Mahimahi – Cigale 14

Mahimahi-Cigale 14

Vår båt är en Cigale 14. Vi såg flera Cigale  i Medelhavet och i Västindien och blev intresserade av att titta närmre på denna speciella båt. Cigale tillverkas på varv i Frankrike och 2007 besökte vi varvet. Det var fascinerande att se båten tillverkas, ett mycket gediget och omsorgsfullt hantverk.

Vi drömde ett tag om att beställa en sprillans ny på direkten men verkligheten sa snabbt stopp för de drömmarna. Vi började i stället titta på begagnat-marknaden och hittade vår Cigale 14  på franska rivieran av alla ställen. Vi döpte henne till Mahimahi!

På seglingen över Atlanten med vår båt Nausikaa följdes vi en lång stund av en sagolikt vacker fisk. Den  lekte intill båten och glänste och glittrade i vattnet. Det var vårt första möte med det exotiska fiskliv vi sedan fick bekanta oss så mycket mer med. Vi visste inte då vad det var för fisk men förstod så småningom att det var en Guldmakrill även kallad Dorado eller Mahimahi. Tagna av mötet med denna vackra fisk sa vi lite skämtsamt att om vi någonsin har en annan båt döper vi den till Mahimahi och så blev det!

Lite fakta:

Båttyp: Cigale 14, aluminiumbåt byggd på det franska varvet Alubat

Byggår 1997

Konstruktör: Group Finot

Längd: 48 fot     

Bredd: 4,40 m        

Djupgående:2,30m       

Deplacement: 7000 kg

Riggtyp: Ridder Bergström

Segelarea: 110 kvm        Genacker: 200 kvm

Motor: Volvo Penta 50 hp

Elektriskt ankarspel, ankarkätting: 60 m

Autopilot

Solceller: 370 W

Livflotte: fyra pers, sex pers

VHF med autonödanrop,  VHF handburen

EPIRB: satellitbaserat nödsystem

Radar, Radarvarningssystem, AIS, Kortvågsradio, Navtex, Framåtseende ekolod

Vattentank: 500 L    Watermaker: Spectra          Dieseltank: 180 L

Hytter: tre med plats för sex till åtta personer      

 Toaletter: två

Stor salong med plats för många, rymligt pentry  

Stor badplattform där vi fiskar, badar, duschar, solar, njuter!

 

6 thoughts on “Mahimahi-Cigale 14

 1. Lennart Hallgren

  Hej på Er.

  Vilken härliga resor ni gör, bilder är väldigt fina och äventyrliga.

  Seglar själv en HR 312 Mk 2 som heter Mahina (Mångudinna enligt den Hawaiianska mytologin).

 2. Bo(b)sse

  Sa mycket intressant att lasa…Och vilken fantastisk Fransk bat Ni har!!! Trakigt att jag inte kan dela med mina vanner har i Australian som bara forstar Engelska.

  En lite naive fraga men kanske lamplig for sa otroligt erfaret ocean seglande folk som just Ni!..
  Jag bor i Melbourne men har seglat hela vagen (med min Suzi-Q , 1992 Fransk Benneteau Oceanis 440) upp till tropiska Airlie Beach, Queensland (Mellan Mackay och Cairns. Cairns har jag annu inte besokt). Jag har 40 meter rostfri kedja och lika mycket rep splitsat pa kedjans “bitter end” ombord, men det ar inte tillrackligt mycket tycker manga. Jag har aldrig kannt behov av att lagga ut mera an 35-40 meter katting men min sprillans nya MUIR Cheetah (oftast mindre meter i skyddade stallen!) sa vad tycker Ni som har 60 meter katting? Det vager ju en otroligt massa massa kilo uppe i foren pa baten. Vad ar den optimala blandningen? Bara katting? Katting och rep?

  Hur mycket behover man i realiteten (helt subjectivt) tycker Ni?

  PS: Vilken tid pa aret reste ni pa strackan Mackay till Darwin?

  Varma Australian halsningar fran Bosse

  1. Sara Post author

   Hej Bosse!
   Så roligt at du läser vår sida!
   Vi har flera engelskspråkiga läsare som använder google translate. Fast det blir ofta ganska knäppa
   översättningar tyvärr.

   Du har en bra kombination med kätting/rep men kan ju vara lite i underkant på vissa djupare ankarplatser och när det finns plats så lägger vi ofta ut väldigt gott med kätting. Känns tryggt och bra. De som draggar är ofta de som lagt ut för lite kätting. Så tips är ju att lägga ut det du har av kätting när det finns plats.

   Det finns en bra bok som tar upp allt om ankring:
   The complete anchoring handbook av Alain Poiraud

   Vi älskade att segla längs Australiens kust. Cairns var trevligt och Stora barriärrevet är ju fantastiskt. Många fina öar längs vägen, som Lizard island. Vi var där mitten september och oktober.

   Hoppas du får en fin segling
   Hälsningar
   Magnus och Sara

 3. Pat & Fil

  HAPPY NEW YEAR! Before heading to northern California (NorCal) from Hollywood for the Holidays, we checked your web page – but it was not working. Now back home, we are glad to see that you are back online! We did receive your email, saying tat Family was joining you in Cape Town for Christmas…we hope all had a wonderful time! Where will you be heading next?

  1. Sara Post author

   Happy New Year to you! The page was shut down for a few days because of tecnical problems. By the end of Jan we start from here to St Helena and Brazil.

  2. Sara Post author

   Page was down for a while but now all is working like it should again. We are having a really good time together with the children. But soon it´s time to go towards St Helena and then Brazil. Keep following!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.