Mahimahi – Cigale 14

Vi är på Galapagos!

Vi är på Galapagos! Seglingen hit var riktigt fin, faktiskt den bästa överfarten hittills tillsammans med vår härliga besättning!

Men vi tar det från början. Vår nya besättning anlände i omgångar. Albin kom först, utan problem. Nästa dag skulle Camilla, Johanna och Elin komma. Plötsligt ringde Camilla och sa att de inte fick gå ombord på planet från Frankfurt till Panama. Detta på grund av att de inte hade flygbiljett ut ur Panama. Tjejerna stod i gaten och diskuterade med flygplatspersonalen. Med sig hade de papper som styrkte att de skulle lämna Panama med Mahimahi men dokumenten godkändes inte. Vi bad att få tala med personalen men det gick absolut inte och planet lyfte utan tjejerna. Efter två nätter i Frankfurt och minst sagt mycket strul hade de köpt nya biljetter för dyra pengar och landade till sist i Panama city. Inte en enda gång behövde de visa sina returbiljetter!

Lätt försenade med allt vi skulle göra satte vi full fart för att få Mahimahi ship shape. Vi tog ner hela storseglet för att lappa och laga en del skav som blivit under alla seglade mil. Albin och jag gjorde en rejäl storhandling som gav världens längsta kvitto. Vi hann också med en liten djungeltur. Sedan upp med seglet igen och så bar det i väg till kanalen.

Utanför den första slussen kom lotsbåten med advisorn som gjorde sig redo att borda Mahimahi. Precis då tappar vi i en kudde och Elin slänger sig djärvt i precis framför lotsbåten och räddar kudden. Personerna på lotsbåten ser förvånat på och när väl Elin kommit upp igen och advisorn är ombord säger han att det där var ju inte så bra; ni vet väl att det simmar krokodiler här! Ja, det borde vi ju ha lärt oss vid det här laget.

Nåväl, nu band vi ihop oss med en annan båt som hette Nausikaa(!) som vi sedan slussade tillsammans med. Första delen av kanalen består av tre slussar där vi hissades uppåt. Sedan kom vi ut i Gatun lake där vi ankrade för natten. Tidigt nästa morgon kom advisorn ombord igen och vi körde motor över sjön till de tre sista slussarna ner mot Stilla havet. Själva slussandet var helt odramatiskt, inget kan mäta sig med allt byråkratiskt tjafs som var innan och vi drog en lättnadens suck när vi väl var igenom, utan minsta försening dessutom.

Samtidigt som den allra sista slussporten öppnades, öppnade sig även himlen! Regnet fullkomligt vräkte ner och första anblicken av Stilla havet var väl inte riktigt så romantisk som vi drömt om. Men vad gjorde väl det. Vi var framme, vi var nästan i Söderhavet! Dyblöta, lite frusna och glada stod vi på däck och kände lukten från denna främmande ocean.

Nästa dag lämnade vi Panama med kurs mot Galapagos. Vi hade 860 nm att segla, vattnet var platt och vindarna som väntat lätta. Vi gjorde god fart med vår fina genacker. Ibland var det helt stilla så då blev det några timmar motorgång.

Stilla havet verkar vara ett hav fullt av liv. Vi såg val, sköldpaddor, delfiner och rockor glida förbi alldeles intill båten och fick två fina tonfiskar på kroken och ovanligt många båtar, nio stycken. På nätterna gled Mahimahi fram genom mareld och månsken.

Näst sista natten ökade vinden och med den sjön. Men det hindrade inte kung Neptun från att ta sig ombord när vi korsade ekvatorn och så blev vi alla högtidligen dubbade såsom vittbefarna sjömän. Magnus missade tyvärr hela ceremonin eftersom han var och köpte tidningen.

Efter fem dygn och 20 timmar dök Galapagos upp i horisonten. Ett av våra drömmars mål!

Nu ska vi gå i land och upptäcka ön St Christobal. Sjölejonen har redan upptäckt Mahimahi. Mitt i natten vaknade vi allihop av konstiga ljud, vi gick upp och fann fem stora sjölejon som låg i en stor hög på akterspegeln och sov sin skönhetssömn.

Mer om Galapagos blir det nästa gång, någonstans på Marquesas. Vi startar seglingen dit på onsdag. Det är nästan 3000 nm. Lååångt! Men vi är laddade!

Ha det så bra allihop!!!

 

30 thoughts on “Vi är på Galapagos!

  1. Frida och Jens

    Hej kära Mahimahi!!

    Vi är lite dåliga på att skriva kommentarer – men vi läser med glädje (och, det må erkännas efter att ha sett alla ljuvliga solglittrande bilder, viss avundsjuka).
    Så skönt att ni fick en fin segling efter allt strul. Och kanalkorsning, ekvatorkorsning och Galapagoslandstigning – det är tre drömmar som vi också hoppas på uppfylla en dag!

    Det enda vi saknar inför den låååånga seglingen mot Söderhavet är en TÄVLING om hur lång tid det kommer ta!! Här har man laddat med gissningar och uppskattningar…. TävlingsSara kanske har legat lite lågt till förmån för BrunettSara – eller om det är BrunettSara som legat lågt till förmån för PostafenSara? Detta förtäljer inte historien, men oavsett önskar vi er en jättefin överfart och gissar på att det kommer gå skitsnabbt och vara helt strålande ljuvligt!

