«

»

Apr 16

Mahimahi i Söderhavet!

 ”Wow, såå vackert, åååh, det här är det vackraste, häftigaste…!” En efter en vaknade vi framåt morgonen och gick upp i sittbrunnen och vi blev alla helt tagna av den otroligt vackra vik vi låg i.

I kolsvarta natten hade vi natten innan närmat oss Fatu Hiva, vår efterlängtade allra första söderhavsö. Konturen av ön växte sig större och tydligare men det fanns inte en endaste lampa eller fyr att navigera efter. Vi hade radarbild och ekolod som hjälpmedel och en underbar blomdoft från land. Lite läskigt att efter nästan tre veckor på ett tomt hav segla mot en helt mörk hög silhuett. Men när gryningen kom ankrade vi till sist i den andlöst vackra viken. Vi var framme! Efter 2938 seglade sjömil och en osannolikt fin segling. Stilla havet är blått, blått, blått och ganska öde. Många flygfiskar och en annan bläckfisk har landat på däck och sex båtar har vi siktat.

De första dygnen hade vi som väntat stilltje och sökte oss söderut för motor i några dygn. Så kom äntligen vinden och därefter blåste det en stabil sydostlig vind på mellan sex och tio knop. Ibland lite mer, ibland lite mindre. Det är vindar som passar Mahimahi perfekt, hon seglar på i full fart och ibland hade vi dygnsdistanser på 200 nm.

Stilla havet

Överfarten tog nitton och ett halvt dygn; det är många dagar och nätter. Ibland var vi hjärtligt trötta på allt gungande och på att aldrig vara framme, men på något konstigt vis går tiden ändå ganska fort där ute under den obrutna horisonten. Vi har haft fullt upp med att fundera ut dagens meny, laga mat, baka bröd och annat gott, styra, trimma, vakta, duscha, bada när det var stilltje, träna, spela gitarr, sticka, läsa, tänka ut nya fiskestrategier, prata, filosofera… fredagsmysa och fira milstolpar längs vägen. På kvällarna, innan det var dags för nattvakten att ta vid, hade vi en stunds högläsning under miljontals gnistrande stjärnor.

En dag stod vi allihop i sittbrunnen och njöt ett naturens skådespel. Havet sjöd runtomkring Mahimahi av ett hundratal (!) stora delfiner eller små valar eller kanske både och. De hade i alla fall en storslagen uppvisning för oss, dök, hoppade, simmade en lång stund allihop på en gång och så lika plötsligt som de kom var de borta. På natten hade vi en hemmagjord planktonhåv (en gammal strumpa och en flaska med hål i botten) i bakom båten. På morgonen tittade vi på fynden i ett mikroskop, ingen aning om vad vi såg men vackert var det. Kanske något som ingen sett förut, detta hav är inte direkt utforskat område. I sjökortet kan det exempelvis stå: djup 67m, observation lämnad 1957. Men vi seglar på och hoppas att havet är djupt…

Matlag och vaktlag har sett till att vi varit både mätta och trygga. Många goda fikor har vi fått och mycket gott bröd. Lyckan var stor då vi fick en fin Wahoo på kroken som gav oss god mat i flera dagar. Vi hade många fler napp men varje gång slet sig fisken till vår stora besvikelse. Så det blev alltmer av en utmaning när det var dags att laga mat. Att variera mellan tonfiskburkar och tonfiskburkar är inte helt lätt. Men nu är vi mästare på det! Ofta satt vi i sittbrunnen och fantiserade; tänk om det dök upp en ICAmaxi i horisonten; då skulle vi köpa filmjölk, salami, brie, oxfilé, sallad, fetaost, ost… Albin, Johanna, Elin och Camilla tänkte också ut olika rätter som de skulle beställa till hemkomsten till Sverige. Och Magnus och jag, ja vi får väl fortsätta att längta efter allt detta goda ett tag till.

