Mahimahi – Cigale 14

Cookstown och Lizard

Titta, titta! Där ligger en krokodil!

I Cookstown vimlade det av krokodilvarningsskyltar och här såg vi äntligen en alldeles riktig krokodil när vi åkte på krokodiltur upp i floden Endeavour. Kapten på färden var enbente Bill som uppenbarligen varit i närkamp med en och annan best. Tre stycken såg vi och visst ser de ganska skräckinjagande ut. Inte vill jag bada med någon av dem i alla fall.

När cyklonsäsongen närmar sig är det många som med sin båt söker skydd långt in bland mangroveträsken i en flod.  Men dessvärre verkar det vara en del som aldrig kommer därifrån sen. På vår flodfärd såg vi flera övergivna fartyg men också de som bosatt sig där på sin båt, väl barrikaderade för krokodilerna.

Hela staden Cookstown präglades förstås av captain Cooks öden och äventyr. Det var statyer, museum och minnesmärken av alla de slag. I stans lekpark fanns ett inbjudande ”musicalship” fullt med olika instrument som vem som ville fick spela på.

Alla bilar verkade vara campingvans av olika slag, mer eller mindre täckta med rött damm och lera från bergen. Av det kanske tiotalet affärer som fanns så var nog åtta fyllda med olika attiraljer för äventyr i det spännande och vidsträckta landskapet runtomkring staden. I de andra två kunde man handla mat respektive alkohol. Sen var det bara att dra i väg!

Innan vi seglade vidare gick vi till mataffären för att fylla på förråden med lite färskvaror. I köttdisken fanns flera olika sorters kängurukött att välja på. Vi kände oss dock inte riktigt mogna för det ännu. Kanske nästa gång vi handlar…

Nästa stopp blev Lizard island, långt norrut i Stora barriärrevet. Det är många meter tidvatten här så det gäller att tänka rätt när man ankrar och när dingen ska förtöjas. Men, men, ibland blir det ändå fel och en dag låg ju dingen förstås lite väl långt ut när vi skulle hämta den! (Se foto.)

Här träffade vi ett gäng trevliga australiensiska semesterseglare. De tyckte det var en förfärligt lång tur vi hade framför oss; ända till Darwin i ett sträck. Sista kvällen fick vi en stor påse med mat så att vi inte skulle svälta på vår långa färd. Och de har ju alldeles rätt; det är långt. Men när man seglar som vi gör nu så förändras perspektiven. Det som när vi är hemma ter sig oändligt är här och nu en lagom liten segling. Såg just att det härifrån till Sydafrika är nästan 6000 nm. Det låter förstås mycket även för en inbiten yachtie!

På ön ligger Lizards researchcenter där marinbiologer från världens alla hörn, bland annat Lund,  bedriver forskning i det unika barriärrevet. Vi bjöds på en rundtur och fick lära oss mycket om koraller och fiskar. Som till exempel att en natt, exakt fyra dygn efter fullmåne, så släpper hälften av alla koraller sina sporer inom loppet av ett par timmar. Ett par nätter före och efter denna speciella natt så släpper resten av korallerna sina sporer. Aktiva nätter under havsytan alltså. Fascinerande!

Lizard island är en helt underbar ö! Ta en liten paus och dröm er bort! Tror att bilderna talar för sig själva.

Seglingen från Lizard blev en av de där särskilt minnesvärda. Lagom med vind, platt vatten och sköna, soliga dagar. Till kvällen samtidigt som den sjunkande solen färgade himlen röd steg en gigantisk klotrund måne upp i horisonten och spred sitt trolska ljus över havet. Tills en natt då Magnus, som hade vakten, väckte mig alldeles exalterad; ”du måste komma upp och titta på månen!”. Tillsammans satt vi sen i sittbrunnen och fick uppleva en total månförmörkelse långt därute till havs. Otroligt fantastiskt!

Fiskelinan var i som vanligt och på väg in i ankringsbukten fick vi napp; en stor haj! Vi ville ju helst rädda den tillbaka till havets djup men att få loss kroken var lättare sagt än gjort. Att fightas mot en stor haj nere på akterspegeln medans havet brusar runt omkring är inte enkelt ens för en storfiskare!

Vi är nu framme i Darwin och här stannar vi ett tag. Internet är en bristvara förstås så kontoret har fått flytta ut på gatan.

