Mahimahi – Cigale 14

FAQ och lite annat

Magnus har åkt hem till Sverige för några dagar och jag är ensam på Mahimahi. Tomt och ovant efter att ha varit tillsammans dygnet runt i nästan två år. Fast ensam behöver jag inte vara; här finns Heather, båtgrannen som också är ensam ombord, och wannabe yachtieskatterna förstås. Och Brian, som är i 70-årsåldern och övar fridykning. I går kom han tillbaka efter dagens tur, han hade varit nere på 15 m. Målet är 30!

Och så finns ju skype! Här har Magnus och Camilla en liten sångstund på skype. Mysigt!

 

Vi har en efterlysning: Hyresgäster sökes till  vårt hus i Onsala. Om ni vet någon som är intresserad tipsa gärna! Och gärna väldigt snabbt eftersom Magnus är hemma i veckan och kan visa huset.

 

Vi är kvar på ön Tioman och här har vi haft besök av Julianne och Des som vi lärde känna förra gången vi var ute och långseglade. För tio år sen alltså. De är från Australien och seglade då jorden runt med sina tre barn på båten Woodwind. Sen dess har vi hållit kontakten via mail och nu kom de och hälsade på. Helt underbart att ses igen!

 

 

Och nu till avdelningen för FAQ (Frequently asked questions): Det finns några ständigt återkommande frågor som de vi möter brukar ställa:

Vad är det värsta ni varit med om och ”vad är det bästa ni varit med om” (alltid i den ordningen). Och sen kommer   ”Hur står ni ut med varandra?

Det värsta vi varit med om är nog faktiskt när vi helt nyligen kom otäckt nära en tornado. Och natten i Cascais.  Den värsta seglingen var över Nordsjön och över Biscaya. Atlanten var väl i och för sig inte så värst rolig den heller men sen blev det bara bättre och bättre. Så ni som planerar för att ge er av: har ni väl tagit er över våra hemmavatten så är det lugnt. Alla  jobbiga inklareringar hör väl också till det värsta. Som den i Indonesien.

Det bästa… ja det är ju nästan omöjligt att svara på. Vi har varit på så många fantastiska platser och mött så många underbara människor. Men absoluta favoriter är ju alla paradisöarna i Stilla havet.  Så vackert,  så exotiskt, så vänligt. Som i en saga.

Hur står vi egentligen ut med varandra då? Mahimahi är visserligen stor för att vara en båt men för att vara en bostad är hon ju ändå ganska liten. Det finns inte så många ställen att ta vägen precis. Skulle vara att hoppa i havet då. Många säger ”vi skulle slagit ihjäl varandra efter några dagar” och det har vi ju uppenbarligen inte gjort, fast visst bråkar vi ibland. Precis som hemma. Men oftast har vi det bra tillsammans. Vi har väldigt uttalade ansvarsområden ombord men bestämmer allt som är väsentligt ihop. Som till exempel vart vi ska segla och när. Ofta blir det långa diskussioner och efter några rundor landar vi alltid i en plan som vi båda är nöjda med.

Det som för de flesta verkar allra värst är nog de långa seglingarna på tu man hand. Men då faller vi snart in i en rutin som fungerar bra. Vi har seglat så långt nu så vi är väl förtrogna med hur det är därute. Ibland blir det ”skarpa” lägen, då gör vi bara det som måste göras utan så mycket snack. För det mesta går dygnen sin gilla gång och vi följer havets och vindarnas rytm.

Häromdagen firade vi bröllopsdag, bara för att nästa dag upptäcka att vi tagit fel på dag. Vi var en dag tidiga. Jaja, vad gjorde väl det, bara att fira lite till!  Om det var för att vi är totalt veckovilla eller av kärlek kan man ju undra. Kanske båda.

 

Det är väldigt många som läser om vår resa. Och många som kommenterar.  Och det är vi jätteglada för. Det är roligt att dela med sig av alla upplevelser. Och förstås ännu roligare om vi vet att någon läser!

Många känner vi och många är flitiga med att kommentera, men det är också många som vi faktiskt inte har en aning om vilka ni är. Och er är vi ju lite nyfikna på!  Så det vore ju kul om ni ville skriva några ord som en kommentar här på bloggen eller i ”Guestbook” som ni hittar högst upp på sidan. Eller om ni inte vill vara publika så skriv en rad till sara.osterberg.c@gmail.com

Ha det bra!

18 thoughts on “FAQ och lite annat

  1. Helen Lindblom

    Hej å hallå!!

    Vad skoj att titta in på Er hemsida igen. Det var ett tag sedan… och här sitter jag bara och ler för jag känner så väl igen frågorna… OCH svaren! Det känns somom Ni har det riktigt bra!!
    Skulle vara kul om du/Ni har tid att berätta lite om hur ni trivs i Thailand/Malaisya. Är det länder Ni rekommenderar att segla till?
    Här ligger vi i full träning för att i September göra World Championship för Age-groupers i Triathlon, i Chicago.. men först åker vi hem till Sverige en sväng.
    Blir nog mer båt nästa år. Thomas håller på att lägga om teakdäcket nu, alldeles själv. Det blir jättefint men huh va mycket jobb!
    Ha det riktigt bra och kram på Er därborta!
    Thomas o Helen på SMILLA

    1. Sara Post author

      Hej Helen och Thomas! Ja vi betade ju av en del när vi sågs… Har väckt många leenden när vi tänkt på det!
      Ni är helt otroliga vad ni presterar!!! Minns när jag mötte er på joggingrundan, kände mig så nöjd, men var ju lyckligt ovetande om att er tur bara var som en liten stilla promenad… Smilla blir nog jättefin, värt slitet förhoppningsvis.
      Skriver lite om Thai/Malay i nästa blogg. Hör av er om igen om ni vill ha mer detaljer. Kram!

