Mahimahi – Cigale 14

Ett händelselöst liv, eller kanske inte?

Jag har inget att skriva om klagade jag häromdagen, det händer ju inget. Magnus tittade lite förvånat på mig. “Vi har ju just seglat 800 sjömil från Fiji till ett nytt land; New Caledonia och du tycker att inget händer.” Sant, sant, det händer ju så mycket hela tiden att jag ibland glömmer bort att det som är vår vardag faktiskt också är en del av äventyret och fyllt av upplevelser.

Som seglingen hit till exempel. Tänk att det kan skilja så mycket från en segling till en annan. Sist hade vi mycket vind, höga vågor, regn och allt vara bara grått, grått. Nu hade vi lite vind, ingen sjö, sol och allt var bara blått, blått längs den helt obrutna horisonten. Långt ute på oceanen där det är riktigt djupt har havet den allra vackraste, blå färg som tänkas kan.

Att få sitta där på fördäck mitt i det blå och spana efter valar, låter det inte spännande så säg! Kanske filosofera lite över livets alla möjligheter och lyssna till Magnus övningar på gitarren därbak i sittbrunnen.

Eller att gång på gång få uppleva solens upp och nedgång i de mest otroligt, fantastiska färger över ett alltid föränderligt hav. Eller att få påhälsning av en trött liten fågel som flugit alldeles för långt ut på havet och behöver en stunds vila på Mahimahi. Eller att få njuta en sprillans färsk fisk till middag.

Eller att bli väckt mitt i natten med en kopp te för att gå på sin vakt för några timmar. Dra på sig lite kläder och gå upp i sittbrunnen. Möta havet som kan vara allt från underbart glittrande av tusentals stjärnor eller glimrande i skenet av en upp och ner på vänd måne till svartaste svart med höga vågor, piskande vind och längs skrovet en brusande mareld. Är det lugnt blir det läsning eller kanske en film. Är det väldigt stökigt blir det mest en otålig väntan på att vaktpasset ska ta slut så att man får krypa ner i kojen igen. Jadå, vi vaktar ju givetvis också på vakten. Med jämna intervall kollar vi horisonten, radar, kurs och segel. Att då ibland plötsligt få syn på en båt är alltid lika spännande. Båtarna vi möter på öppet hav är lätt räknade.

Eller att passera genom en trång passage med farliga rev på bägge sidor som vi gjorde på vägen in till New Caledonia. Och att gång på gång ha ynnesten att få uppleva nya platser och människor. Som på denna nya ö där både klimat och natur är olikt tidigare öar i Stilla havet. Här finns nästan inga palmer, det är för kyligt för att de (och vi) ska trivas riktigt bra. Vi har både tröja och strumpor på oss.

Här är skönt franskt, allt man kan önska finns, och vi njuter av att leva ett nästan alldeles vanligt, västerländskt liv för ett tag. Det enda som saknas är den där valen jag så ivrigt spanade efter. Den lär nog dyka upp förr eller senare och vem vet, kanske närmre än jag skulle önska.

Snart ger vi oss ut på havet igen för ännu en lång segling, ca 1000 sjömil. När vi åter siktar land möter vi en helt ny kontinent. Australien! Ja nog händer det en del alltid…

5 thoughts on “Ett händelselöst liv, eller kanske inte?

  1. Sven Ö

    Ni låter som riktiga jorden-runt-seglare, ett skönt gung med båten i harmoni med det stora havet.
    Enjoy Australia!
    Sven

  2. Leni och Bosse

    Just hemkomna från stan där det fullkomligt vimlade av turister. Hörde mer engelska och franska än svenska, men vi var förstås i Gamla stan och åt lunch. I lördags gjorde vi en härlig båttur med Waxholmsbolaget från Strömkajen till Vaxholm tillsammans med italienska vänner. Precis nedanför slottet simmade deltagarna i Stockholm Triathlon. Våra vänner var helt tagna av dagens händelser som avslutades med kräftor, räkor, havskräftor och hummer. Vilken dag!
    Skönt att allt återgår till det normala igen med många kulturbegivenheter som annonseras i tidningen dagligen.
    Bosse hälsar att Magnus ska öva flitigt på “I´m so Young”, så att de kan ta den tillsammans när ni kommer hem….

    Stor kram, Leni och Bosse

  3. Johan

    Det blir väl kul med australien, lite storstäder måste ni sakna efter all natur ni har varit i.
    Ha det underbart!

  4. Eva

    Åh så fint!! Dessa upplevelser känns som om det slår allt annat. Det lugn du förmedlar är ju det man längtar efter allra mest när man tänker på det ni är med om! Själen får sitt, ögonen och hörseln (jag skulle gärna lyssna på Magnus övningar ute på ett stilla(!) hav). Fortsätt att njuta, och ta’t lugnt!
    Kram från syrran

  5. Eva-Lotta

    Det låter som det händer en hel del! Det låter också som att ni har det bra och njuter av tillvaron. Idag är sista dagen i Kroatien, sedan tillbaka till jobb vardag. Ha det så gott. Kram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.