Mahimahi – Cigale 14

Sydafrika!

 

 

Mitt på dagen seglade vi in i Richards bays hamn. Strax norr om Durban i Sydafrika. Förtöjde vid en brygga i marinan och här ligger vi nu. Och njuter! Det är en speciell känsla att ha seglat över hela den enorma Indiska oceanen och vara på en helt ny och främmande kontinent. Vi är förstås glada att allt har gått bra. Egentligen inga incidenter alls och så många fantastiska upplevelser längs vägen. Många nya minnen att spara på till mörka höstdagar därhemma.

Nu blir det ingen ankring på länge. Inte i hela Sydafrika faktiskt. Eftersom vädret är såpass ostabilt med frekventa oväder så är det nog så att de inte vill ha ankrade båtar i hamnarna. Och några vikar att ankra i finns inte. Så vi får helt enkelt lyxa oss i olika marinor. Inte för att den marinan vi är i nu är speciellt lyxig. Bryggorna svajar betänkligt när vinden tar i och duscharna är väl inte de bästa men har man tur så finns det varmvatten.

Än så länge har vi inte sett något särskilt spännande eftersom vi mest har jobbat på båten. En seglarkompis suckade lite häromdagen och sa att långfärdssegling mest består av ett evigt båtmek men att man ju i och för sig alltid är på trevliga ställen när man mekar.

Fast lite spännande är det ju förstås när det dyker upp tre stora valar intill Mahimahi eller när ett gäng apor springer omkring inne i marinan när man sticker upp huvudet på morgonen.

Det här stoppet kommer vi ägna nästan helt och hållet åt båtunderhåll. Det är allt möjligt som behöver fixas efter många dagar till havs. Vi har fått låna en fin gammal symaskin så Magnus har lagat både bomkapell och sprayhood (skydd som sitter ovanför nedgångsluckan). Jag har mest röjt runt inne i båten. Städat, kollat förråden och skrivit nya listor inför nästa stora proviantering inför nästa långa segling, Sydatlanten.

I lite väl god tid kan tyckas, men vår plan är att vara klara med så mycket som möjligt innan vi kommer till Kapstaden. Då kommer barnen och hälsar på så då vill vi ju ha mycket tid till att upptäcka Kapstaden tillsammans med dem.

Vi har ju förstås varit inne i stan och handlat god mat och även unnat oss ett trevligt restaurangbesök. Vi stannar här några veckor och sen seglar vi mellan städerna längs kusten i den takt som vädret tillåter. Vädret ja, det är soligt och skönt på dagarna. Framåt kvällen blir det kyligare och då åker fleecetröjorna på. På natten har vi sköna täcken, ganska mysigt faktiskt. Ungefär som svensk sommar när den är som bäst.

Läser just om skolan i Trollhättan. Alldeles fruktansvärt ofattbart hemskt! Vart är vi på väg?

 

PS: Det finns ett par bloggar längre ner om seglingen över kanalen och nödhamn i Mocambique. Och även bloggar från Indiska oceanen som ni kanske inte sett eftersom de är sända vi båtradion.

22 thoughts on “Sydafrika!

  1. Suzanne

    Hej Magnus och Sahra!
    Härligt att höra att ni korsat detta stora hav ,och med er har en massa härliga fina minnen
    Som man alltid kan plocka fram längre fram i livet.Känns skönt och tryggt för oss här hemma när ni har det bra, och allt fungerar för er. Vi har faktiskt haft och har fortfarande en underbar höst med den där härliga klara
    Friska luften som vi kan ha här i vårat land.Färgerna är fantastiska på träden.
    Tyvärr är ju denna tid kort och nu väntar en annan tid.Här hemma är det mest måndag,fredag.
    Jesper hälsar så gott.
    Just nu sitter han på sitt rum och pluggar.Jag har nog berättat att han kom in i Malmö och pluggar till fastighetsmäklare.Han har hittat enlägenhet i Lund.Vi har det bra alla här hemma.Så kul att barnen kommer snart och kan få njuta av varandra och ta hand om varandra.Hälsa dem så gott.Jag har precis varit nere vid sommar stugan med min svärmor och tittat på hur de har tagit ner björkar på tomten, som säkert är minst 80 år gamla.Kul att se hur de klättrade upp i träden som är mycket höga
    och sedan kapade dem.Inget jobb för mig.Jag såg att andra berört dessa tragiska händelser om både Trollhättan och flykting läget, men vet ju att ni är väl informerade om detta.Det är så ofattbart, en tragedi för många människor.Det är samtidigt härligt att se att många människor med små medel vill och kan hjälpa till på massor av olika sätt det stärker
    Må så gott.
    Många kramar från oss alla .
    Hälsningar Suzanne