Magnus har (precis som vanligt) haft mycket att stå i. Kort efter att vi lämnat Galapagos hände det som inte fick hända, watermakern strejkade! Vi räknade mängden vatten vi hade ombord, skulle det räcka till dricksvatten?? Eller skulle vi bli tvungna att vända?! Jodå, vi kom fram till att det skulle räcka, men så mycket mer var det inte. Diska, duscha, koka pasta etc fick vi göra i saltvatten och det fanns ju att ösa av. Magnus ägnade sedan timmar varje dag åt att försöka laga watermakern som är monterad under kojen i förpiken så trevligare ställe kan man ju tillbringa sin tid på. Efter oförtrutet mekande går den nu på halvfart och vi har vatten i tanken igen. Halvfart räcker dock inte långt så vi måste försöka få tag på reservdelar, en vild gissning är att det inte blir helt lätt…

En natt vaknade Magnus av ett litet klirr mot däck. Han gick upp och inspekterade och hittade en sprint som lossnat från bommen. Det är väl bara ett kaptensöra som kan uppfatta ett sånt litet ljud när man går i full fart med fulla segel och det är ett brus av en massa olika ljud. Sprintens uppgift var att hålla uppe bommen mot masten så bommen var således på väg att lossna. Dessvärre svårt att laga ute till havs då båten rullar ganska mycket så vi bestämde oss för att surra bommen och ta ner storseglet. Sista dygnen gick vi med spirad genua vilket minskade farten en hel del och det blev inte den rekordsnabba överfart vi hoppats på. Men det är så det är med segling; oförutsägbart.

Måste ju berätta lite mer om besöket på Galapagos också: St Christobal var en vacker ö med ett rikt djurliv. Vi såg givetvis sköldpaddor , stora och små, gamla och unga, mäktiga Fregattfåglar som svävade i skyn och ett oändligt antal sjölejon som lekte i vattnet men också var uppe på gatorna och spankulerade. Varje natt sov de så gott på vår altan på Mahimahi och varje morgon schasade vi i väg dem och sen var det bara att ta fram skurborsten. Första natten var de ju väldigt gulliga men snart tröttnade vi och försökte bygga en barriär av fendrar men inget kunde hindra dem från att tillbringa natten hos oss. Och visst, vi har en fin altan!

Galapagos 2

”Vi vill ha hjälmar!” Vi skulle på ridtur och André som hade hand om hästarna såg väldigt frågande ut och menade att ”alla hästar är lugna, det behövs inga hjälmar”. ”Vi är från Sverige, vi vill ha hjälm!” Snällt gick André då en sväng på gården och kom tillbaka med diverse huvudbonader, allt från cykelhjälm till skidhjälm och så Albins snygga cowboyhatt och vi kunde ge oss av. Jag fick en lugn häst (fast han hade ju sagt att alla var lugna). Efter en liten stund fick den lugna lilla hästen dock för sig att den skulle på en alldeles egen tur, den hade inte alls lust att vänta på de andra utan stack (inte precis någon skenande galopp, men ändå) iväg med mig på ryggen. Jag ropade på hjälp men ingen kom till min undsättning så jag slängde mig rådigt och ”vigt” av hästryggen och hästen stannade då så snällt. Sen bytte Camilla och jag häst och vi kunde rida vidare. Camilla sa tröstande att ”han är ju väldigt mager, han protesterade nog för att du var lite för tung för honom”. Ridturen gick sedan vidare upp på höglandet på ön där vi bjöds på en spektakulär utsikt och fick smaka på papaya som André plockade ner från ett träd.

Titta på leguanen där borta! Vi var på väg tillbaka efter en snorklingstur bland sjölejon och sköldpaddor när vi såg den kika fram bakom en svart lavasten. Där satt den lugnt och majestätiskt och kikade på oss medans vi kom närmre och närmre. Vi fotade och sen gick vi därifrån medans den lika lugnt satt kvar och stolt blickade ut över sin värld. Undra hur gammal den var?

