«

»

Jul 12

Indiska oceanen!

 

Indiska oceanen

Indiska oceanen

Indiska oceanen! Det låter mäktigt och det är det nog också. Det är ett stort hav, ibland nyckfullt, och det är inte utan fjärilar i magen som vi om bara några dagar ger oss av. Men också med nyfikenhet och förväntan.  Efter en lång och skön tid i Asien blir det härligt att känna vinden ta tag i Mahimahi igen och forsa fram mot nya mål. Det är många spännande platser som väntar längs vägen. Vilka det blir beror främst på väder och vind men också på vad vi känner för när vi väl är där ute. Någon gång i december planerar vi att runda Godahoppsudden och sen seglar vi in i Kapstaden!

Några olika vägar att välja på

Några olika vägar att välja på. Först ut genom Sunda sen till Cocos Keeling.

Kartskissen visar de router och ställen vi har att välja på. Sträckorna är i nm (nautisk mil). En nm= 1852 m. Alla sträckor är mycket ungefärliga. För att ha något att jämföra med så tog seglingen över Atlanten lite drygt 18 dygn och det var ca 2800 nm.

Vi är några båtar som lämnar Malaysia ungefär samtidigt och vi kommer att sammanstråla igen på Cocos keeling. Under seglingen har vi kontakt med varandra via kortvågsradion. En given tid varje dygn lämnar vi position, väderförhållanden och berättar hur dagen varit för varandra. Kanske har vi fått en stor fisk på kroken, eller sett en val eller haft besök av delfiner. Givetvis kan det också uppkomma behov av hjälp om något oförutsett inträffat. Dessa radiomöten är ett trevligt inslag i seglingen. Det är ju annars ganska ensamt därute.

Vi är redo!

Vi är redo!

Mahimahi är genomgången från för till akter, från köl till masttopp. Hon är redo och det är vi också!  Vi har nya flytvästar från Seasea i Långedrag, Göteborg.  Baltic Race 150 Sl är för oceansegling förstås och bekväm att bära så att man kan ha den på sig många timmar i sträck.

Vi har även varsin Rescue Me AIS MOB1, en personlig nödsändare,  från True heading. Vår utgångspunkt när vi tänker säkerhet är helt enkelt att ingen får trilla överbord eftersom det är näst intill omöjligt att hitta någon på ett stort och kanske mörkt och blåsigt hav. Skulle det ändå hända så aktiveras nödsändaren och den nödställdes position kommer upp på vårt sjökort i navigationsdatorn. Möjligheten att kunna lokalisera en person som fallit överbord blir  lite större.

Som alltid när vi är ute på havet kan ni följa oss på kartan. Klicka på “Länk till karta” i högerspalten  för att se aktuell position. Positionerna sänder vi via kortvågsradio. Det har fungerat bra hittills men det sägs att det inte fungerar lika bra på Indiska oceanen. Vi får se, men kommer det ingen position så beror det på att vi för tillfället inte har kontakt med någon radiostation. Vi försöker sända en position, och oftast en hälsning, en gång varje dygn.

När vi kommer kustnära, ca 12 sjömil från land, kan ni även följa oss via vår Ais som sänder ut vår position, kurs och fart. Klicka på “Länk till kustnära position” i högerspalten.

Internet lär lysa med sin frånvaro under stora delar av denna segling men vi kommer att sända en uppdatering till hemsidan ibland via kortvågsradion. Det går dock inte att skicka mail till er som prenumererar. Så gå in på sidan lite då och då så kanske det finns något nytt att läsa.

Nu är det bara det allra sista kvar; proviantering och fylla vatten och diesel. Även om vi kommer att stanna på vägen så är det inte förrän i Sydafrika som vi är säkra på att kunna fylla på förråden igen. Så det gäller att tänka till i mataffären. Hur mycket mjöl, mjölk, tonfisk- och majsburkar, toapapper, tandkräm, schampo och tvål behöver vi från juli till december? Vågar vi räkna med att få färsk fisk på kroken? Hur många ägg kan vi bunkra? Och hur mycket frukt och grönt? Hur många dunkar med extra vatten och diesel kan vi surra på däck? Hur mycket är det rimligt att tänka att det går åt? Många frågor men vi har ju vanan inne så det mesta går på rutin.