    1. Sara Post author

      Hej Suzanne, tack för härlig rapport från livet därhemma. Så skönt att ni har en fin höst, de där fina höstdagarna kan ju verkligen vara helt underbara.
      Gott att ni har det bra allihop! ja, hörde att Jesper kom in,kul! Då har vi varsin i Lund, en rolig studentstad.
      Bra att du inte tog hand om träden vid stugan själv;! Ha det så gott måndag till fredag och helg! Kram till er allihop

  2. Anonymous

    Hej Sara & Magnus, grattis å skönt att allt har gått bra. Otroligt att ni är där – vilken dröm! Hemma har vi njutit av en underbar höst utan regn. Bra hästväder alltså. Lisa har flyttat till storstand och har de första tentorna denna veckan och Herman hittar vägen till Varberg vid det här laget. Kalle också! Kramkram så länge

    Birgitta

    1. Sara Post author

      Hej Birgitta, ja det är faktiskt lite drömkänsla att vara här. Gott att ni har fint hästväder!Spännande för Lisa, mycket nytt på en gång,
      Bra att Herman och Kalle hittar till Vberg och du lär väl snart vara bäst på vägen till stallet… Kram!

  3. Charlotta

    Hej igen
    Svårt att ni har tagit er så långt utan några större missöden.
    Känns plötsligt som om ni är nära, men det är allt en bit bort, som vanligt njuter jag av era fina bilder och spännande berättelser.
    Ska bli lika roligt att följa er fortsättningsvis.
    Kram på er modiga sjöfarare.
    Lotta

    1. Sara Post author

      Hej Lotta, jag det är en bit vi seglat nu… en bit bort till hemma men när vi går ut i Sydatlanten är vi i “hemmavatten”. Ha det så bra, kramar från oss

  4. Bengt Norberg

    Hej!
    Som vanligt svårt att ta in att ni seglat så långt ännu en gång. Har en jordglob på arbetsrummet men det blir ännu svårare att ta in när man drar med fingret över den. Men struntsamma distanser, det är alla möten och alla stunder som betyder något. Låter gott att ni relaxar lite nu, för övrigt.

    Hemma i Sverige. Ja, det här i Trollhättan är ju så uppenbart galet. Men jag tycker nog att de ständigt nedbrunna asylboendena runt om i hela landet tyder än starkare på att något behöver rättas till. Det är ju ett boende om dagen som brinner ned! Nu måste något göras. I Munkedal tände någon på ett boende när 19 st personer låg och sov. Ingen skadades, men hur tänker någon som står och tänder på?

    Anna har en kille från Syrien som hantlangare på ett ombygge av en byggnad här en månad. Vi lär oss en del via honom. Idag var vi t ex hemma hos honom och hans hustru i Varberg och åt lunch. Man lär sig så enormt mycket i dessa möten. Som ni gör nästan varje dag. Och sedan toppade Anna med att åka in på en sammankomst om flyktingar i Kungsbacka. Det gav ett par ledtrådar kring varför det här med flyktinghantering blir så svårt och omständligt i vårt i övrigt trots allt generösa land. Så vi har ett par trådar att nysta i ytterligare känner vi. Bl a behövs det att de som kommer lär sig svenska, så gott de kan, på egen hand i väntan på SFI. Då får man lättare praktikplats m m. Lätt att säga kan man tycka, men alternativet är en förgörande passiv period som kan vara i flera år i väntan på SFI.

    Återigen, härligt att höra att ni är framme i Afrika!

    1. Magnus

      Hej
      Ja det är ju helt galet med dessa bränder. Farligt och kostar naturligtvis mkt. Pengar.
      Du och Anna är verkligen förebilder i desa frågor. Ni GÖR verkligen ngt.
      Nu skall jag ut och öva mig på afrikaans, eller hur det nu heter. Det kommer en ung grabb om en stund som skall hjälpa mig med båten. Han vill ha lite pengar och gärna begagnade Kläder.

    2. Sara Post author

      Hej Bengt, roligt att du fortsätter följa oss. Säger som Magnus; ni är verligen förebilder, du och Anna!
      Vi har just haft ett rejält Sydafrikanskt oväder, regnet vräkte ner, sydvinden blåste hårt och åska och blixtar på det. Flera båtar som var på väg hit fick söka skydd norrut i Mocambique. Några hann in i går eftermiddag, mycket lättade. Detta är ingen rolig kust att segla på. Vi har 800 mil kvar tills vi är i Sydaltanten. Inte så långt med våra mått mätt kanske men vädret är extremt ombytligt så det är ändå långa 800 mil där det gäller att ha koll på vädret och hoppas att prognoserna stämmer. Blir skönt att sikta Kapstaden. Ha det så bra, kram och hälsa Anna. Ps; vet inte om du såg att svar på dina frågor finns i blogg 3/7. “Cruising och frågor och svar”.

