Mahimahi – Cigale 14

Nödhamn!

Storm på väg söderifrån!

Vi kommer inte att hinna fram till Richards bay i Sydafrika innan stormen når oss. Vi diskuterar över radion. Vad gör vi? Hinner vi in till Maputo? Eller måste vi stanna ännu längre norrut?

Kommer fram till att Maputo bör gå. Alltså styr vi vidare mot Maputo i Mocambique. Och där är vi nu. För ankar tillsammans med tre andra båtar. En engelsk, en amerikansk, och en australiensisk; Zeffer, Running tide och Pippistrelle. Det är roligt med båtnamn! Och underbart med goa seglarkompisar. Vi som kört slut på vår diesel har fått två fulla dunkar från de andra så nu behöver vi inte oroa oss för det mer.

Mahimahi kom in i går eftermiddag och sista båten för ett par timmar sen, i elfte timmen verkligen. När de precis ankrat klart så dök det upp en liten öppen motorbåt som tydligt var på väg mot oss segelbåtar.

De kom närmre och vi såg att det var sex män ombord. Så la de sig intill sidan på Mahimahi och då såg vi att två av männen höll i varsitt maskingevär! De hävdade att vi måste flytta oss eftersom vi låg på förbjudet område trots att det i alla sjökort står ankring tillåten. Inte alls lockande att behöva dra upp ankaret och ankra om i den hårda vind som var men vi gjorde förstås snällt som de sa, man bråkar inte gärna mot vapenmakt. Som tur var behövde vi inte flytta oss så långt; ca 200 meter! Detsamma fick de andra båtarna göra. Som så ofta, outgrundliga är de beslut som vi ibland bara helt enkelt måste rätta oss efter. Vi var nog mest lättade att de nöjde sig med denna ändå ganska lilla markering.

Ovädret beräknas vara över oss någon gång i natt. Vi ligger skyddade och bra här så det ska nog bli ok. Fast det är klart, roligt är det ju inte att höra hur vinden ökar och sjön med den och hur det samtidigt börjar dra och rycka i ankarkättingen.

Längs den Sydafrikanska kusten går en stark sydlig ström och när den möter vindar från syd kan det bildas enormt stora vågor som blir rent farliga för mindre båtar. Även större fartyg har råkat illa ut. Lågtrycken söderifrån kommer tätt efter varandra. Det här gäller hela vägen fram tills vi rundat Godahoppsudden. Därför måste vi ha extra noga koll på vädret här och så fort det öppnar sig ett fönster så sticker vi iväg till nästa hamn. Det är inga långa sträckor, ett eller två dygns segling. Från Maputo, där vi är nu är det ca 200 sjömil till Richards bay, norr om Durban. Till nästa stopp som är Durban är det ca 85 sjömil. Att ha en snabb och välseglande båt är alltid härligt och på just den här sträckan längs Sydafrikas kust är det guld värt att kunna lägga sjömilen bakom sig så snabbt som bara Mahimahi kan.

Efter Godahoppsudden kommer vi först till den lilla staden Simonstown och sedan till Kapstaden. Vi är då ute i ett nytt hav; Sydatlanten som ska vara ett betydligt lättare hav att segla på. Faktiskt har det rykte om sig att vara ett av de allra bästa! Så den seglingen ser vi fram emot. Fast det är långt till dess, först ska vi njuta av Sydafrika!

Om en liten stund blir det skeppsmöte på Mahimahi. Mycket väderprat lär det bli eftersom det är det som vi alla är mest fokuserade på just nu. Kanske slinker det ner en och annan nödöl också, i brist på frukt och grönt gäller det att ta tillvara alla chanser till näringstillskott.

2 thoughts on “Nödhamn!

 1. Bosse och Leni

  Puh! Eftersom vi hade den stora förmånen att kunna luncha med Camilla på Linne’gatan igår vet vi att ni är i säkerhet nu. Måste vara härligt att ha sällskap av era seglarkompisar. Ni är väl värda några nödöl allihop.
  Vi är alltså i Onsala idag också. Har haft underbart höstväder och fått mycket gjort på tomten. Kul att såga och rensa, mindre kul att plocka in utemöbler för säsongen.
  Hemma ser vi fram emot kultur-helgen, den sedvanliga, med göteborgarna i november. Har bl.a biljetter till Dramaten i pjäs med Calle.
  Stor stor kram till er. Krattan väntar vid husknuten!! (blir nog en nödöl för oss också ikväll).
  Leni o farbror Bosse

  1. Sara Post author

   Haha, er kan man inte lura, ni har koll på allt. Fick en jättefin bild av er tre i går, så söta allihop! Skickade de sista bloggarna från havet men av någon anledning kom de aldrig fram så skickade om dem i dag. Kram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.