Mahimahi – Cigale 14

Madagaskar, en annorlunda ö

Ett myller av människor, livliga, högljudda diskussioner överallt. Kalkoner, bananstockar, oxar och bilar om vartannat, vanligaste bilen är gamla Renault 4. I hamnen sjuder det av liv, varor kommer och varor skickas iväg. Vanilj, kaffe och ris exporteras. Riset är av så hög kvalité att det går en säck från Madagaskar och det kommer tre säckar tillbaka från Indien, av sämre kvalité. Alla måltider baseras på ris så så inte så många har råd med det finare riset.  Längs gatorna säljs allt från kläder och mat till khat  (växt som tuggas för att ge en slags berusning). En stor marknad finns också förstås, full med härliga frukter och grönsaker. Köttavdelningen lockade väl däremot inte våra svenska sinnen. Köttet, även finmald köttfärs, låg helt öppet, utan kylning och fritt fram för miljoner flugor och emellan diskarna sprang hungriga råttor.

När vi kommer åkandes i dingen in till kajen möts vi av tio boatboys. De formligen slåss om att få ta hand om dingen medan vi är uppe i stan. Mot betalning förstås. Lite jobbig procedur är det att varje gång förhandla med de olika killarna som alla är lika ivriga att få jobbet. Tyvärr är det inte så kul att några timmar senare komma tillbaka till dingen. Den har då använts av killarna, är smutsig, full med fimpar och häromdagen hade motorn fått sig en rejäl skråma. Men vill man i land så finns inget alternativ så det är bara att gilla läget och tänka att de behöver sina uppdrag och de slantar det inbringar. Fast tänk om vi kunde förklara att glada kunder är bättre kunder.

Kontakten med myndigheterna var ju förstås inte heller enkel. Först till polisen där vi fick skriva under olika dokument och visa våra pass. Sen meddelar de; ”Vi behåller passen medans ni går till de andra kontoren”. Vi protesterade bestämt eftersom det sista vi vill är att lämna ifrån oss passen. Men det var inget att diskutera så vi fick gå vidare utan pass. Till fyra ytterligare myndigheter runt omkring i stan. Var och en tog en ansenlig summa för sina tjänster. Summorna föreföll totalt godtyckliga, antagligen beroende på vilket humör tjänstemannen var på just i dag. Till sist tillbaka till polisen och då fick vi utan problem tillbaka våra pass som tur var.

I viken där Mahimahi ligger för ankar är det många andra segelbåtar och alla är vi på väg mot Sydafrika. Varje morgon sitter vi i sittbrunnen och tittar på när de mest fantastiska båtar kommer seglandes från öarna runtomkring. De seglar med vinden in till lasthamnen där de levererar och hämtar varor. På eftermiddagen seglar de tillbaka hem med vinden, som då vänt. Båtarna är gjorda av det som finns att tillgå, brädor och mycket enkla segel men de seglar väldigt bra, imponerande att se. Med jämna mellanrum går det överlastade färjor ut till öarna runt omkring. Ombord är allehanda varor och massor av människor och djur. Sen har vi alla dem som paddlar sina utriggarkanoter. De kommer gärna och byter några ord med oss yachties och idkar byteshandel. I går bytte vi glasögon och ett stort stycke segelduk mot goda frukter. Många är väldigt fattiga och bor i mycket enkla bostäder. Byteshandel är ett bra sätt att få lite grejer till sin båt, kanske lite kläder eller fiskedon. Allt är välkommet.

Madagaskar har en fantastisk natur med många speciella djur. Lemurer, kameleonter, sköldpaddor, sötvattenskrokodiler och ormar och i dag såg vi en stor val alldeles intill Mahimahi. Temperaturen är behaglig, torrare och lite svalare än i Asien vilket är skönt, fortfarande varmt i havet, ca 27 grader och strålande sol varje dag. Vattnet är rent, inte en endaste petflaska flyter omkring vilket nästan är konstigt. Även i land är det rent och fint överallt.

Snart lär det dock bli betydligt svalare för oss. Efter några dagars segling söderut så lär det bli dags att ta fram både täcke och långärmade tröjor, kanske till och med strumpor efter ett långt, skönt barfotaliv.

