Mahimahi – Cigale 14

Vingårdar och lite annat

Besök på vingårdar är ju förstås ett måste när vi är i Sydafrika!

Vi åkte  till områdena Stellenboch och Franschoek och besökte fem olika gårdar. Alla gårdar erbjuder vinprovningar. De gick till på lite olika vis, oftast inte riktigt så som vi väntat oss men det var kanske å andra sidan desto trevligare. Först fick vi välja hur många viner vi ville prova. Mellan fyra till åtta olika viner, röda, vita och rosé. Sen fick vi varsitt glas och så hälldes första vinet upp. I en generös mängd. Vi sippade till en början lite försiktigt men förstod snart att det blev inget nytt vin förrän glaset var urdrucket. Nästa vin fylldes på i samma glas. Och vi blev gladare och gladare. Att få sitta där bland vackra berg och dalar och böljande vinodlingar och smaka dessa goda viner var fantastiskt!

Nu har barnen rest tillbaka till Sverige. Alltid lika sorgligt att säga hejdå men vi har haft många fina dagar tillsammans och är så glada över det.

Här är ju högsommar nu och det är väldigt varmt men också väldigt blåsigt. Flera båtar är på väg hit men har fastnat på vägen på grund av starka vindar och stor sjö. Det blåser en del även inne i marinan men vi ligger ändå tryggt och bra här.

Tiden i Sydafrika börjar gå mot sitt slut. Och tur är väl det, vi har nog gått upp minst fem kg var på det här stoppet. Maten är så god och vi var ganska svältfödda när vi kom hit. Många restaurangbesök har det blivit och en och annan god middag ombord. Allt finns finns att köpa i mataffärerna. Tycker vi i alla fall. Camilla tittade i och för sig lite förvånat på mig när jag glatt utbrast i mataffären “visst är det här en helt underbar mataffär!”. Saken var ju den att den är precis som varenda liten Ica-butik hemma. Men nu blir det snart tillbaka till nyfångad fisk eller konserverad tonfisk. Proviantering och stuvning pågår för fullt.

Vi har varit här i tre månader snart och det är dags att börja tänka på nästa etapp; över Sydatlanten. Vår trogne besättningsmedlem, vännen Klas mönstrar snart på och seglar med oss över havet. Nästa vecka blir det fokus på att göra Mahimahi klar för havet igen och sen hoppas vi att vinden och sjön lägger sig lite grann så att vi kan segla iväg.

Sydafrika är ett fantastiskt land. Naturen är storslagen och det finns hur mycket som helst att uppleva. Att flyga från Sverige är ju lätt eftersom det inte är någon tidsskillnad. Det är absolut ett ställe som är väl värt att resa till.

Baksidan är de enormt stora skillnaderna mellan människor som råder här. Det är svårt att se hur riktigt, riktigt eländigt många har det och hur enormt välmående andra är. Segregationen mellan olika etniska grupper är fortfarande oerhört tydlig. Som en kvinna sa när vi pratade om hur människor i hennes område bor; ”Vi lever tillsammans inte åtskilt, de bor bland oss.”

12 thoughts on “Vingårdar och lite annat

 1. Anonymous

  Kan tro ni har haft det fint med barnen hos er så länge.
  Korten är som vanligt jättefina och roligt att se vad ni pysslar med.
  Så nu bär det iväg över stort vatten igen, trodde nästan ni var på väg hem. Det var väl dumt att tro.
  Hoppas det blir en fin segling igen, bra att ni blir tre underlättar en del kan jag tro.
  Kramar Lotta

 2. Callerobert och Lisa

  Vilka upplevelser och vad roligt det måste ha varit att få umgås med barnen så mycket!
  Här är det kallt och det snöar. termobyxor och långkalsingar på.
  Kan tänka mig att det är mycket att bunkra nu. Ni är ju otroliga på stuvning!
  Klas och Eva är väl i antågande. Hälsa dem !
  Kram

  1. Sara Post author

   Eva sitter nog på planet på väg hem nu, Klas är kvar och kliver snart ombord. Såg en riktigt bra film i går; Sufragette. Se den! Var kul att gå på bio, det har vi inte gjort på länge. Vi njuter av värmen och längtar inte till termo och långkalsingar! Kram

 3. Tina G

  Så härligt att ni fått samma uppfattning om Sydafrika och Kapstaden med omnejd. Ja, maten är fantastisk och landskapet inne i vindistrikten ger ytterligare en dimension till det brutala landskapet utmed kaphalvön. Jättekul att se era bilder och läsa era reflektioner. Önskar er fortsatt lycka till över Atlanten.
  Mvh Tina

 4. Bosse och Leni

  Har jag skrivit det förut? VILKA BILDER! Ni ser ut att leva ett riktigt lyxliv i Kapstaden. Så roligt att se alla fyra, det känns länge sedan vi såg Joakim IRL, som man säger. Vi har haft kontakt med Camilla, men det blir svårt att träffas då vi flyger hem i morgon fm.
  Här är sig likt. Var i Göteborg igår med vänner och åt lunch. Det var riktigt isande kallt när det blåste. Skönt att januari snart är över, det går mot vår och ljusare tider.
  Lycka till med seglingen, vi gillar att ni är tre ombord.
  Stor kram, Leni och Bosse

  1. Sara Post author

   Brr så kallt det låter! Hoppas ni får några riktigt fina vinterdagar med sol och hopp om vår! Vi hörs innan vi seglar i väg. Kram

 5. Sven

  Goda viner från SA! Glöm inte att fylla upp från handlaren vid Market Square!
  Har ni träffat Bruce? Börjar dra ihop sig, bra att ses inför nästa gång eller när Joakim seglar förbi!
  Sydatlanten är stor, låter bra med Klas ombord, missa inte St Helena, ställ in kursen!
  Har ni varit på Robben Island med barnen?

  Cape Town, magic!
  Sven

  1. Sara Post author

   Mahimahi är fullastad. Med vin förstås!
   Inte sett röken av Bruce, kanske ska skicka ett medd om att vi snart seglar i väg.
   Men ännu några härliga dagar kvar att njuta av CT. Ha det gott!

 6. Nina

  Sydafrika verkar vara fantastiskt! Alla som varit där är begeistrade men också chockade över klyftorna, precis som ni. Fina bilder som vanligt!
  Gott att ni fått vara tillsammans alla fyra så pass länge. Förstår att det blir tomt nu när Joakim och Camilla åkt!
  Här planerar vi för fullt för HP:s födelsedag. Ska ha fest hemma så gästlistan fick begränsas. Vi drog strecket vid drygt 50. Det kommer att bli trångt ändå 🙂
  Ha det riktigt gott och lycka till med seglatsen över Atlanten!!
  Kram

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.