I morgon ska vi ta oss till Indonesiska ambassaden för att ansöka om visa. En enligt ryktet mycket tålamodsprövande procedur. Men man vet ju aldrig.

Eftersom vi antagligen endast kommer att ha mycket begränsad tillgång till Internet i Indonesien så kommer vi att prova att sända nyhetsbrev via kortvågsradion i stället. Tyvärr kommer alla ni som prenumererar då inte att få något mail om ”Nytt från Mahimahi” så gå gärna in och titta på sidan då och då så kan ni ändå ha koll på vad vi har för oss på de sju haven. Och folj oss pa kartan pa vagen till Indonesien. Skriver en tweet nar vi lamnar Darwin.

Ha det gott! Vi hörs snart igen!

 

 

 

9 thoughts on “Cookstown och Lizard

  1. Ann-Sofie och Lars

    hej! Fantastistiska bilder och spånnande upplevelser. Fy för att få en haj på kroken. Trpr inte ens Lars skulle tycka att det var speciellt trevligt. Hualigen!!! Försök att undvika sådana bestar i fortsättningen Segla försigtigt.
    Kram från oss alla.

  2. Bengt Norberg

    Darwin! Att segla till Darwin…var tvungen att gå till jordgloben och begrunda. Och stor haj på kroken. Ser verkligen fram emot att höra allt live när ni är åter.Här hemma är det grått och mörkt, men det är ju ingen nyhet direct. Ha det gott!

    /Bengt

  3. eva-lotta moberg

    Hej ! Vilket liv ni lever.! Allt är så förunderligt och fantastiskt. Det är annat än här hemma. Nu är det höstrusk och mörker som lägrar sig.
    Det är så roligt att få följa med er och drömma sig bort en stund. Kram E-L

  4. Acke

    Nu när man är över 50 ser man ju inte så bra (ut), var det Magnus som hängde i en lina efter båten???
    Håll er nära land!

    Kram Acke

  5. Madde

    Hallojs

    Vilken underbar bild på hajen…Huaa!!…fick ni loss den? Det kunde varit en bild från skräckfilmen “Hajen”. Ni verkar ha det underbart. Men jag skulle då aldrig vilja byta med er…jag är en riktig fegis. Komma på visit då och då när båten ligger i hamn kan jag klara av 😉 Men om en vecka flyger jag till kapstaden och Volvo ocean race och den resan laddar jag för…den är ju låååång tar knappt ett dygn från dörr till dörr 🙂 och ni verkar har inte vägen förbi Kapstaden vad jag kan förstå 😉 kram kram Madde

    1. Sara Post author

      Hej Madde! Ha det sa bra i Kapstaden! Vi kommer dit nasta ar. Visst kunde Sven och co synkat det lite battre! VOR och MahimahiOR… Kram

  6. Johan

    Jäklar vilken firre! Man vet ju inte om man skall bli glad eller ledsen om man får ett sådant monster på kroken. =)

  7. Leni och Bosse

    Bara en snabb kommentar nu, vi ska njuta av bilderna efter frukosten.
    Spontant låter det inte värre att äta kängurukött än rådjur och hjort, eller? Vit haj däremot, nej tack och lova att kapa linan, ingen brottningsmatch med såna bestar. Vill inte så småningom ha hem enbente Magnus, han är fin som han är!

    Varmt lycka till med fortsatt seglats i spännande vatten. Take care.
    Leni och Bosse

  8. Nina

    Så mycket ni varit med om sedan förra nyhetsbrevet. Fantastiskt. Solnedgångar, månar,krokodiler, hajar, koraller, öar, städer och fin segling. Förutom era berättelser, är det så roligt med alla bilder. Det känns verkligen som att man följer med er. Det är spännande det där med hur tiden fungerar. Vet att ni sa så också efter förra resan, att tiden känns annorlunda än när man är hemma i grottekvarnen. Ingen stor risk för utbrändhet som det verkar 🙂
    Här har hösten börjat etablera sig men sommaren varade länge i år så det kommer att vara ok (speciellt som vi reser till sommaren efter jul).
    Hoppas ni får en fin segling till nästa stopp och hoppas ni trots begränsat internet har möjlighet att fortsätta uppdatera oss på var ni är och vad ni gör.
    Kramar till er båda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.