Mahimahi – Cigale 14

Mauruuru!

Mauruuru (tack) underbara, underbara franska Polynesien för alla fina dagar bland vackra öar och gästfria, vänliga människor. Det är dags för oss att segla vidare.

Här har det alltid känts tryggt och säkert att vara. Och vi har alltid känt oss välkomna när vi stigit i land. Alla är stolta över sina öar, visar gärna och vill gärna prata en stund. Behöver vi lift så är det inga problem, bara att stå längs vägen så stannar oftast första bilen. På Tahiti var det lite svårare att få lift, å andra sidan tog en kvinna oss på en rundtur i staden Papeete bara för att hon tyckte det var roligt att visa sin stad. Och all den goda, solmogna frukten vi fått, så härligt!

På Tahiti låg vi ankrade utanför marinan utan att betala något alls. Vi blev lotsade in i marinan för att fylla på vattentanken och spola av båten. Vi tvättade i deras tvättstuga och använde deras brygga för att förtöja dingen. Överallt annars brukar man få betala för liknande tjänster om man ens får nyttja dem.

Oftast låser vi inte båten här eftersom vi inte hört några som helst rapporter om stölder eller annat vilket brukar sprida sig snabbt på de flesta andra ställen. Här är fridfullt!

Sen sist har vi seglat korta sträckor mellan mindre öar och nu är vi äntligen på Borabora, Och då är frågan: är det den vackraste ö vi sett? Otroligt vackert är det! Men vackrast, det är omöjligt att gradera, vi har varit på så många vackra platser och vackert kan ju vara på så många olika sätt, eller hur. Och alla har vi väl våra smultronställen, så vi låter det vara osagt.

Vi har härliga dagar på Borabora som alltså blir vårt allra sista stopp i franska Polynesien. Det är en trevlig ö med en gemytlig liten stad, eller by är väl närmre sanningen när staden består av en gata och ett tiotal små affärer. Och inte minst en sailors bar med happy hour för alla seglarna i viken. Här pågår en sång och dansfestival där det verkar som att alla på ön deltar antingen på scen eller som publik. Vi nöjde oss med att vara publik och fick uppleva en färgstark dansuppvisning.  Vi tog en promenad, och en drink, på det lyxiga hotellet längs strandkanten. Inga yachtisar där inte. Vi funderade en stund på att ändra på den saken och hyra ett rum för en natt á… Men så åkte vi tillbaka till Mahimahi i stället, där sover vi ändå allra bäst.

Det är med lite vemod i hjärtat vi nu lämnar detta område och seglar vidare längs ”coconutmilkway”  till kungadömet Tonga. Låter väl i och för sig inte så dumt det heller?

Nu blir det längre mellan öarna igen. Första seglingen mellan Borabora och Tonga är ca 1300 nm. Som vanligt när vi är ute på havet försöker vi sända positionsrapporter via kortvågsradio. Gå in på:

http://www2.winlink.org:8081/maps/positionReports.aspx   I rutan “Enter callsign” skriv: SA6BQS så får ni upp vår position och ibland en liten hälsning.

När vi är kustnära kan ni även följa oss via AIS. Gå in på:

https://www.marinetraffic.com/se/ais/home/?lang=se  Skriv Mahimahi i sökrutan. Om ni inte får någon träff så är vi för långt från land.

Vill ni kolla in var på jorden vi egentligen är så är ju Google earth bra, det är nästan att ni kan se Mahimahi om ni zoomar in ordentligt.

En sista Eirarapport: Eira seglade lyckligen in i Göteborgs hamn i lördags och det blev fest på bryggan förstås. Önskar vi kunde varit där och mött upp. Ett fantastiskt seglingsäventyr har nått sitt slut. Härligt seglat allihop!!!

Ha det bra så hörs vi på Tonga.

 

16 thoughts on “Mauruuru!

  1. Krause

    Träffar ni en liten rundnätt (ca 110 kg) glad, trevlig man på Tonga, som har varit i Europa och jobbat på Expo 92 i Sevilla, så hälsa från mig. Han bodde granne med mig! De var ganska många från Tonga i Sevilla, så där har ni ett samtalsämne!
    Kram Birgitta

  2. Krause

    Hej på er!
    Just hemkommen från Berlin, funderar jag på var och ens “lilla värld”: en del ser hav, hav och underbar natur, en del har bara sett mur och mur och nu ser man bara spåren i gatan efter muren. Filosofisk tanke är ju att vi alla bara kan se 360 grader runt oss och där befinner vi oss alla – i vår egen bubbla. Ni har dock en något större bubbla med stjärnbeströdd himmel, hav och långt ner till botten. Jag ser just nu Sisjön, vindkraftverken och nästan Livbåten härifrån 9:e våningen! Hoppas verkligen att ni kan fortsätta att ha så här himla bra i er bubbla! Ungefär som “Familjen Bra” – Ingemars favoritpjäs!
    Kram från Frau Krause, som kan ha varit släkt med Paul Georg Christoph von Krause (4 April 1852 – 17 December 1923).
    PS. Tyskland blev världsmästare, men det har ni väl hört? Snacka om glädje runt Brandenburger Tor! Det var som när Italien vann, när Eva var i Rom….för längesen! DS.

