Mahimahi – Cigale 14

Kontrasternas land

Ja Indonesien är verkligen ett kontrasternas land. Efter några dagar i denna annorlunda kultur känner vi oss ganska omtumlade, men spännande är det!

Vi ligger just nu ankrade i en vik utanför staden Labuan baju på ön Flores. Inne i stan myllrar det av människor. Mest barn och unga, medelåldern är låg. Hönor, grisar och vespor trängs också på gatorna. På vesporna sitter ofta en hel familj. De vuxna bär alltid hjälm men barnen som sitter inklämda emellan mamma och pappa verkar inte behöva det.

De flesta husen är mycket enkla, avloppen rinner i långa diken utanför och det luktar. Det är helt otroligt skräpigt och smutsigt och vi har varken sett soptunnor eller papperskorgar. I gathörnen kan man köpa fisk och grönsaker och lite annat från små, små butiker insprängda i husen. Flugor får man på köpet. Mitt bland dessa enkla bostäder reser sig plötsligt ett mycket påkostat hus omgärdat med höga staket. Skillnaden mellan fattig och rik är skriande påtaglig. För att inte tala om skillnaden mellan oss turister och de bofasta.

Många kommer ut till Mahimahi och erbjuder olika tjänster såsom tvätt och dieselfyllning eller för att sälja pärlhalsband och träarbeten. Allt är för oss otroligt billigt så både pärlor och en fin drake har inhandlats. Alla är vänliga, tittar på oss och hejar. Tyvärr är det inte många som pratar engelska eftersom de inte lär sig det i skolan så det är inte så lätt att prata tyvärr och det är inte helt enkelt att förstå de sociala koderna för oss nykomlingar.

Båtarna här är många och väldigt fina i alla möjliga färger men ingen har någon ljuddämpare så det är ett konstant buller, minst sagt. Som matchas av böneutroparnas mässande som dånar över nejden med jämna mellanrum. Som till exempel klockan fyra på morgonen då man sover som bäst.

I går var vi på Komodo island som är känt för sina jättevaraner (Komododragons). Vi gick en tur och trodde väl inte att vi skulle ha turen att se någon men ganska snart nästan snubblade vi på en och sen såg vi flera stycken till. De var otroligt mäktiga och sägs vara ganska aggressiva mot människor men de vi såg föreföll inte så värst intresserade av oss. De spatserade makligt förbi där vi stod, visserligen vid sidan av stigen för att inte reta upp dem i onödan. Turen gick genom ett riktigt ”Sagan om ringen landskap”, ett stort naturvårdsområde, vi hade inte alls blivit förvånade om det dykt upp en hobbit bakom bergen på väg för att besegra de eldsprutande drakarna…

Vi hade en alldeles egen guide som lärde oss indonesiska ord och gav oss en draktand ur sin samling. Kan säkert vara bra att ha, kanske för den tur med sig.

Om en stund seglar vi ut bland de många öarna för att njuta av bad och snorkling i Indonesiens fina vatten. Landskapet är fantastiskt vackert och det sägs att det är lika fint under ytan.

Las ocksa “Moment 22 i Kupang” och “Vem kan segla forutan vind”  skickade fran kortvagsradion.

Sitter just nu pa ett rokigt internetcafe och forsoker ladda upp bilder men det gar inge vidare. Far bli nasta gang.

Ha det gott!

10 thoughts on “Kontrasternas land

  1. Adam Leinberg

    Hej på Er,
    Det var fantastiska bilder , kunde titta flera gånger utan att tröttna ,man känner nästan atmosfären, dofter.
    Jag hoppas på flera bilder 🙂

    Med vänlig hälsning

    Adam
    Ps.Till Frau Krause: Havs ormar är verkligen mycket snälla ,gör inte ila någon om man inte försöker
    fånga dem.

  2. eva-lotta moberg

    Hej globetrotters!
    O,j vad ni har det bra. Bara var och njuta och uppleva allt från natur , människor och till djur och kultur. Kan man kalla mindfulness?. En annan få gå kurs för att gå ned i varv. Mycket nu här hemma !
    Ha det så gott och njut. Kramar Eva-Lotta

  3. Frau Krause

    Hej!
    Ni lär nog få vänja er med böneutropen i landet som har världens största muslimska befolkning. Hoppas ni respekterar detta med era kläder, när ni går i land! Undrar om ni tänker vara länge där bland de 13.000 öarna – det måste finnas mycket att se där! Håller med Per, som säger att det är en havsorm som ni sett! De är livsfarliga! Vi träffade en kille i Oman, som blivit biten av en, när hans pappa fick den i sitt fisknät. Pojken vårdades i månader på sjukhus, överlevde, men hade ett ärr efter operation över hela framsidan av kroppen. Så vad ni gör – peta inte på ormar om ni snorklar! Fy för sören vilka varaner! Tänker på filmen “Varankvinnan”, som blev kompis med dem och t o m tog bort fästingar runt ögonen på dem när hon ändå klappade dem!
    Just hemkommen från Stockholm, museibesök, teater och härlig samvaro med fyra kompisar, så hälsar vi här från 9:e våningen över vackert höst-Frölunda och 9 grader! “Alla har vi vårt” eller hur?
    Kram Birgittat

  4. Sven

    Härligt att ni kommit till Indonesien, ett av världens folkrikaste länder. Asien är mäktigt. Snart flyger jag till Kapstaden, synd att vi missar varandra där, säg till om jag skall reka något, kan tipsa om bästa vinbutiken och godaste krogen, allt till devalverade priser!
    Idag blev det en skogspromenad med Felicia och Jackson och sedan Billdals Grand Prix på läktaren. Kan snart allt om hästhoppning. Men började dagen med möte i Kullaviks klubbhus, där det var full träning, dock utan bröderna Österberg som mest kör moped och pluggar. Fast Oliver var coach under höstlovet på ett gråkallt hav.
    Segla väl & Enjoy Asia,
    Sven

  5. Leni och Bosse

    Hej kära äventyrare!

    Bara en liten hälsning från oss mitt emellan museibesök, lunch och Måsen på Dramaten. Vi har våra årliga kulturdagar med vännerna från Göteborg och det är som vanligt väldigt trevligt. Vi har talat mycket om er och de följer er också i sina datorer. Så, en hälsning från oss sex och vi skålar för er i lite bubbel ikväll och önskar fortsatt lycka i tillvaron bland ormar, varaner och annat läskigt. Blommorna var väldigt vackra!!!

    Kram Leni och Bosse

  6. Sara Post author

    Hej Ylva! Yes IRL, det var häftigt! Vi är glada att vi inte blev uppätna….
    Fy vad mycket du råkar ut för! Skönt att du ändå är bättre nu och kan ta det lite lugnt därhemma med familjen. Ta hand om dig. Många kramar!

  7. Brittt-Marie Zaman

    Hej ser underbart ut. Vi kanske ska skicka ner Svenska Renova, soptunnor och ljuddämare så det blir lite ordning i paradiset.

    1. Sara Post author

      Hej Britt-Marie! Precis vad som skulle behövas! Som svensk blir man ju lite lätt förtvivlad när man ser allt skräp. Fast i går kom säsongens första skyfall och sköljde bort en del, mer effektivt än Renova 😉

  8. per

    För mig ser det ut som en havsorm. Vad jag vet det absolut giftigaste som finns. Men någon vidare expert inom området är jag inte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.