Inför vår långa segling behövde vi förstås komplettera förråden igen, de töms fort när man är många ombord, så vi frågade efter en köttaffär och fick en vägbeskrivning. Glada i hågen travade vi dit. Utanför möttes vi av en enorm flugsvärm men vi lät oss inte hindras. Väl inne i den lilla butiken möttes vi av, om möjligt, ännu mer flugor och en dam som viftade lite lojt med en flugsmälla. Bakom disken låg diverse köttslamsor, den ena mer oaptitlig än den andra och alla väldigt långt från allt vad kyla heter. Vi backade diskret ut ur den lilla butiken, helt överens om att vi ännu inte var mogna för att handla varor så långt från det vi är vana vid.

Öns ”stora” mataffär hade både kundvagnar (vad man nu skulle fylla dem med?) och en kortautomat som man kunde nyttja om man hade turen att komma då den enda person som behärskade automaten jobbade. Här ”storhandlade” vi kex, några burkar sylt och chips. Vi hittade faktiskt också till vår stora lycka yoghurt och köpte upp hela lagret: tre förpackningar. På fruktmarknaden inhandlades importerade äpplen och päron, potatis och tomater. Och en klase bananer som ute på havet visade sig vara boning för en jättekackerlacka. Men den åkte överbord fortare än kvickt. Varför matutbudet var så dåligt är inte så lätt att förstå, att mat är dyrt och besvärligt att importera är ju givet men varför brukas inte jorden mer, till boskap och till grödor?

Besöket på Galapagos motsvarade inte riktigt våra förväntningar. Alla måste via en agent ansöka om tillstånd att få gå i land och det är väldigt dyrt. Vi nöjde oss med tillstånd för att vara på en ö. Det hade säkert varit mer spektakulärt att själva segla mellan öarna men för det krävdes ett ytterligare tillstånd som tyvärr låg långt över vår budget. Allt är mycket noga reglerat och det är givetvis bra att öarna skyddas men en del av det handlar nog om att det finns mycket pengar att tjäna på alla restriktioner som besökare uppmanas att komma runt genom att alltså betala höga avgifter. Men det är utan tvekan en otroligt vacker övärld, havet sjuder av liv och det känns ganska otroligt att ha varit på Galapagos och att ha seglat hela vägen dit på egen köl.

Nu har vi tillbringat några härliga dagar på Fatu Hiva. Vandrat i den vackra naturen upp till ett vattenfall där vi simmade i en liten sjö. En natt åkte Camilla och Albin med på hummerfiske. Elin och Johanna spelade fotboll med tjejlaget på ön. En jobbdag hade vi också, alle man skrubbade den väldigt bevuxna botten, förstår inte hur det kan växa så mycket, så fort. Men nu är botten ren och fin igen.

I viken låg sju andra båtar. Det fanns inte minsta lilla bar här men en kväll blev det trevlig och god middag hemma hos en familj; kyckling, get och marinerad blue marlin, papayasallad och saft eftersom de inte dricker alkohol. Officiellt i alla fall. Det idkas dock mycket byteshandel och då vill många gärna ha en flaska rom. Vi bytte bort en tröja, lite smink och fiskekrokar mot underbart goda bananer, grapefrukt och lime. Och fick en fin tikiskulptur i utbyte mot en lång tamp. I den lilla affären kunde vi handla lite ost, korv och mjöl och sist men inte minst; glass. Sista kvällen på ön fick vi se en fin dansuppvisning.

Besöket på Fatu hiva har varit fantastiskt, en paradisö! Nu seglar vi vidare till nästa ö… Det nät som finns här räcker inte till för att ladda upp fler bilder så foto från övärlden kommer nästa gång. Försöker göra lite uppdateringar på Twitter så gå in och kolla på sidan ibland eller följ på Twitter om ni undrar vad vi har för oss. Ha det så bra och njut av våren därhemma!

