Mahimahi – Cigale 14

Singapore

[warning]Och guldstjärnan går till… Frida! Grattis! 

Nära spot on, och du styrde nästan lika bra som Ceasar ;)[/warning]

Då har familjen Hylander kammat hem två guldstjärnor (av två möjliga) i vår lilla frågetävling jorden runt men ni andra är i hasorna på dem… Utmana dem nästa gång!

 

Vi har seglat ca 17600 nm. Känns väldigt långt när man ser siffran, och det är ju väldigt långt. Hur många nm det är kvar har vi inte räknat på än men det lär väl vara ganska många det också. Det blir ju en del hav att ta sig över på vägen hem…

Nu har vi lämnat Indonesien och korsat Singapore strait över till Malaysia. Det var en spännande överfart! Så många fartyg har vi nog aldrig sett på en gång. Titta på bilden på sjökortet, varje gul eller grön prick är ett fartyg, den röda är Mahimahi som tar sig fram mellan alla fartygen. Många ligger för ankar och vi ankrade också en natt mitt bland alla stora fartyg. Var väl lite tveksamma till om det var tillåtet men vi fick sova gott hela natten så det var nog ok.

I går tog vi bussen från Malaysia in till Singapore. Lättare sagt än gjort. Först en busstur, sen en lång väntan för att visa passen medans människor sprang smått hysteriskt mellan olika köer. Vi också eftersom det inte var helt lätt att förstå vilken kö man skulle stå i. Så småningom var vi dock framme i Singapore city. En häftig stad med storstadspuls. Här finns de riktigt lyxiga butikerna och myllrande Indieninfluerade marknader där man kan fynda allt mellan himmel och jord. Och givetvis hur många olika matställen som helst med menyer från världens alla hörn och i alla prisklasser.

Vi åkte förstås tunnelbana. Utanför tågstationen köpte vi varsin juice i takeawaymuggar, gick in på stationen och letade sen förgäves efter en papperskorg att slänga de urdruckna muggarna i. Vi visste att det var höga böter på att skräpa ner så vi vågade ju inte bara ställa dem ifrån oss. Alltså gick vi på tåget med muggarna i handen och märkte snart att många tittade på oss. En kille att vi riskerade böter eftersom det inte är tillåtet med dricka varken på stationerna eller på tågen. Så då blev det ju genast mer logiskt att det inte fanns någon papperskorg. Vi visst inte vad vi skulle göra, blev smått nervösa, tills Magnus fick den briljanta idén att knö ner dem i min handväska. Lite lagom kladdigt! Men vi klarade oss från böter.

På hemvägen var det trångt och inga sittplatser kvar när vi gick på tåget. Då reste sig ett ungt par upp och erbjöd just oss sina platser. Vi satte oss glatt och fick sen syn på symbolerna som visade vilka som skulle ges företräde till sittplatserna; äldre, handikappade, gravida och personer med barnvagn. Vi funderade (lätt stukade) en stund på vilken grupp paret tyckt att vi tillhörde? Kom fram till att det saknades en symbol; ”utmattad på grund av besök i storstad”.

Tillbaka i Malaysia igen satte vi oss på en lunchrestaurang och åt en god buffélunch. Mätta och nöjda strosade vi därifrån. Snart hade vi en servitör springandes efter oss, han ropade och gestikulerade. Javisstja, vi hade totalt glömt att betala för oss. Notan var på hela 20 kr, kanske inte riktigt värt en springnota.

I dag bakades det lussekatter på Mahimahi. Mums! Annars lyser julen med sin frånvaro. Ingen inlagd flygfisk eller nyfångad gratinerad hummer i år, som killarna på Eira fixade förra året. Åh, vilken julafton det var. Men vad kan väl vara en bättre julklapp än att sonen Joakim snart kliver ombord!

I morgon seglar vi ut i Malaccastrait och upp mot Langkawi. Längs vägen blir det några stopp i fina ankringsvikar. Malaccasundet har ju inget vidare gott rykte men det är faktiskt väldigt längesen något hände där så vi känner oss trygga med det.

