Mahimahi – Cigale 14

Dit vindarna bär…

Kanske har ni märkt att Mahimahisidan varit stängd ett tag. Jag upptäckte häromdagen att den helt enkelt inte fanns tillgänglig varken för mig eller för någon annan. Det var något säkerhetssystem som brustit och då stängdes allt ner. Jag hade inte en aning om hur jag skulle lösa det men Joakim ryckte in och fixade alltihop från Sverige.Tack Joakim!

 

Denna gång bar vindarna till en helt oväntad plats. Till Tonga blev det motvind och seglar flera hundra nm i motvind gör vi inte gärna om vi inte måste. Så under gång la vi en mer nordlig kurs och där, mitt i vägen låg Suwarrow. Som tur var! 

Suwarrow är en pytteliten ö omgiven av ett stort rev. Vi ankrade upp innanför revet och snart kom Harry ut till Mahimahi. Han slog sig ner i sittbrunnen och ur sin väska tog han fram en tjock bunt med papper, karbonpapper och givetvis stämplar. Det var bara för oss att med ett leende fylla i formulär efter formulär.

Ganska snart blev det uppenbart att det inte spelade så stor roll vad vi skrev bara pappret blev ifyllt. Harry muttrade lite till svar på frågan om vad de gör med alla papper. Det var hans uppdrag att samla in dem, vad som hände med dem sen verkade inte vara något han brydde sig så mycket om. Ingen annan heller förmodligen.

Harry är parkvakt på denna vackra ö mitt i Stilla havet. Det är 300 nm till närmsta ö. Han bor här halva året tillsammans med sin fru. De körs hit med båt och när halvåret gått blir de upphämtade igen. De får ingen matleverans eller dylikt under detta halvår, enda tillskott är den fisk som Harry drar upp. Och enda sällskap är de seglare som ibland har vägarna förbi. Uppdraget är att värna den unika naturen och att se till att besökare blir vederbörligt inklarerade till Cooks islands som Suwarrow tillhör.

Tillsammans med besättningar på åtta andra båtar tillbringade vi några underbara dagar här. Vi promenerade runt ön, det kunde vi gjort på en kvart men det tog ett par timmar. Det var så mycket att ta in och bara njuta av längs vägen. Korallstranden, palmerna, dofterna, vinden, vågorna, ljuset… Vi simmade tillsammans med hajar och vi hade knytkalas på stranden med människor och mat från jordens alla hörn.

Vi lämnade Suwarrow och seglade till American Samoa där vi är nu. En snabb tur som vanligt med Mahimahi. Vi drog upp en nästan två m lång svärdfisk så nu har vi ätit fisk i alla möjliga varianter. Två m fisk räcker ett tag.

 

Här på Am Samoa försöker vi fixa vår trasiga watermaker vilket tyvärr inte verkar gå så bra. Så det blir väl att kånka på dunkar med vatten för att hälla i tanken. 500 liter ska hällas i. Många dunkar blir det!

Jag har varit på besök på ett hjälpcenter för gravida och familjer med små barn. Kära kollegor; intressant och annorlunda! Långt från vår välordnade tillvaro. Här är fint men inget paradis. Många är arbetslösa och har svårt att få ihop tillvaron, att försörja sin familj och ta hand om sina barn.

I viken där vi ligger är det skitigt och bullrigt. Runt omkring ligger konservindustrier för tonfisk. Men i mataffären kommer tonfiskburkarna från Thailand! Världen är allt bra underlig ibland. Influenser från USA finns överallt på ön. Mc Donalds var det första vi såg när vi seglade in. Med priser som är långt lägre än att handla middagsmaten i mataffären. Säkerligen en av orsakerna till den utbredda fetma som alldeles uppenbart finns här. (Ja, vi gick till McD och ja, det var gott.)

Med en av de många färgglada bussarna åkte vi en tur runt ön. Jag fotade lite längs vägen genom fönstret. Plötsligt ropade chauffören tvärs genom hela bussen (vi satt längst bak) “säg bara till om jag ska stanna så att du kan fota!” Sen tog han en liten extra sväng med bussen för att vi skulle få se mer av ön. Vänliga, underbara människor! För denna minnesvärda tur fick vi betala en dollar var.

Och regnet det bara vräker ner!!! I flera dagar har det regnat och blåst men i dag har det varit helt galet mycket regn. Vattnet är brunt och det flyter otroliga mängder skräp runtomkring oss. Inga härliga bad här inte. Men vi passade i alla fall på att duscha i regnet. Det var ju sådär skönt, det piskade verkligen ner och vinden ven men rena blev vi. Sen ställde vi ut bunkar, kastruller och spänner på däck och så i med dingen i vattnet för att låta den fyllas med regnvatten. Vi sprang fram och tillbaka med vattenfyllda bunkar som vi tömde i tanken och när dingen nästan sjönk kopplade vi en pump till en slang, ner med slangen i dingen och den andra änden i tanken. Efter ett tag var tanken full! 500 liter! Vi slapp alltså kånka dunkar från land.

Ibland är det bra med regn men nu får solen gärna titta fram igen. Vi tar dingen över till grannen för en drink och lite väderprat så länge.

Vi hörs på nästa ö. Ha det gott i sommarvärmen!

