Mahimahi – Cigale 14

Framme i Kapstaden!

 

[Galleries 197 not found]

 

Vi har rundat Afrikas södra horn! Mitt i natten såg vi det starka skenet från fyren längst ut på udden. Mäktigt! Vi lämnade Indiska oceanen bakom oss och seglade in i Sydatlanten. Några dygn senare rundade vi nästa udde; Godahoppsudden! Vår vana trogen gjorde vi också denna rundning mitt i natten. Hög och pampig stod fyren där och lyste vår väg i kolsvarta mörkret. Sen var det raka spåret in till Kapstaden! En sån känsla! Svår att beskriva, det är alltid en speciell känsla att angöra en kust men den här angöringen var alldeles extra speciell. Vi har seglat så många mil över så många olika hav och nu är vi åter i Atlanten. Märkligt, kanske jorden är rund ändå…

Nu ligger vi i bästa marinan i Kapstaden (tack Sven!) med det imponerande Taffelberget som en skyddande vägg. Här finns allt, bara att promenera rakt upp till ett brusande restaurang och shoppingliv. Minst sagt en stor kontrast till de öde öarna i Indiska oceanen. Alla behov vi inte längre visste att vi hade har vaknat, som att traska upp till närmsta fik och njuta en god cappucino.

Det är härligt att vara i en stad igen, roligt med alla människor och allt som finns att se.

Ett annat trevligt nöje är ju att smaka de goda sydafrikanska vinerna. Så småningom blir det förstås en tur till några av alla de vingårdar som ligger här i Kapstadsprovinsen.

Det var skönt att äntligen lämna den galna marinan i Richards bay. Seglingen hit gick väldigt bra. Vi gjorde ett kort väderstopp i East London. Stannade ett par nätter innan vi fortsatte hela vägen ner till den lilla staden Simonstown. Det blåste ganska mycket ett tag med hög och obekväm sjö men vi hade också lagom med vind och ibland en medström på fem knop och forsade fram i elva knop. Sista biten fick vi ta oss fram i tät dimma, det är aldrig roligt, men med radar och AIS går det bra.

I Simonstown tittade vi på pingvinkolonin som ligger en liten bit utanför stan. Tror att bilderna talar för sig själva. Pingviner är helt enkelt väldigt roliga små djur!

Under vår segling över haven har Mahimahi sakta men säkert förvandlats till ”Magnus ark”.  Jag förstår inte riktigt hur det har gått till. Det började med skeppskatten Soffie som snabbt fann sig till rätta i seglarlivet. Sen har det bara fortsatt. Magnus blir kompis med någon liten figur i land och så vips har den flyttat ombord.

Kanske på sin plats med en liten presentation. (Jaja, jag vet, vi blir lite tokiga i det här livet, kanske för att vi helt enkelt har tid till allt möjligt. Tid som vi inte har hemma i vardagen.) I Söderhavet kom Tiki. Vi bytte till oss Tiki mot en tamp när vi var på Fatu Hiva i franska Polynesien. Han som fick tampen var glad och vi var glada. Ett fint minne från en underbar ö. Tiki har en central plats ombord och har alltid ett vakande öga över oss.

Fast allra, allra först kom faktiskt Delfie, vår turdelfin, som var med oss redan på vår förra båt Nausikaa. Sen kom komododraken Hatti från Indonesien och Sassa, också från Indonesien.

Sjöhästen fick vi av några fiskare som vi mötte i Indonesien. Den bringar nog också tur till Mahimahi. Så har vi Earnie, en vacker pappersdrake från Bali. Lemur från Madagaskar blev direkt bästis med Tiki och sitter alltid på Tikis huvud. För några dagar sedan kom giraffen Gina tillsammans med en elefant och en noshörning. Gina hade det inte lätt på seglingen hit, hon blev rejält sjösjuk. Inte lätt att hålla balansen med de rangliga benen och den långa halsen som vajade fram och tillbaka i sjön. Det var alla för nu men det dröjer säkert inte länge innan någon ny krabat flyttar in.

Snart får vi efterlängtat besök; Camilla (dottern) kommer om några dagar och sen kommer även Joakim (sonen). Så i år firar vi jul ihop hela familjen. Det blir alldeles underbart!

16 thoughts on “Framme i Kapstaden!

 1. Eva Sjöstrand

  Å vilken upplevelse att komma till Kapstaden och vilka fina bilder. Vad roligt för er att barnen snart kommer ner och få fira jul ihop. Jag berättade om er för min HR specialist (som är väldigt seglarintresserad) då sa hon menar du Maihmahi? Då visade det sig att hon följer er blogg.
  Ha det så gott tills vi hörs!
  Kram

 2. Anonymous

  Instämmer med alla fansen! Ska fira Nobel med resterna av Livbåten idag – Britt-Marie som hälsar er alla! Kram från P. Inguin

 3. Eva Ö

  Ja det är mäktigt att tänka att ni anländer ännu en plats ifrån havet. Jo nog är planeten rund- det står väl helt klart för er…
  Vilken himla fin bild på dig Sara!
  Och vi blir såklart glada men också lite rörda av att titta på era bilder av alla egensinniga pingviner. Pappas pingvinkärlek är i starkt minne.
  Tack Annsofi för din hälsning!
  Och Birgitta!
  Kram Eva

 4. MiaiLund

  Kul att höra ifrån er. Jag funderar på om jag ska ta och baka en plåt pepparkakor… Fast degen är ju god den med… annars hittade jag ett recept på pepparkakscrumble. Man arbetar in flagad mandel i degen, kyler ner och river den sedan grovt direkt på en plåt. Grädda i ugnen sen är det klart!
  Ja, typ det är vad jag tänker på när jag kommer hem från ett stressigt jobb och det är mörkt ute, till skillnad från det grå ljuset på dagtid… Då låter ert liv i Kapstaden betydligt trevligare..
  Ha det riktigt gott och njut av att få fira jul med hela familjen.

 5. Tina G.

  Åh, vad härligt med Kapstaden och att ni rundat sydkusten välbehållna. Ni känner säkert till Capedistriktets vinområden eller fått en massa tips innan, men ett tips för lunch när ni är ute och åker i de områdena är att äta på Dieu Donnés restaurang i Franschoek. En vacker utsikt över hela dalen och god mat.
  Önskar er en härlig tid i Kapstaden.
  MVH Tina

 6. David

  Häftigt! Lite avis blir vi som sitter här i mörkret och bara längtar till sjöss, utan att göra mycket åt det. Jo, vi hade en fest för att fira 4 månader till sjösättning. Hälsa den gamle och alla hans djur 🙂

  David

 7. Leni och Bosse

  Äntligen kontakt igen! Så positivt, lyxigt och härligt allt låter. Det är ni verkligen värda. Och vilken jul ni får tillsammans med barnen – helt underbart.
  Häromdagen hade Stockholm +12 gr, samma temperatur som på midsommarafton!!
  Ha det riktigt bra framöver, ser fram emot ny rapport snart med fina familjebilder!!
  Kramar från oss,
  Leni och Bosse

 8. Nina

  Så skönt att höra att ni kommit säkert till Kapstaden. Har försökt hålla ett öga på hemsidan men inte kommit åt den. Kanske för att vi varit en sväng i England.
  Det kändes svajigt med alla oväder och undermålig marina så gott att ni kom i väg och fram. Förstår att ni ser fram mot besök och att få fira jul ihop. Skickar några nya Olof-bilder på iMessage.
  Kram

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.