mellan skurarna tittar solen fram..! Ni har ju lärt mig att man inte ska/behöver kryssa så eftersom vi vill söderut på semestern får vi vackert avvakta här hemma – sydvindarna hänger stabilt över västkusten!
  Gott att höra om trevligt möte med kompisarna från förr och att ni bygger upp amerikanskt späcklager inför den kalla, nordliga hemseglingen. Som alltid härliga foton som illustrerar era upplevelser fint. Go tur till Kanada! Klas o Eva

  1. Sara Post author

   Solen kanske kommer tillbaka! Ha hopp ;). Och vänta på rätt vind, sen får ni väl stanna därnere ett tag, i väntan
   på en annan medvind!Långt från Sydatlantens ljumma sköna vindar, det är vi också. Hoppas ni kommer i väg snart och kan njuta av segling i fint väder. Kramar till er!

 3. Sven

  Vilken härlig story från vackra Maine! Hummer i överflöd och fina fiskevatten, man får nästan lust att skicka dit Oscar för att putsa sin engelska! Han fiskar varje dag i Malevik och Marstrand med kompisar, mkt makrill i år!
  Nu laddar vi för Match Cup Sweden och Dyrön, hästen Sigge får gå på sommarbete i stor hage. Njuter av att följa er exotiska segling mot Grönland och Island, som slog ut England i EM, nya innelandet!

  Sommarhälsningar från oss alla
  Sven m fam

  1. Sara Post author

   Skulle vara perfekt för Oscar här. Fiske och engelska i bra kombo.
   Njut av sommaren allihop och hoppas ni får mycket sol och bad och värme!
   Kramar

 4. Mia i Lund

  Härligt att återse gamla vänner! Vi borde måla klart stuganmen då vädret inte är så stabilt valde att ta en rejäl runda med cyklarna istället. Nu känner man sig nöjd och lagom sliten i kroppen.
  Kram och hälsning från Mia

  1. Sara Post author

   Ja eller hur! I bland är det bra med dåligt väder ;)men hpppas det blir bättre snart så ni får målat stugan och kan
   njuta av lata dagar i solen.
   Kramar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.