Vi blir här några dagar till innan det är dags att ta ett djupt andetag och segla ut på Mocambiquekanalen. En speciell sträcka där det gäller att hålla noga koll på vädret eftersom det med jämna mellanrum kommer riktiga oväder söderifrån. Vi sätter kurs mot Richards bay (ovanför Durban) i Sydafrika men kanske måste vi mellanlanda någonstans i Mocambique. Allt beror på vad vi får för väder. Som vanligt kan ni följa oss på winlinkkartan (Länk till karta i högerspalten). Det blir även en del kustnära segling och då kan ni följa oss via AIS (Länk till kustnära position i högerspalten).

Ha det bra allihop!

Här är foto från denna fantastiska ö!:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19 thoughts on “Madagaskar, en annorlunda ö

  1. Charlotta

    HejSan
    Roligt att höra av er igen. Njuter av era fina bilder och spännande läsning.
    Ni tycks ha blivit riktiga proffsfiskare, vackra fiskar säkert goda med.
    Här följer vi årstiderna inte så dumt det heller.
    Det ser ut att ni har seglat över det stora havet helt galant, trodde väl inte något annat.
    Varmaste kramar Lotta

    1. Sara Post author

      Hej Lotta, ja fiskarna är oftast väldigt goda. I dag åt vi Spanish mackerel, en riktig finfisk. Stora havet är avklarat, skönt!
      Nu seglar vi i Madagaskars underbara skärgård. Du är väl ute i svampskogen gissar jag. Ha en fin höst. Kram

  2. Sven

    Är det kappsegling?
    Nej, det är handel!

    Älskar bilderna med dessa snabbseglare som bokstavligt talat seglar för sitt bröd, såg liknande i Abu Dhabi.
    Skönt att genuan är lagad, och coola Renaultbilar på marknaden, kolla in växelspaken!

    I helgen blir det Olympiska regattan för Oliver på Saltis. Felicia toppade med Jackson förra helgen och flög över hindren med Jackson i två dubbelnollor!! http://www.lundahagen.eu/00-aktuellt-retro/index.php

    Oscar väntar på hummerfångst!

    Nu MFF-Real Madrid!
    Sven

  3. Johan

    Häftigt ställe men verkar jobbigt med maffiakillarna som vaktar dingarna!
    När ni träffar på Zulus i durbanområdet så kan det vara bra att tänka på att när dom hälsar så håller dom i sin höger underarm med vänster hand för att visa att dom inte har något dolt vapen. jag brukade göra likadant, tror att det var uppskattat.
    Ha det gött!

  4. Nina

    Fantastiska bilder och underbar berättelse. Ni kommer att ha underlag till flera härliga “bilderböcker” när ni kommer hem med allt ni upplever och alla människor ni mött. Jag kommer definitivt att köpa en 🙂
    Hoppas ni får en bra fortsatt seglats och att ovädren håller sig undan.
    Här hemma fortsätter fasadmålandet men vi är mycket glada för det fina höstvädret. Det underlättar på alla vis!
    Kram

  5. Johan

    Vad häftigt det ser ut! Men det verkar jobbigt med maffiakillarna som vaktar dingarna.
    Då träffar ni snart på Zulufolket när ni kommer till sydafrika. När dom hälsar så håller dom i höger underarm med vänster hand för att visa att dom inte har något dolt vapen, jag brukade göra likadant då, tror att det var uppskattat. Ha det gött!

  6. Leni och Bosse

    Just nu sitter Bosse och Camilla och snackar i telefon med varandra. Och jag skriver till er, så vi är nöjda med kontakten med fam Carlsson, inkl Joakim.
    Intressant att du skriver om ris och att man äter ris där ni är, ja i hela Asien, varje dag. Här har vi i ikväll i Aktuellt fått höra att små barn inte fick äta riskakor och att vi vuxna inte ska äta ris mer än 4 ggr i veckan pga cancerrisken. Inte mycket man kan äta snart.
    Era bilder är som vanligt helt fantastiska. Är det en levande ödla på en av bilderna, eller är den gjord i trä?

    Ha det så bra i värmen ett tag till innan långkalsongerna kommer fram. Intressant. Vi har väldigt härligt höstväder här, kanske 20 gr i helgen igen. September har nog varit bättre än sommarmånaderna.

    Nu slutar jag skriva, Bosse har lagt på luren och vi sänder sam vanligt en stor kram till er två Yachtisar.
    Leni och Bosse

  7. MiaiLund

    Som alltid, underbara bilder och härligt att läsa era berättelser! Här njuter vi av underbar brittsommar med 18-20° i luften och kristallklart vatten vid stugan, 14-16°. Jag njuter på helgerna!
    Var rädda om er! Kram ❤️

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.