    Många kramar från oss!

    1. Sara Post author

      Hej Frida och Jens! Lugn ni ska få chansen någon annan gång, många, långa distanser kvar…Men visst gick det skitsnabbt och utan monstervågor! Kram

  2. Anna

    Såååå roligt att läsa om era äventyr och kolla på bilderna. Sjölejonen är ju helt underbara! Hälsa Camilla och ha det riktigt bra. Kramar från Norbergs
    PS
    Red förbi ert hus idag och allt är sig likt

  3. eva-lotta

    Oj vad det låter härligt och vad ljuvligt de ser ut. Och nu är ni samlade. Så skönt.
    Ha det så gott! Här hemma kommer våren så sakta. Lite sol och hyfsat med värme. Hoppa om livet! Kram

  4. Johan

    Ser härligt ut men jag skulle inte vilja möta kung neptun för han såg skräckinjagande ut! Tur för Magnus att han slapp vara med om detta.
    Ha det underbart!

  5. charlotta seeberg

    Gott ser det ut nu, med gästande sjölejon och dop. Vatten klart som kristall och Camilla som extra krydda med vänner.
    Skulle allt vilja va med en stund! Här är det vardag men våren kommer stort,
    Galapagos! Som andra ser på tv, lite avund måste erkännas.
    Kram lotta

  6. Nina

    Tack för ännu en fantastisk berättelse. Skönt att allt gick bra i kanalen och kul att ni träffade på Nausika igen! Seglingen till Galapagos skulle till och med jag tänka mig (obs ärligt och ingen ironi 🙂 )
    Att vakna till sjölejon som håller konsert på akterspegeln måste vara en upplevelse utöver det vanliga. Hoppas på fler inlägg från Galapagos och inte minst fler bilder.
    Gott att ni har Camilla och hennes kompisar med er.
    Lev väl och ha det fint.
    Kramar till er alla
    PS se till att Magnus håller sig ombord nästa gång det blir så fint besök. Tidningen kan man läsa på nätet.

  7. Sven Ö

    Häftigt med sjölejon säger Oscar, som idag varit på heldag med Kullaviks Kanot och Kappseglings Klubb med brorsan. Felicia är som vanligt inte hemma, utan i stallet, tre pass i helgen.
    Skönt att Panama-kanalen gick bra, måste vara en speciell upplevelse, tänk vad många sjömil ni sparade.
    Magiska bilder och rapporter från djurlivet, kul att det nappar också, behövs nog med hungriga ungdomar ombord. Här lagar vi konstant mat till tre tonåringar, och nu börjar äntligen seglarsäsongen, hämtade 29er idag i Näset, och la upp den i Kullavik. Snart skall riben i också, då är det vår, t o m katten Leo jublar!

    Enjoy Galapagos och 3000 nm!
    Respekt
    Sven o Carmen

    1. Sara Post author

      Ja det behövs ett bra fiske, här finns inte mycket att fylla förråden med. På onsdag seglar vi mot Marquesas. Ha det härligt i våren allihop!

  8. Ann-Sofie och Lars

    Hej igen!! Tänk att få komma till Galapagos! Ett av våra drömmars mål också. Dessutom få sällskap av fem sjölejon,kan nog inte bli bättre. Vilken känsla det måste ha varit. Hälsa Kung Neptun ,ser helt underbart roligt ut. Kram till Camilla!

    Kram från oss alla!!

  9. Lisbeth

    Alltså vilket äventyr! Och så roligt att få följa er!
    Här är våren på väg och det känns ju underbart men Galapagos skulle ju inte vara fel heller.;)
    Ha en fortsatt fin tripp! Och skippa fler bad bland krokodiler.
    Jag gillar sjölejonens besök.
    Kram
    Lisbeth

  10. Mia SB

    Så härligt att läsa och följa er tryggt från landbacken! Puh, inga hastiga oplanerade dopp framöver blandkrokodiler och annat otyg. Njut av Galapagos så går jag och rör om i min surdeg.
    Kram från Mia i Lund

  11. Krause

    Fantastisk läsning! Kommer helt av mig i söndagssysslorna på väg till Operan! Hälsa stackars Magnus att hans svärfar var den mest fantastiska Kung Neptun 1976 – ni får se bilder när ni kommer hem! Träffade Nils C i fredags och vi har Mahimahi-läsningen gemensamt. Kram från soligt och vårligt Gbg efter 33 m/sek häromnatten och nerfallna tallar ute på Smitten.
    Frau Krause

  12. Sara Post author

    Hej Leni! Ja det var ju synd, skulle ju gärna träffat Patriarken, och hans fru förstås! Stor kram till dig från oss!

  13. Leni o Bosse

    Det blir mer och mer sagolikt för varje rapport; Kung Neptun och sjölejon ombord!
    Skönt att ni har det så underbart efter strulet med tjejernas resa.
    Patriarken är en vecka i Florida och spelar tennis och har det bra med sin kompis. Synd att ni inte är i närheten!!
    Jag är hemma och håller ställningarna.

    Stor kram till alla på Mahimahi från Leni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.