  2. Lena Andersson

    Hej Sara!
    Jag är gammal kollega till Magnus (Varla) och såg att ni behöver hyresgäster. Jag har messat Magnus och försökt att nå honom på mobilen (1/6), men inget svar. Är han kvar i Sverige? Hur kan jag nå honom?
    Härlig blogg förresten, följer er men har varit dålig på att kommentera!
    Hälsn. Lena 0761-658828

  3. Tina

    Kul att läsa om FAQ och svaren…håller med om Bengts vidare funderingar. Ser fram emot fler reflektioner! kram Tina

  4. Frida

    Heja SuperSara som huserar ensam i båten ett litet slag! Ytterligare ett namn att lägga på listan och ytterligare en sträng att lägga till din lyra 🙂
    Hoppas du klarar dig undan tornados och att du njuter av att ha mer plats än vanligt i båten för dig själv. Och att ni sen myser lite extra när Magnus kommer tillbaka till båten.

    Här i Malmö är allt precis som vanligt: kaos i lägenheten, mycket på jobbet och en del längtan efter semestern. Mail kommer snart!
    Stora kramar!

    1. Sara Post author

      Hej Frida! Haha, du är allt lite “super” du med!
      OM Magnus kommer tillbaka… Just insett att färjan till den ö där jag och Mahimahi befinner oss är fullbokad fyra dygn efter att Magnus landat i Singapore! Livet är spännande

  5. Klas & Eva

    Hej Sara
    Känns bra att få bekräftat att läsa att Nordsjön o Biscaya leder ligan över värstaupplevelser. Sitter just i klubbhuset på the Royal Edinburgh Yacht Club o kollar mejl efter 3,5 dygns kryss i onödigt mycket vind o vågor från Helgoland o hit – när det var som värst trodde jag det var färdigseglat för min del…! Sjösjuka är hemskt. Nåja, tankarna är redan bortblåsta så jag hoppas vi ses på havet//Klas

    1. Sara Post author

      Grattis till översegling! Ja Nordsjön är inte roligt, känner precis igen känslorna; “aldrig mer” och sen “som bortblåst”. Ha det så bra i Edinburgh. Ni får säkert en bättre tur hem! Kram

    1. Sara Post author

      Nina, ja ensamtid är också bra tid. Jag njuter av att det inte är ett endaste litet verktyg framme, och inte ett endaste litet projekt på gång, förutom stickning då. I stället för verktyg är bordet fullt med garner! går var det marknad här, med fina solmogna mango. Och inte så mycket mer, men gott det! Kramar!

  6. Leni och Bosse

    Ciao!

    Kom hem igår, men lever kvar länge i det italienska livet. Har idag ätit frukost och tittat ut på Mälarens vatten, men det går ändå inte upp emot havet där nere med Capri i fonden.
    Nu ska vi fira några släktbarns studentdagar, sen bär det av till Onsala. Blir spännande att se vad som hänt i naturen, blir en del klippande kan man tänka.

    Förresten, vilka fina bilder du visar. Tekniken är underbar, Magnus och Camilla som sjunger tillsammans, fantastiskt.

    Var rädd om dig kära Sara. Skönt att du har vänner omkring dig. Stor kram, Leni och Bosse

  7. Bengt Norberg

    Halloj! Uppskattar verkligen denna FAQ. Kan verka lite tekniskt men det ligger något gott i all den nyfikenhet från andra ni möter och så här kroknar ni ju inte fullständigt på alla frågorna. Några tänkbara till listan: Vad har gjort er mest förvånade? Kan ni ana någon förändring i er egen förhållning till något i tillvaron? Lite djupt kanske, men jag har funderat kring detta även för andra som kajkar runt länge.

  8. Callerobert och Lisa

    Halloj!
    Hur många paradis har ni varit i egentligen?
    Här i vårt paradis regnar det och är kulet kallt. Men det kommer bättre tider!
    Betygen är satta och sommaravlutningen närmar sig med stormsteg:)
    Calle har tagit sommarledigt redan och alla bräder, reglar och säckar med cement är på plats på Ramsö. Vi fick beställa allt samtidigt och transportera ut det med den årliga bilfärjan! Så nu väntar han på sneckarn som blivit några dagar försenad. Ska bli kul med ett hus till.
    Det blir några dagars avbrott i juni då vi åker till Florens för att fira Stinas examen.
    Annars så lägger jag ner lärarverksamheten nu, efter fyrtio år!! Tycker att det är dags……
    Kram till dig och ha det så bra i i det tillfälliga sololivet.
    Lisa och Callerobert

    1. Sara Post author

      Halloj! Ja det är många paradis, San Blas absolut ett av dem och ni har ju ett paradis på Ramsö även om det regnar och är kallt. Sicket projekt! Blir nog jättefint!
      Härligt Lisa!!! Bara att njuta!
      Ha det så bra i Florens och stor kram till Stina på examen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.