Mahimahi – Cigale 14

Inte alltid så kul på jobbet!

”Hela båten är full med vatten!!!” ”Saltvatten!!!”

Det var Magnus som ropade upp till mig där jag satt i sittbrunnen i godan ro.

Ok. Andas djupt och se det som en spännande liten övning, tänkte jag luttrat. Fast lite otäckt var det ju förstås innan vi hittade läckan.

Som tur var gick det snabbt; det var watermakern som gått sönder och sprutade saltvatten rakt ut i hela båten.Ingen egentlig läcka alltså och inte så farligt för så fort watermakern var avstängd så slutade vattenflödet.

Men sen började det “roliga”. Allt vatten som runnit ner i alla stuvutrymmen i durkarna måste förstås pumpas ut. Sen ut med allt som var stuvat där (och det var mycket!) I med sötvatten för att skölja bort saltet och sen torka upp. Och så skölja alla stuvade grejer, torka och så stuva ner igen. Allt under gång. Vi var på väg från St Lucia till British Virgin Islands, BVI. Men ett antal timmar senare var det fixat i alla fall. Eftersom jag lätt blir sjösjuk (ibland väldigt fördelaktigt) så slapp jag undan med blotta förskräckelsen medans Magnus jobbade på.  Ja sen skulle ju watermakern lagas förstås. Men det var oväntat lätt faktiskt.

Det har varit några riktiga otursdagar. Ni vet när såna där dagar när allt går fel. Det ena följde på det andra i en till synes aldrig sinande ström

Några timmar efter watermakerkaoset upptäckte vi att frysen slutat fungera. Eftersom vi visste att allt är väldigt dyrt på BVI så passade vi på att fylla frysen till bristningsgränsen på St Lucia där det är lite billigare. Men nu låg alltså allt i frysen och tinade sakta men säkert.

Jaha, bara att gilla läget och laga till så mycket som kunde tänkas hålla sig i kylen. Resten gav vi bort till glada seglare och fick en flaska vin i gengäld. Frysen har vi gett upp så det är slut med den lyxiga isen till drinken. När jag sen stod med huvudet ner i kylen för att försöka pressa in all frysmaten så gick den tunga luckan igen; rakt över min näsa förstås. Ont!

När vi ett dygn senare ankrat i en fin vik hörde vi plötsligt att någon ropade och visslade åt vårt håll. Vi tittade upp och såg hur de på grannbåten febrilt vinkade åt oss. Magnus spontana reaktion var att de nog behövde hjälp. Så han ropade glatt tillbaka att han skulle komma över med dingen för att se vad som var problemet.

Döm om hans förvåning när han skulle ta dingen. Den var inte där! Det var det som var problemet.

Grannbåten hade uppmärksammat den när den flöt förbi och slängt sig i sin dinge för att rädda den. Sen fick de bensinstopp och fick ro in både sin egen dinge och vår. Givetvis gick vinflaskan vidare till dingeräddarna. Vi var sååå tacksamma. Utan dinge står man sig slätt i det här livet och hade de inte sett den hade den snart försvunnit ut till havs. Varför dingen var på vift? Ja det undrar vi också, men antagligen var det Skeppskatten Soffie som gjort en slarvig förtöjningsknop.

Nästa dag gick dingemotorn, vår trotjänare sen 2004, sönder.Den har alltid startat utan knot och bara gått och gått. Fast nu var det stopp. Men efter en dags ihärdigt mekande så var den glad igen och nu hoppas vi att den går i många år till.

Ja vissa dagar är mindre roliga även i det här livet. Men nu är allt fixat och vi håller tummarna att det inte ska blir mer strul på ett tag. Vi är alltså  på BVI , en engelsk ögrupp längst upp i den karibiska ökedjan. Här är väldigt fint. Kristallklart ljummet vatten och massor av öar att ankra vid och snart får vi efterlängtat besök av Eva (Saras syster). Härliga dagar framför oss alltså! Nu ska vi på middag hos kompisarna på båten Vulcan spirit. Livet är inte så dumt trots allt!

Njut av våren och vitsipporna!

PS; i morse när vi skulle byta ankarvik och startade navigationsdatorn så gick den inte i gång. Lagen om alltings j-lighet.  Helt kolsvart skärm. Vad göra? Jo en tillfällig överföring av sjökort till en annan dator så att vi kunde gå den korta biten som vi tänkt. Vi ankrade och sen dess har Magnus suttit böjd över datorn och gjort allt möjligt och omöjligt för att få igång den igen. Datorn är isärplockad i sina beståndsdelar och bordet är fullt med olika hårddiskar men ingen framgång hittills. Han muttrade just lite för sig själv: “Allting verkar fungera som det ska och ändå fungerar ingenting som det ska, grrr!”  Men han brukar ju inte ge sig så lätt så det löser sig nog.