    1. Sara Post author

      Hej Frau Krause! Ja det är olika bubblor vi lever i… Kan tänka att det var helt otroligt i Berlin när de vann. Vi hälsar till Sevillamannen när vi möter honom! Kram

  3. Sven Ö

    Äntligen Tonga! Efter mer än 30 års väntan! Håll i rodret och segla väl, skall bli kul att få rapporter från denna mytomspunna plats. Vi har nu firat semester på Dyrön i två veckor i tropisk värme, Oliver stekte på Marstrand i Jr Cup som nybliven svensk mästare i 29er! Nästa vecka blir det “meeting” i Varberg i fyra dagar med Felicia och C-ponnyn Jackson som har ätit sig mätt på sommarängar. Leo mår bra och Oscar och jag kör rib. Oscar jobbade lite i trärdgårdar på Dyrön i hettan. Oliver har drivit seglarskola i Malevik.
    Och Yes, det blev natur på Sam, duktig pojke, han kom in med god marginal.
    Vi missade Camilla på Lady Ellen i Skärhamn med en dag, synd. Får besöka Eira i stället!
    Hälsningar från Sven o Carmen, som suktar till alla era magiska bilder!

    1. Sara Post author

      Hej allihop! Du får vänta några dagar till, vi blev kvar på Borabora, väntar ut lite dåligt väder med vinden rakt i näsan. Gungigt som ute på havet i ankarviken, svårt att sova. Men å andra sidan underhålls hela viken med hög musik natten lång. Oj vad häftigt med Oliver! Stort grattis till honom till både segling och skola! Låter underbart med fin sommarvärme på Dyrön. Ha det gott, kramar

  4. Lasse

    Hej
    Lycka till på den långa seglatsen!
    Skicka gärna ett mail till mig så jag får eran mailadress.
    Jag tänkte maila men hade inte eran mailadress.
    Johan har den på jobbet men han vill absolut inte åka dit på semestern och hämta den
    Ha det gött!

    1. Sara Post author

      Hej Lasse! Maliadressen kommer.
      Man ska hålla sig undan från jobbet på semestern, helt rätt Johan.
      Kramar från Magnus och Sara

  5. Eva och Anders

    Hej på er!
    Så mycket annorlunda och vackert ni får se och uppleva! Underbart! Håller med om att det är svårt att gradera vad som är vackrast, men bilderna från Fatu Hiva minns jag ännu… Annars är kaptenen på Tacoma när han är nyrakad en vaker syn!!
    Sara, du vet väl att man som kvinna på Tonga bör väga minst 150 kg, helst mer. En kvinna på 200 kg anses som en riktig liten goding. Så du har några dagar på dig att äta upp dig!
    Ha det nu bäst – vi tänker på er, och saknar er så mycket. Känns så underligt att ni är på vi tre nordiska båtar nu är utspridda på BoraBora, på Grenada och i Norge.
    Många kramar
    Anders och Eva

    1. Sara Post author

      Hej Eva och Anders! Jag ska absolut jobba på vikten, kan ju vara en angenäm syssla. Fatu hiva hör helt klart till ett av de mest fantastiska ögonblicken, ni har mycket att se fram emot. Saknar er också, kramar till er båda

  6. Klas o Eva

    Hej o tack för härligt målande reseskildring. Kokade just gröt i pentryt på Fiorella o tänkte på härliga dagar i San Blas när det plingade i paddan o ert brev kom! Telepati! Vi ligger i Middelfart med Ingvar o A-M i sin båt på platsen bredvid – riktigt gott väder o bra vindar nu en vecka in på semestern som varar tre veckor till. Nästa vecka får vi gäster ombord och sen byter de av med andra kompisar veckan därpå. Våra dagsseglingar har hittills legat på 25 – 50 Nm, 1300 som er nästa delsegling är låter långt på två personer – hoppas ni får en behaglig segling med lagom mycket vind! Vi längtar efter nästa rapport från er!
    Klas, Eva, Ingvar o Anne-Marie

    1. Sara Post author

      Hej! Håller helt med; det är långt. Men vi har ju gjort det förr så det ska nog gå bra. Har just vaknat efter en helt osannolikt gungig natt i ankarviken. Började plötsligt i går kväll och håller på ännu. Vet inte riktigt vad det kommer sig men lika bra att dra upp ankaret. Ska bara ta upp dingen på däcknförst, sjöstuva fick vi göra i natt så det är redan klart. Vi sticker om några timmar. Ha det så bra allihop!

  7. Bosse och Leni

    Du har så rätt Sara, hur graderar man det vackra omkring oss? De lila tjärblomstren utanför sovrumsfönstret? Lars Lerins tavlor i Skärhamn? Bosse med korsordet i skuggan?
    Era bilder är som vanligt fantastiska och när Bosse berättar om er så framhåller han alltid er förmåga att få fin kontakt med befolkningen på den nya platsen. Det är viktigt och han har nog också lyckats med det här i Onsala, ett litet släktdrag kanske?
    Själv har jag haft svårt för den extrema värmen här. Är en “lagommänniska” när det gäller värme.
    På måndag åker vi till Österlen och firar ett barnbarn, sen Stockholm en vända. Vi önskar er en lugn, fin segling till Tonga.
    Stor stor kram från stugan under liden, Leni o Bosse

    1. Sara Post author

      Hej där under lideni; Helt klart Bosse med korsordet! Människorna här är alltid så inbjudande så det är faktiskt ingen konst alls att få kontakt. Hälsa släkten i Österlen och Stockholm och hoppas ni får lagom med värme. Kram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.