Mahimahi – Cigale 14

Storm i marinan!

 

 

 

Storm på väg! Tryggt och bra att ligga i marina då kan man tycka. Dock inte i Richards bay.

Vi visste flera dagar i förväg att det var en sydvästlig storm på väg och funderade på om bryggorna skulle stå pall. De såg allt annat än rejäla ut, vinglade och rörde sig alldeles för mycket i minsta vindby. Men här i Sydafrika är de ju vana vi hårda vindar så det ska väl klara sig tänkte vi. Marinan måste ju vara byggd för tufft väder.

Vi gjorde i alla fall en hel del förberedelser. Tack och lov! Magnus som är uppvuxen  med sin pappas visdomsord ”man ska alltid förtöja för storm” gjorde just det. Vi la ut ett akterankare som fick bra fäste och höll upp båten mot vinden. Vi hade massor av tampar till olika punkter på bryggan och givetvis alla fendrar ute.

Klockan tre i går natt kom vinden, precis som väntat. Magnus var uppe mest hela tiden och kollade att vi låg ok. Det ryckte och slet oroväckande i både Mahimahi och i bryggan. Så småningom ljusnade det och vi såg hur de andra på båtarna intill oss också kämpade med tampar och fendrar. Bryggorna flyttade sig alltmer ur sitt läge och så plötsligt, vek sig en hel brygga mittemot oss rakt upp i luften. Mer och mer, till slut pekade den rätt upp mot himlen.

De mindre pontonerna mellan båtarna vek sig samtidigt och la sig helt på tvärs och båtarna som låg där klämdes fast som i ett skruvstäd. En båt som kom in mitt i natten med stormen hack i häl, mycket lättade att ha undkommit stormen, trycktes ihop mellan pontonerna och fören drogs ner mot vattnet. Paret ombord valde att, krypandes längs den välta pontonen, lämna sin båt.

Sen dröjde det inte länge förrän också vår brygga vek sig. Den la sig rakt uppåt mot vårt skrov. Samtidigt som samma brygga bara ett par meter längre bort såg ut att snart knäckas rakt av. Snart började det förstås flyta brädor omkring från de trasiga bryggorna, de blev bra som förstärkning till fendrarna. Återvinning! Men läget var minst sagt kritiskt!

Om bryggan skulle ge sig helt hade vi ingen möjlighet att komma in till land. Och om hela bryggkomplexet skulle förlora sitt fäste så skulle alla båtar fara rakt mot stranden. Vi ligger längst in så det hade blivit en mindre katastrof. Eller en ganska stor.

Det var ingen rolig sits, flytvästar på och väskor med pass och pengar packade. Vi var beredda att lämna båten. Om bryggan in till land skulle gå av hade vi dingen redo. Bara att kapa tamparna och hoppa i.

Hela dagen fortsatte det att blåsa och när mörkret föll var det fortfarande stormbyar. En av oss satt uppe hela natten för att ha koll på vad som hände.

Nu är det dag här igen och vinden har lättat något fast inte tillräckligt för några reparationsarbeten. I morgon ska det bli vindstilla och då sägs det att det ska komma dykare som ska fixa alltihop. Vi tror det när vi ser det. Hittills har marinan varit långt ifrån handlingskraftig. Alla bryggor och alla båtar är ännu kvar i samma läge som i går. Fast det verkar stabilt. i alla fall. För en liten stund sen kom en kille från marinan och frågade oss om de kunde få låna vår dinge, de har ingen i marinan. Säger ju allt!

Vi är förstås glada och lättade att allt avlöpte väl och att vi och Mahimahi klarade oss helskinnade från alltihop. Värre är det för flera andra båtar som fått skador på skroven. Mest ytliga men en båt har ett hål rakt igenom.

Så här mycket äventyr vill vi helst inte ha inne i en marina, inte utanför heller i och för sig,  men slutet gott allting gott!

21 thoughts on “Storm i marinan!

 1. S/V Amelit

  Värsta sträckan av en Jorden Runt segling och så är ni i hamn när ni skall råka ut för något sådant här! Skönt att höra att det gått bra för er och hörde att Delos också klarat det bra och nu lämnat marinan.
  Önskar er en bra segling till Kapstaden efter detta äventyr!
  Själv ligger vi i Blue Lagoon och har det oförskämt bra!