12 thoughts on “Inte alltid så kul på jobbet!

 1. eva Sjöstrand

  Herregud vilken otur ni har men ändå är ni så positiva och ni löser problemen med lätthet!
  En annan hade gett upp för längesedan och åkt hem! 🙂
  Här är en underbar vår med sol och värme så alla bleka svenskar har piggnat till!
  Kram på er

  Eva S

  1. Sara Post author

   Haha, vi är inte alltid så positiva… Men oftast löser sig struliga grejer och då är vi ju på underbara ställen. För det mesta!
   Kramar till er i vårsolen

 2. Karin Haby

  Hej, vi följer er också på håll, sen 2 år tillbaka då vi “hittade er” när vi var ute o seglade med Eva o Janne från Kungsbacka. Vi är imponerade av era öden o äventyr och hur ni lyckas vända allt till det positiva medans ni ordnar upp situationen. Vet inte om det blir någon världsomsegling för vår del, men det är så spännande att få ta del av er resa och i sommar provar vi vår lycka upp längs Norgekusten för båtövervintring i Tromsö. Men just nu njuter vi av våren på Västkusten och första sädesärlan! Ha det så jättebra hälsar Karin o Ragnar från Skärhamn

  1. Sara Post author

   Hej Karin! Roligt att ni fortsätter följa oss! Norgesegling är sååå fint, vi gick upp till Bergen för några år sen. Helt
   underbart! Fast kallt förstås. Ha bra kläder med er. Ha det gott!

 3. Callerobert och Lisa

  Ja herregud, vilka “äventyr!! Men det mest fantastiska är att ni lyckas alltid hitta någon slags lösning på det som strular! Skickligt!
  Vi har haft två helt underbara dagar med sol och vår/sommarvärme. Jag har jobbat mycket i trädgården och ser det mesta spira, härligt!
  Ha det gött och kramar från oss.

  1. Sara Post author

   Oftast ja, fast just nu ter sig datorproblemen nästan olösliga. Fast förhoppningsvis bara nästan. Härligt med alla vårrapporter
   som kommer, njut! Kramar

 4. eva-lotta moberg

  Hej !

  Låter som ni har det lite jobbigt, ni med. Trodde annars att ni nästa bara levde sötebrödsdagar.
  Här hemma har vitsipporna kommit. I helgen faktiskt. Så nu är våren i full gång. Härligt. man känner att livsandarna kommer tillbaka.
  Hoppas att ni haft nog av “överaskningar nu och får ta det lugnt och njuta igen.

  kram Eva-Lotta.

 5. Lena Andersson

  Hej Magnus och Sara!

  Har följt er resa under snart tre år, det är helt galet vad tiden flyger fram. Ler lite när jag läser att Sara lätt blir sjösjuk! 🙂
  Förstår er kärlek till Karibien, var där för drygt ett år sedan. Fast på kryssning. Lite större båt än er. Men bara lite.

  Vår i Kungsbacka och Åsa. Blåsippor och vitsippor i trädgården, samt ett och annat djur: rådjur, ekorre, strandskata, skogsduva, koltrast, spyfluga, citronfjäril, humla……

  Ha det så gott, njut av varmt havsvatten, det kommer att dröja innan vattnet är badbart hemma!
  Kram! /Lena

  1. Sara Post author

   Hej Lena, så roligt att du följer oss och alltid trevligt med en hälsning!! Underbar vårlig beskrivning av livet därhemma.
   Det kan man längta efter… Ha det bra, kram från Magnus o Sara

 6. Bosse och Leni

  Ojojoj. Bosse säger alltid att “Magnus är vän med tingen”. Och det är väl en jädrans tur. Nu har ert tålamod prövats till max så det kan bara bli bättre.
  Här i Onsala hade vi igår otroligt härligt vårväder. Alla som satt med näsan i vädret blev ordentligt röda. Måste vara en månad tidigare än vanligt.
  Såååå kul att Eva kommer till er. Ta väl hand om varandra, ingen dramatik!
  Stor kram från oss,
  Leni och Bosse

  1. Sara Post author

   Bordet fortfarande fullt med små skruvar, muttrar och andra mer avancerade detaljer från olika datorer. Fast å andra sidan; vi ligger i turkost klart
   varmt vatten och ska snart ge oss ut på en snorklingstur. Solen strålar. Så vad gör väl det med en trasig dator!
   Låter så härligt med vårens ankomst!
   Ska försöka hålla dramatiken borta från Eva, ser fram emot att se henne sitta i godan ro på däck.
   Kram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.