Mahimahi – Cigale 14

Skottland-Franska Polynesien

Skottland, Caledonian canal: Vackert, ganska ödsligt. Lätt att slussa, man får god hjälp av trevliga slussvakter. Kyligt. Roligt att ha gått denna väg genom Skottland.

Cork: Trevlig marina och trevliga omgivningar. Här låg vi och väntade in Biscayaväder. I staden Cork är det trevligt att ”turista” ett par dagar.

Biscaya:  Ha tålamod och invänta ett bra väder så kanske ni får en bra överfart. När den väl är avklarad har ni nästan bara ”snälla” hav kvar J.

Muros: Vi valde att gå direkt till Muros nedanför Cap Finisterre. De flesta går till La Coruna eftersom det är närmst. Men då riskerar man att bli inblåst där och även att få ytterligare en tuff segling förbi hörnet. Vi kunde i stället njuta av att vara på en västkusten redan vid första angöring. Muros var en fin liten by/stad att komma till. Rolig att ströva omkring i, en härlig fiskmarknad och fina omgivningar.

Bayona: Här blev vi nästan bofasta. Vi stannade i många veckor. Bra ankring och härlig liten stad där det kryllar av fik och restauranger.

Cascais: Mycket trevligt ställe att stanna på ett tag. Liten trevlig stad. Mycket bra affär för proviantering inför segling till Kanarieöarna. Handla så mycket ni orkar! Det dröjer länge, länge innan ni är i en lika bra affär igen! Lokaltågen från Cascais till Lissabon går med täta turer och är billiga.

Lissabon: Gå in i floden och segla längs Lissabons kustlinje. Besök staden. Vi låg i en liten marina som inte var mycket mer än en brygga men där var trevligt och billigt. Lätt att ta färja över till stan. Finns också marinor på rätt sida stan. Vi låg även i fina marinan Oeiras en liten bit utanför huvudstaden. Fin promenadväg längs strandlinjen.

Gran Canaria: Ej tillåtet att ankra förutom när ARC-båtarna ligger i marinan. Då finns inte plats i marinan och man får ankra till en låg kostnad. Många båtar samlas här. I Las Palmas finns mycket båtgrejer, dock inte allt och det mesta är dyrt. Bättre att köpa på nätet eller i England. Finns bra affär för proviantering.

La Gomera: Vi har seglat över Atlanten två gånger och bägge gångerna har vi valt att ha San Sebastian som avseglingshamn. Marinan är trevlig och gemytlig. Ön är vacker och har man tid finns många härliga vandringsleder att prova. En busstur längs hisnande vägar i bergen är också väl värd att göra. Provianteringen är bättre att klara av på Gran Canaria men fylla vattentankar är perfekt här, vattnet är drickbart och gott.

Bequia: Vår underbara julö! Här firade vi jul 2004 och 2014. Lika härligt båda gångerna. Hoppas komma tillbaka en tredje gång. Mysigt laidback. Många seglare i viken.

Cuba: Säger bara: åk dit medans tid är! Till inklarering kommer många myndighetspersoner men alla är trevliga och det går smidigt och sen är man fri att utforska ön. Inte alls så krångligt som ryktet säger.

San Blas: Underbart!!! Här kan man ligga flera veckor och bara vara. Fina bad och snorkling på de mest populära ankringställena.  Gå gärna även lite österut i området för att komma en bit utanför det vanligaste cruisingområdet. Här kan ni hitta en egen ankringsvik och besöka öar och träffa människor som inte får så många besök.  I san Blas finns inga mataffärer så se till att ha med er allt ni behöver. Invånarna på de olika öarna tar ut en mindre avgift för att ankra och för att få gå i land. Ha med kontanter. Köp vackra molas av Kunaindianerna.

Colon: Här är man hänvisad till den enda marina som finns (finns heller ingen bra ankringsplats) och det kan således bli en ganska kostbar vistelse eftersom det för de flesta är mycket att fixa med inför kanalfärden och det då oftast underlättar att vara i en marina.

