Mahimahi – Cigale 14

Inte nu igen!

 

Vi var mitt i Singapore Strait, ett av världens mest trafikerade vatten, då det kom ett abrupt ljud från motorn och båten liksom vibrerade. Det gick varken att backa eller köra framåt. Inte svårt att gissa vad det var; tamp i propellern förstås.

Fy sjutton vad vi är trötta på dessa skitiga vatten där skräp kastas i utan någon som helst eftertanke.

Jaha, hur skulle vi lösa detta nu då?

Vi såg oss omkring och tittade i sjökortet. Bestämde oss för att seglandes tricksa oss fram mellan alla stora fartyg och lägga oss stilla intill en lång pir som borde ge  lite sjölä. Glada att vi är en segelbåt!

Vi tog oss fram till piren och så fram med James Bond tuben igen. Magnus dök i med en lång tamp i handen för att inte driva i väg från båten. Jag stod vid ratten och försökte hålla Mahimahi så stilla som möjligt.

Då plötsligt hör jag en skarp och ihärdig siren och en vred röst, förstärkt av högtalare, som skriker ut:

“You have entered prohibited territory!!! Leave immediately!!!

You have entered prohibited territory!!! Leave immediately!!!

You have entered prohibited territory!!! Leave immediately!!! “

Gång på gång, på gång, på gång.

Jag låtsades som att jag inte hörde någonting alls tills Magnus lyckligt ovetande kom upp till ytan med tampen i famnen. Så snabbt vi kunde tog vi oss sen ut ur det förbjudna området som visade sig vara en militär flottbas! Allt medan budskapet fortsatte att basuneras ut över havet.

Jaja, vad kunde vi göra? Vi var ju redan där vi var och vi försökte så fort vi hade möjlighet att ta oss därifrån.  Budskapet kunde ju knappast missförstås. Kanske kunde de skruvat ner tonläget en aning eller varför inte ropat upp oss på radion så att vi fått en chans att förklara vad vi höll på med. Det var ju inte direkt som att vi tänkte anfalla hela flottan med Mahimahi…

Vi har alltså än en gång tagit oss genom Malackasundet och Singapore strait. Det blev en sträcka på ca 400 sjömil. Och inte en endaste gång har vår nya autopilot  – som vi döpt till Adam – stannat! Tack Adam och Ramantenn för all hjälp med autopiloten! Det är en enorm lättnad att våga lita på ap:n igen.

Och Tack för alla hälsningar! Jodå vi tar det lugnt och är försiktiga även om det händer lite småsaker längs vägen. Passa ni på att fortsätta njuta av ösregn och kuling och av att inte vara i närheten av någon tornado för snart blir det turkosblått vatten här igen…

9 thoughts on “Inte nu igen!

  1. andeva.gerner@gmail.com

    Jo men såna småsaker som en tornado och att förtöja vid en flottbas får man väl räkna med! Det där med att ligga vid en flottbas har vi också varit med om, (se 2006- i tekniken tidevarv)
    Vi följer era resebrev med stort intresse, och vi vet att ni är försiktiga. Sen behöver man en del tur också…
    Kramar!

  2. Michael adamietz

    Man behöver lite strapatser och motgångar för att inse hur bra man har det,
    Tänk om solen sken hel tiden,
    10 sekundmeter med halv vind,
    fisk på kroken,
    inget krångel,
    hur kul hade det då varit i paradiset?
    Må väl och sköt om er.

    Adamietz

  3. Sven

    I Singapore får man se upp, inte spotta på gatan heller, men varmt och skönt brukar det vara. Snyggt jobbat igen, vi skall nu hålla ett seminarie på hög nivå med WWF om plaster i havet, i Newport dit jag åker på torsdag, skulle kanske ta upp era problem! Vi har filmer från racet där båtarna tyvärr badar i plast, speciellt i era trakter.
    Bättre i Söderhavet och Bohuslän!
    Enjoy Asia!
    Bror

  4. Leni och Bosse

    Varför kan inte ni nöja er med segling på Väst- och Östkusten som andra normala människor?
    Jaja, det gick tydligen vägen nu också, men fy sjutton vilken pärs.
    Ösregn har vi inte sett till alls och nu står resväskorna halvpackade, för i morgonbitti bär det av till Italien igen.
    Har gratulerat Camilla och vi ses när vi kommer hem igen i juni.
    Stor stor kram, CIAO!

    Leni och gammelfarbror Bosse

  5. Nina

    Coola Sara får nog bli ditt nya smeknamn. Hur tusan kunde du hålla nerverna i schack med sirener och avvisningsrop dånandes? Hoppas ni får lugnare segling framöver.
    Kram
    NIna

  6. Klas & Ingvar

    Grattis till ännu en lyckad operation,…! Här e faktiskt också blå himmel, sol och massor av vind i dag. Inte sett nåt ösregn på länge (= flera timmar) Ingvar o jag sitter här o planerar seglingen till Skottland till Pingst. Bokat hyrbil för att ta oss runt – ska bli kul om än inte lika varmt o skönt som ni har det. Har heller aldrig sett Nordsjön turkosblå…! Segla lugnt o njut vidare.
    Klas 6 Ingvar

    1. magnus

      Skottland låter spännande!
      Hoppas ni får bra vindar. Nordsjön kan vara motigt om man har otur. Fast ni pensionärer kan väl invänta tjänligt väder.?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.