  5. SY/INGA

    Bra gjort,ni är verkligen ute på en underbar resa. Vi (jag ) är väldigt nyfikna på rutten efter Sydafrika ,hem eller
    Sydamerika?
    Jobba nu inte ihjäl er på båten.ta det lite lugnt .Och njut av att vara där ni är…
    Lasse

    1. Sara Post author

      Hej Lasse, jodå vi tar det lugnt också, mycket bryggsnack, nya båtar som kommer in hela tiden. Från Mauritius och från Madagaskar. Nästa
      sträcka blir St Helena, Brasilien, Karibien. Sen vet vi inte. Får se vad vi känner för. Ha det gott, hälsa Mona!

  6. Heather & Neil

    Fantastic, hooray, woop-woop!! Hope the IOCAS (anxiety) leaving us here in Senibong is no more now you are on the other side. More importantly restaurants and a lovely glass of wine is back on the menu after a day of boat jobs in exotic locations 🙂

    Crew Tiki took a few months off the boat hiking Spain and visiting family in Perth and we are now doing our own version of cleaning the boat and maintenance ready to sail up West Malaysia towards Thailand.

    Enjoy South Africa!

    1. Sara Post author

      Hi Tikicrew! Good to hear from you. IOCAS is no more ;). Actually the IO was totally ok so you to can relax. Hope you get a real great time in
      Malay and Thailand. Fair winds!

  7. Nina

    Tjoho så härligt att ni korsat ännu ett stort hav. Ni är helt fantastiska. Här blev det plötsligt höst från en dag till en annan men vi har varit mycket nöjda med sex fina målarvänliga veckor. Vi har bytt fullständigt söndervittrad fasad och fönster på två sidor av hyreshuset. Dyrt, mycket jobb men det blir fint och vi kommer aldrig att måla just de två sidorna igen.
    Kram

    1. Sara Post author

      Nina, vad duktiga ni är med allt målandet! Skönt att ni slipper göra det igen (eller också inte…) Hoppas ni kan njuta av lite fina höstdagar nu utan slitjobb. Kramar till er!

  8. Leni och Bosse

    Grattis till ännu en lång lyckad segling. Ni är grymma, som ungdomarna säger.
    Era bilder är som vanligt fantastiska. Men vi är väldigt bortskämda med det nu. Blir svårt för er att sortera upp och sammanställa såsmåningom, nästa mörka höst eller så….?

    Vi har haft fantastiskt härligt i Onsala ett par dagar. Såna underbara färger på träden undrar jag om ni sett på länge.
    Trollhättan ja. Finns inte ord för detta fruktansvärda som hänt även här. Men många har sagt att det inte var oväntat.
    Ha det så bra där i marinan och krama om varandra under täcket. Det ska vi strax göra efter att just ha sett ett meningslöst Skavlan-program.
    Kramkram, Leni och Bosse

    1. Sara Post author

      Nej här är inga vackra höstfärger precis men nästan lite höstmys ombord, vinden viner utanför och en potatisgratäng står i ugnen.
      Kramkram till er.

  9. Sven

    Femte världsdelen nådd, bra seglat! Visst är den vacker den rätt nya grafiska flaggan med vitt och svart som symboliska färger, har haft många här hemma efter vår drömresa till Kapstaden med barnen 2005-2006.
    Hoppas ni finner er till rätta i underbara Kapstaden med världens bästa kött, fisk och vin! Missa inte restaurang Codfather och vinbutiken vid Market Square vid Waterfront. Där har Gerhard och jag varit mycket. Any news from Bruce our friend? Gerhard känner honom också.

    Galet lyckad gala igår kväll med GKSS på Park som jag var med och arrangerade, drog in mycket deg till OS-satsningarna. I morgon blir det Olivers första högskoleprov, lite KKKK-möten, och ridning i stallet med Felicia och Jackson så klart.

    Enjoy South Africa!
    Sven

    1. Sara Post author

      Dröjer ett tag till Kapstaden men vi ser verkligen fram emot att komma dit. Har haft en hel del kontakt med Bruce. Mailar om det.
      Vi håller tummarna för Oliver! Kram till er alla

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.