Mahimahi – Cigale 14

Rapport från havet

Det gungar rejält på Sydatlanten! Också! Förstår inte varför alla hav måste vara så gungiga!?

Första dygnen var ganska jobbiga, det var mest bara att hålla i sig och så sakteliga vänja sig vid sjön igen. Nu är det bättre fast gungar gör det fortfarande. Men bortsett från gunget har vi fin vind, akterifrån eller i sidan och farten har varit bra ända sen start. I stort sett aldrig under sju knop. Det är fortfarande ganska svalt men blir sakta men säkert varmare och varmare även om det mestadels är mulet. Havet har den där djupblå, underbart vackra färgen igen som vi får uppleva varje gång vi är ute på riktigt djupt vatten. Just nu seglar vi på 5642 m djup. Lite hisnande om man fördjupar (haha) sig i det.

Vi gav oss av måndag förra veckan, i dag är det tisdag och på alla dessa dagar har vi bara sett en enda båt. Det var ett 275 m långt containerfartyg som passerade oss på två sjömils avstånd. Märkligt ändå att det ibland slumpar sig så att man möts så nära ute på det stora havet. Vi ropade upp fartyget på radion för att försäkra oss om att de såg oss och det blev en trevlig liten pratstund. Eftersom vi blev så sena i väg från Kapstaden så är våra kompisbåtar långt före oss och vi har inte kunnat nå dem på radion så det var extra kul med att byta några ord med fartyget. De undrade om det inte gungade mycket på vår lilla båt eftersom de tyckte att det gungade en del på deras stora fartyg. Och jodå, det kunde vi ju intyga att det gjorde!

Fiskelinorna ligger ifrån morgon till kväll men vi har bara haft ett napp hittills. Tyvärr lyckades den slita av linan och smita i väg. Kanske i och för sig var lika så bra eftersom det krävs en riktigt stor fisk för att den ska klara att dra linan med sig, och de allra största fiskarna lämnar vi helst kvar i havet.

Vi är ju tre ombord den här seglingen vilket är roligt och dessutom inte alls dumt med mer bekväma nattvakter än vanligt. Klas vaktar först mellan åtta och tolv, sen Magnus tolv till fyra och så jag fyra till åtta. Fast ska jag vara riktigt ärlig så får jag ofta lite bonussömn eftersom Magnus inte väcker mig förrän framåt fem. På dagen brukar vi sova middag en stund också så vi lider inte precis av sömnbrist.

Frysen var full av färdiglagad mat när vi lämnade Kapstaden vilket var väldigt skönt när det gungade som värst. Det är ingen höjdare att laga mat när allt flyger och far och man själv inte är på topp. Men nu börjar det bli fart i köket igen! Vi har just passerat nollmeridianen och det går rykten ombord om att det kommer att firas med kanelbullar, vem vet.

Kanske kryddade med några söta små mjölbaggar. Vi har haft en mindre invasion av dessa varelser. Häromdagen gick vi igenom alla torrförråd i jakt på deras bostad. Vi hittade en påse bönor (inköpt i Sydafrika) som fullständigt kryllade av baggar. Bönorna åkte i havet förstås och alla andra påsar granskades nogsamt. En bönpåse till och en rispåse åkte också överbord. Sen dess har antalet djur som spatserar över durkarna minskat väsentligt. Skönt! Men kvar finns vårt riktiga hatobjekt; kackerlackan. Vi tror och hoppas i alla fall att det är en. Men den gäckar oss, varje gång vi får syn på den så slänger vi oss på den med en hand eller en våt trasa och är helt säkra på att vi äntligen tagit den. Men när vi försiktigt tar bort handen eller trasan så är den spårlöst försvunnen. Den här jakten har pågått i flera veckor nu, men snart så!

Vi har i skrivande stund 433 sjömil kvar till St Helena. Ingenting för en långseglare! Snart dags att förbereda för ankring.

6 thoughts on “Rapport från havet

 1. Sven

  Bara ett Gotland Runt kvar, bra seglat! Undanvind är bra men i alla fall jag mår bättre på kryss ute på havet.
  Det blev som du sa Sara, Oliver tog körkort galant när han fyllde 18 i veckan, så skönt!
  Hoppas man får följa med på Laser-regattorna ändå ibland.
  Fair winds into St Helena Sara Helena with Crew,
  Sven

 2. mimi valkenberg

  Hejsan, skönt att höra lite, och att allt är väl med er. Kanel bullar later jätte lyxigt, kakkelackan lite mindre roligt kanske : ) Vi foljer er pa kartan och tänker pa er !! Stor kram, Mimi ( Klas lillasyster )

 3. Nina

  Det gungar, det gungar, det gungar, det gungar….
  Tur att ni är vana och har “movesen” så att ni klarar det ni behöver göra på det gungande skeppet.
  I morgon drar vi till Sälen för några dagars skidåkning och umgänge med våra dalakompisar. Det ska bli jätteroligt!
  Hoppas sjön lägger sig så att resten av överfarten blir lite behagligare.
  Kramar från oss båda!!

 4. Leni och Bosse

  Ja, hur ska jag kommentera detta? Först det häftiga gungandet, det kan man väl knappast föreställa sig ens, och så husdjuren. Jag nöjer mig med att önska er lycka till med infångandet av K och förstås den fortsatta seglatsen. Tryggt att veta att ni är tre ombord.
  Hade trevlig middag igår med Eva och Calle. Just nu är maken på herrmiddag, men jag skickar en stor kram från oss båda,
  Leni och Bosse

 5. Britt-Marie Zaman

  Vad härligt att höra att ni har ett minskat antal husdjur, inte kul med invasion och ni som är så försiktiga. Kul att läsa era framfarter och vi njuter av att läsa era berättelser.

  Många kramar från era sommarseglare Zaman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.