12 thoughts on “Dit vindarna bär…

  1. eva-lotta moberg

    Hej kära ni! Vad ni har det härligt, men lite tufft också förstår jag. Ni äter väl ordenlligt? Du ser ut som en lite tös, Sara. Här har sommren varit skön och mycket varm. I våra rum ca 30 ¤. Har själv arbetat hela sommaren. Nåja lite ledig någon fredag då och då. Går på min semester den 11/8. Ska bli så skönt. Åker bl a till Kroatien. Ska bli skönt.
    Ni reder er gott hör jag. Ha det så fint och tack för alla fina kort och för spännande berättelser. Kram Eva-Lotta.

  2. Anna-Greta Milefors

    Kul att höra ifrån er igen och som alltid intressant att få era beskrivningar av hur tillvaron ter sig i Stilla Havets övärld. Efter denna fantastiska sommar håller temperaturen på att sjunka något. Nu går vi in i augusti och kräftskivorna närmar sig. Margareta Granberg och jag har bestämt att fortsätta kursen i italienska vilket medför en ambivalent känsla- hu, snart börjar skolan… Sköt om er- många kramar!

  3. Bosse och Leni

    Hej Sara och Magnus!
    Så målande och intressant berättat om er tillvaro där ute i världen. Som omväxling lite skitigt och besvärligt,men så måste det ju bli ibland. Ja ni har hört så många gånger nu om värmen här hemma och jag vill bara säga att det har varit skönt idag med normal sommarvärme, men kanske ovanligt varmt badvatten!! Tilde stortrivs på det grunda i Smarholmen och jag som inte är någon stor älskare av strandliv, passar gärna henne medan Bosse och Tina och igår även Camilla försvinner till badbryggan. Det var mycket roligt att få ha Camilla här ett par timmar, en riktigt go tjej.
    Nästa lördag har vi sedvanlig kräftskiva i Askim med sex goda vänner. Brukar vara väldigt gott och trevligt.
    Stor kram till er från oss fyra i stugan, Bosse, Tina, Tilde ochLeni

  4. andeva.gerner@gmail.com

    Hej Sara och Magnus,

    Bra med regn ibland! Vatten går det ju åt fast man försöker vara sparsam…

    Här har det varit en trolig orkan på väg, men den lugnade sig lite till en “vanlig” storm samtidigt som den vek av norrut. Skönt, vi vill inte till Trinidad än. Annars har vi sopat glasskärvor och flyttat ner i vattnet – bor nästan nere i vattnet nu. Väldigt varmt och fuktigt just nu.

    Vi följer er med stort intresse – så roligt när det kommer nya resebrev! Fantastiska öar, var och en på sitt sätt.

    Kramar till er båda (förlåt, alla tre.)
    Anders och Eva

  5. Sven Ö

    Hej glada världsomseglare!

    Vilket vackert ord förresten, världsomseglare! Kryss är kul på kappsegling, men knappast på cruising, men så bra det blev när ni föll av! Tre Bohuslän till närmaste ö, svårt att fatta men det avverkar ju Mahimahi snabbt och lätt. Idag spontanseglade Oliver i en trä-snipe i perfekt skick med en kompis i Kullsvik. Oscar kom hem från Aeolusön igår där han spikade första två racen i den avslutande kappseglingen inför alla föräldrar, och Felicia har idag sin första hopplektion med en topp-tränare från landslaget i Fälttävlan, som är dotter till stallägaren.
    Carmen och jag solar i Malevik och förberder oss inför Kattis 50-årsdag på Marstrand på lördag!
    Enjoy!
    Sven

  6. Klas & Eva

    Hej och tack igen.
    Sån tur ni fick motvind och föll av – er krysskvot är dessutom antagligen fylld..! Suwarrow lät som en trevlig upplevelse trots blankettifyllandet..
    Tänker på er varje dag nu när vi har Panamaväder här hemma. Passerade just Laesö Rende på gång mellan Öster Hurup och Västerö. Vi har hällt lite vatten på sittbrunnsdurken för att svalka fotsulorna – inne på de sista värmedallrande dagarna av fyra veckors segling.
    Skönt ni fick hjälp uppifrån och slapp bära vattnet. Hoppas det löser sig med delar till watermakern.
    Njuter av denna och längtar till nästa uppdatering – dagens höjdpunkt!
    //Klas &Eva

  7. Eva Sjöstrand

    Alltid lika roligt när det kommer rapport från er. Världen är verkligen upp och ner. Här är det värmebölja och hos er är det regn!
    Vi har haft fint väder snart i 4 veckor, man börjar få nog nu. Längtar faktiskt efter lite moln och regn så man kan sitta inomhus och mysa.
    Ha det gott!
    Kram på er!

  8. Nina

    Hej
    Ännu en härlig berättelse. Jag googlade Suwarrow efter ditt förra inlägg. Fascinerande att läsa om de personer som bott ensamma i flera år på ön. Då lär man nog känna sig själv! Förresten lär väl parkvaktarparet känna varandra också.
    Det är lite upp och nervända världen med regn och rusk hos er och värmebölja här men så blir det ju när man är på olika halvklot. Hoppas regnet upphör och solen tittar fram snart.
    Kram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.