Sen är det klart, då sticker vi! Håll tummarna för att denna långa översegling går bra!!!

Ha det så bra allihop!!!

PS: Kanske är det någon av er som funderar på en resa till Sydafrika. I så fall kan vi  tipsa om Sydafrikaexperten. Ett litet personligt reseföretag som drivs av svenska Minna.

Bildresultat för safari

 

 

13 comments

Skip to comment form

 1. Charlotta

  Oj det här låter stort!
  Ta det lugnt,bra med säkerhetstänket.
  Följer er med spänning.
  kram Lotta

 2. Bosse och Leni

  Det känns tryggt att veta att ni är väldigt bra förberedda och att ni vidtagit alla tänkbara försiktighetsåtgärder. Vilket äventyr. Vi talade mycket om er igår över en fantastisk middag på Österlen som Nora lagat. Idag åker vi till Onsala och hoppas få se den vackra Camilla på lunch nästa vecka.

  En stor stor kram till er och en riktig lyckospark i era bakar.
  Leni och Bosse

 3. Karin Haby

  Hej,
  vi är fulla av beundran o skräckblandad förtjusning inför er stundande överfart, här där vi sitter lugnt i båten i Eiderkanalen mellan Kattegatt o Nordsjön. På de bördiga fälten betar präktiga kor och träden hänger frodiga o gröna över kanalen. Jättevackert.
  Håller tummarna för er spännande resa och ser fram emot nästa rapport!
  Karin Haby Ragnar Hanås Eva Ahlbom Jan Ahlbom ombord på Valborg

 4. David Ericksson

  Fråga Sven Yrvind, han har kalkylerat dasspapper för 600 dar

 5. Eva Sjöstrand

  Lycka till! Skönt att vara flera på det stora havet.
  Kram Eva

 6. Birgittat

  Lycka till och hör av er när ni kommer i land! Ska bli oerhört spännande att följa er segling denna etapp!
  Take care!
  Kram Frau Krause

 7. Anonymous

  Hej, lycka till, håller med Ann-Sofie, trilla inte i havet!! Å njut av ert äventyr,

  Kram från Röda Holmeborna

 8. Michael adamietz

  Vi önskar er lycka till

 9. Marianne Rebenius

  Jag önskar er goda vindar som för er dit ni önskar. Skall följa er seglats på kartan. Ha det gott.
  Marianne

 10. Anna Norberg

  Vi är glada att ni tänker säkerhet! Oj vad spännande seglingen låter. Vi är pirriga så man kan ju bara tänka sig vad ni måste vara. Sköt om er !
  Kramar från Anna, Bengt och Ida på semester i en liten sommarstuga i Bohuslän

 11. MiaiLund

  Önskar er allt gott på denna långa segling. Vi vet att ni klarar det och att ni fixar det mesta vad gäller bunkring av nödvändigheter inför resan. Önskar er god resa och många kramar!

 12. Nina

  Lycka till med överfarten! Hoppas ni får bra vindar och väder. Antar att det blir glest mellan uppdateringarna den närmaste tiden.Vi får försöka följa era positioner. Bra att ni rustat er med nya bekväma flytvästar och nödsändare.
  Vi håller tummarna för att de aldrig behöver användas.
  KRAM!

 13. Lars och ann-sofie

  Nu blir jag för första gången riktigt orolig för er. Seglingen låter alltför lång och farofylld. Snälla segla så nära ni kan de andra båtarna och ramla för tusan inte överbord. Semestern här hemma rullar på lugnt och skönt.

  Kram från oss alla

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.