Antar att ni har desto mer jul därhemma, med tända ljus och adventsmys. En riktigt God Jul och ett Gott Nytt År önskar vi er alla läsare. Ni är många nu! Härligt att ni följer oss och skickar så många goa kommentarer.

Merry Christmas and a Happy New Year to our Englishspeaking readers!

 PS: Klicka på länken ”Länk Videoklipp”, i högerspalten på sidan, för några nyuppladdade klipp!

17 thoughts on “Singapore

  1. Frida

    Alltså, här har jag haft så fullt upp med julstökandet att jag inte ens sett att jag vunnit!!! Känner mig oerhört ärad över detta (även om min “gissning” såklart var noga kalkylerad ;P). Mail är på väg – ligger i inkorgen om en liten stund.

  2. Peter & Eva

    Hej på er. Hoppas ni får en god jul och ett gott nytt år! Tack för alla fina blogginlägg. Vi tar det lite lugnare, men kommer använda all värdefull info från er rutt när vi väl kommer loss. Vi var på Langkavi (utan båt) julen 2012. Teluga harbour var väldigt mysigt.

    Mvh
    Peter&Eva
    Tinaprincess.com

  3. charlotta

    God Jul och Gott Nytt År

    Ingen vit jul här men fint ändå.
    Roligt att Joakim kommer, kan tro ni saknar barnen nu så här i juletid.
    Ha det så skönt i värmen, skulle vi behöva lite av i ruggvädret.

    Kramar Lotta

  4. Anna-Greta Milefors

    Oj,oj har precis seglat under bron med er på you tube- hu det var spännande! Underbart att höra din stämma Sara!
    Tack för alla fina bilder och hälsningar det här året! Önskar er en god jul och fortsatt goda dagar! Kramar Anna-Greta

  5. Leni och Bosse

    Så spännande det måste ha varit för er att vara tillbaka i den hårda världen; tunnelbana, trängsel, regler. Skönt att ni kom på en så bra tolkning för er att få sitta, hade inte velat gissa på någon av de andra. I och för sig har man ju hört att det gick för Sara….. Och så springnota! Kunde ha inneburit en jul i arresten.

    Skämt åsido, några har redan skrivit om vintervädret här hemma, det blir väl rekord i ljusslingeförsäljningen i år, det behövs många små lampor i mörkret.

    Ha det så jättebra med Joakim och ta ett ljummet härligt bad i Thailand för oss också.
    GOD JUL och GOTT NYTT ÅR!
    Kram, Leni och Bosse

  6. Birgittat

    GOD JUL till er också och hoppas att du hade en bra födelsedag Sara! Även du har nått åldern där ungdomarna – i bästa fall – reser sig upp för en!
    Kram Birgittat Krause

  7. Anonymous

    En riktigt fin jul till er på andra sidan jorden! Här är den bara grå å regnig så ert alternativ är bättre! Gott att Joakim blir med er:-) Annika

  8. Anonymous

    Hej
    Singapore är väldigt mäktigt. Fartygen blir väldigt stora när de kommer nära och är många. Ni missade väl inte Raffels Long bar med sin rosa drink.
    Nu har jag tagit upp båten. Det bara blåser och lågtrycken står på kö från Nordatlanten. Jag hade hoppats att komma ut till Fladen och fiska lite haj , för det finns massor av sill och vattnet är extremt varmt för årstiden men till slut fick jag ge upp.
    Hur blev det med ankarkättingen? Fick du galvat den på Java?
    Per

  9. KlasJ

    Aj, aj, aj – det ser trångt ut på havet utanför Singapore! Var nog klokt att ligga still över natt.
    Adventsmys inne och mycket kulörta lyktor både ute och inne men vädret inbjuder inte till långa avkopplande promenader. Lätt duggregn, 15 m/s i ryggen och ganska ensam på cykelbanan på väg till jobbet i dag gav ny rekordtid på 12 km – det blir bra träning på vägen hem i motvinden!!
    God Jul till er också – misstänker att tempot i Thailand är mer avkopplande än det ni just lämnade i Singapore!
    Klas&Eva

  10. Johan

    Hade varit härligt att vara i Malaysia, nu är det ritkigt trist väder i Götebor. Regn, blåst och mörker.

    God jul och gott nytt år!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.