 2. Charlotta

  Fy då! Ser värkligen inte trevligt ut.
  Och där sitter du startklar med väskor, men som Magnus stagit fast båten mot havererade bryggor
  inte dåligt.
  Hoppas ni slipper mer missöden och att ni kan komma vidare.
  Kram Lotta

 3. Anders & Anne-Lii C

  Jäklar vad hård vind det måste varit, som du skriver borde sydafrikaner veta vad en storm innebär! Får man fråga vad ni hade som mest? Vi läser och lär; hur gjorde ni för att ankaret skulle bita hela stormen? Tänker mest att det krävs väl att man får ut en hel del kätting också… Själva är vi hemma igen och får nöja oss med att följa andras seglingsbloggar, särskilt härligt att följa er!
  Fair winds onwards! // Anders & Anne-Lii

  1. Sara Post author

   De mätte upp 70 knop utanför hamnen så det är ju en del. Fast blåste inte så mycket inne i marinan, vi hade 45 på mätaren. Det där med ankring är en hel vetenskap…det får vi ta när vi ses. Härligt att er tur gått bra!

 4. Bo(b)sse

  Hej och tack ch lov att det gick bra…

  Intressant och mycket informativ och illustrerad raport, tack!

  Jag har foljt en USA segelbat som heter SV DELOS med en svensk flicka Karin ombord, men inte hort hur stormen har avlopt for dem. Sist jag sag nagot fran deras blog sa befann de sig ocksa i Richards Bay.

  Ni hade kanske tur (hjalpt av skicklighet…) men bilderna ni visar gor att jag undrar hur SV DELOS klarade sig i Richards Bay?

  Vet ni nagot om hur det gick for SV DELOS och deras besattning?

  http://svdelos.com/delosblog/

  1. Sara Post author

   Delos ligger i en annan marina i närheten, där hade de inga problem med stormen även om det förstås knakade en del i bryggorna där också.

 5. Eva Sjöstrand

  Å fy vad hemskt!!! Det är läskigt när det stormar på land hur är det inte då när man är på en båt!!!!
  Men ni verkar starka och klarar det mesta!
  Hoppas det inte kommer mera stormar.
  Kram på er!

  Eva

 6. Nina

  Här seglar ni på världens hav och så är den värsta krisen när ni ligger i hamn!
  Hoppas det inte reder ut sig och att det inte blir fler stormar.
  Kram
  nina

 7. Leni och Bosse

  USCH, fy sjutton så läskigt. Håller med fru Krause om att Lasses ord satt bra i ryggmärgen på Magnus! Ni får skriva snart igen och berätta hur det går med reparationerna och dingen.
  Jag håller på och förbereder för besök av våra vänner från Göteborg, som ska ha sina kulturdagar i Stockholm i år igen. Bosse håller sig undan med sin Kulturförening i två dygn, jag säger att han är på “mansläger”, det låter väl lagom fjolligt.
  Ta hand om er ungdomar, hoppas ni får bättre väder och att röjandet i hamnen sätter igång meddetsamma.
  Stor kram,
  Leni

 8. Gerhard Carlson

  Hej på er!
  Skönt att höra att ni mår bra! Tänkte på er när jag hörde om stormen som drabbade Syd Afrika.
  Jag hoppades att ni inte skulle drabbas och så låg ni mitt i det!! Skönt att höra att det gick bra. Hoppas resten av tiden inte blir lika spännande.

  Ha det bäst
  Gerhard

  1. Sara Post author

   Precis. Får se under dagen var de ska göra av oss när reparationerna börjar. De kan ju inte gärna skicka ut oss på havet…?

 9. Callerobert och Lisa

  Uuuuhvad läbbigt! Måste kännas riktigt otäckt! Bra att ni är grundligt förberedda. Tänker på er! Kram LIsa

 10. Birgittat

  Herranadå, fy för Sören – vad ni är duktiga och reder ut stormen och kommer ihåg pappa Lasses ord! Hörde dock idag att ny storm är på väg, fast betydligt mera norrut, så den når nog inte er! Här är dimmigt och nästan typiskt novemberväder, fast det är över 10 grader varmt, så det nog inte så typiskt! Låna inte ut dingen för länge, det är väl den enda livlinan ni har. Antar att det kostar en del att ligga där, så de kanske har råd att köpa en egen dinge till marinan? Hälsa dem det från mig….!
  Kram klippseglar-Krause

 11. oljis

  ohoj! jäklar anåda, så illa trodde jag inte det var…snacka om tur och det är ni värda om nån. Verkar gått ok fast man förstår det varit ovisst in i det sista. Alltid lika spännade läsning fast denna gång var vääl spännande. Hoppas det reder sig ;-)/oljis

  1. Sara Post author

   Fortsättning lär följa under dagen, den här marinan verkar inte vara världsbäst på att lösa problem så
   vi väntar med spänning på hur de ska reda i detta kaos. Kul att du följer oss!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.