Marinan är mycket bra. Trevlig och hjälpsam personal. Finns en liten affär som är oväntat välsorterad och en restaurang. Marinan tillhandahåller busservice in till ett köpcenter i Colon. En helt ok mataffär (inte som i Europa dock) där det går bra att proviantera inför Stilla havet. Räkna inte med att det ska vara speciellt billigt. Diskborstar finns inte så se till att köp det före Colon. Handla så mycket ni bara kan, knöka båten full! Varken på Galapagos eller i Polynesien finns något större matutbud. Se upp för bugs i t.ex. mjöl och pasta!

Vi bottenmålade på varvet intill marinan och det fungerade bra. Men det och allt annat båtfix är mycket bättre att göra på Trinidad. Där finns allt ni behöver!

I övrigt är den stora frågan här om man ska anlita en advisor eller inte. Vi anlitade Eric, allt fungerade som det skulle men han var inte särskilt hjälpsam och det var flera saker som han gjorde fel och lämnade till oss att reda ut trots att vi ju betalade en ansenlig summa för hans hjälp. Välj en annan agent om ni väljer agent. Det går att klara pappersexercisen själv men det är ganska jobbigt, särskilt om man inte talar spanska och man är helt i händerna på krånglig byråkrati.

Själva kanalfärden gick som en dans, helt oproblematiskt. I marinan pratas det förstås mycket om allt som kan hända men var lugn, det går bra. Och om man vill finns tillfälle att öva genom att följa med en annan båt som linhållare. När vi väl var igenom var det väldigt skönt  att lämna Panama bakom sig!

Galapagos: Vi var på en ö; St Christobal. Det var fint men till en hög kostnad och många restriktioner. Man måste ha en agent som ordnar med tillstånd att stanna. I Colon och på nätet florerad  alla möjliga olika idéer om hur man skulle göra med ansökan etc. Vi seglade helt enkelt bara dit och strax efter att vi ankrat kom en agent som bara pratade spanska. Han var ivrig (för ivrig) och ville absolut att vi skulle anlita honom. Vi sa dock nejtack och en stund senare kom en annan agent. Mycket trevlig och engelsktalande. Han hjälpte oss med allt vi behövde hjälp med och det var inga som helst problem att få tillstånd att stanna på en ö i 20 dagar. Dingen kan ni ha kvar surrad på däck (eller var ni nu har den). Det finns välfungerande båttaxi som känns bra att gynna.

Marquesas: Fantastiska öar, precis så fint som vi drömt om. Stanna länge! Segla runt bland öarna. Bara njut av att vara i Polynesien. Mycket begränsat med förnödenheter. Bra vatten på Fatu Hiva. Gott att dricka. Man får fylla så många dunkar man vill. På de andra öarna är vattnet mycket sämre! Många diskussioner innan om det skulle vara ok med myndigheterna att gå till Fatuhiva först. Det är ingen “port of entry”. Vi bestämde oss till sist för att chansa och det var inga som helst problem. Bara att anmäla vår ankomst till gendarmrie, tog fem minuter så var det klart. Sen gör man en mer officiell inklarering på första “port of entry” och på Tahiti.

Tuamotu: Vackra atoller, väl värda några veckors besök. Korall överallt, trixigt att ankra. Ankare och kätting fastnar lätt och det kan bli besvärligt när man ska gå. Försök att ankra på djup som det går att dyka på så att ni kan se hur ankaret ligger. På Rangiroa är det fantastiskt dyk och snorklingsvatten och en underbar ”blue lagoon”.

Tahiti: Här samlas många båtar. Det är fullt både i ankringsvik och marina. Ankring alldeles utanför marinan. Där finns en bra dingebrygga och vi får tillgång till marinans tvättstuga. Kan även gå in till brygga för några timmar och fylla vatten och tvätta båten. Väldigt generös marina! Här finns en stor Carrefour mataffär på gångavstånd från marinan. Som himmelriket efter många månader med mycket begränsat matubud. I stan finns ett antal båtbutiker. De har en hel del men inte alls som hemma. Det är krångligt att beställa grejer, lättare att be någon hemma att köpa och skicka till marinan.

Moorea, Tuahine, Raiateea, Taa och Borabora: Fantastiska öar allihop. Väl skyddade ankringar på sandbotten. Härliga snorklingar eller dyk, fina promenader. Gott om restauranger etc. Lätt att proviantera. Svårt att lämna detta underbara område!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.