20 comments

Skip to comment form

 1. Sara

  Underbart att läsa och se alla fina bilder från ert äventyr! Tänker ofta på er!! Fisken såg ju enormt läcker ut!! Hur ofta lyckas ni fånga någon och ligger kroken alltid på släp?

  Stor kram till er alla
  Sara Philipson

 2. Frida och Jens

  WOW! Och WOW! Wahoon! Delfinerna! Sköldpaddorna! Solned- och -uppgångarna! Inser ju att det här med Atlantöverfart inte tillfredsställt alla behov – nästa gång blir det Stilla Havsöverfart mot Söderhavet (OBS, säg inget till mamma om detta – än)!

  Väldigt glad att se att gitarren ÄNTLIGEN kommit fram. Nu har ni ju Camilla ombord så vi kan vara trygga med att det blir en och annan Taube och åtminstone fyra olika ackord 🙂

  Saknar er och båten (och Soffi såklart) – men här går tiden evinnerligt fort och april har nästan svischat förbi utan att vi hunnit reflektera. Hoppas på en lugnare maj och mer ledighet med mycket vår och sol.

  Vi hörs snart, stora kramar till er alla!

 3. Bengt Norberg

  Ofattbart. Skall gå till jordgloben och förundras ännu lite mer. Verkligen härliga berättelser. Måtte ha varit väldigt speciellt att segla oavbrutet i flera veckor.

 4. Sven

  Vi njuter av er segling, Oliver ropade igår, har du sett den nya rapporten från Mahimahi, härligt att få följa med er i fåtöljen hemifrån. Underbara bilder på både djur och människor och frukter, och lite god sjögång på Stilla Havet. 3000 sjömil igen, imponerande.

  Här har vi påsklov med 29er-läger på Marstrand för Oliver i hårdvind, gick bra på avslutande regattan! Oscar seglade Feva hela påsklovet i Kullavik, och igår var jag och Felicia på Skrea Strand med två hästar och kompisryttare, också ett paradis!

  Nu blir det pappa Ingemars lax, Oscars nyfångade laxöring, och sen kvälls-båttur för Oliver med kompisar i 20 graders värme från Malevik!

  Njut av Söderhavet!
  Vi vill läsa mer, och se mer bilder!
  Sven & Co

 5. Nina

  Fantastisk berättelse om fantastiska upplevelser ännu en gång och makalösa bilder. Om man tänker på hur långt ni seglat, har det ju varit väldigt lite strul. Beror naturligtvis på att ni var duktigt förberedda. Förstår ändå att ni behöver få ordning på watermakern. Hoppas det löser sig.

  Kramar till er alla från oss
  PS Imponerad av Magnus hörsel och uppfattningsförmåga. En sprint hör ju inte till de ljudligaste delarna på en båt.

 6. Eva Gerner

  Helt underbart..! Livet på Stilla Havet, de vackra öarna, allt! Det tekniska strulet hör ju till…

  Stor kram till Magnus och dig. Hälsa Camilla!

  Eva

 7. Lena Johansson

  Låter som en dröm!
  kram
  Lena

 8. Tina

  Vilket liv ni lever, fantastiskt! Härliga beskrivningar och bilder. Hoppas ni får igång Watermakern snart igen. Glad Påsk! Kram Tina & Tilde

 9. Emma Drake

  Det låter ju helt fantastiskt! Trist med watermakern, hoppas det löser sig med reservdelar. Men verkligen härliga bilder, hälsa Camilla och gänget och stor kram till er!

 10. eva-lotta

  Vad gott att höra från er igen! Det var längesedan! Jag har undrat hur ni har det. Så skönt att veta att ni fira påsken med så vacker natur. Här hemma är det också fin. Det knoppas och solen kommer fram. Lite kallt fortfarande.
  ha det nu så gott och vi hörs. Kram E
  Eva-lotta

 11. Anna-Greta Milefors

  Härligt att få ta del av era bilder och upplevelser! Tack för det.! Här är det nu sill, lamm och ägg som gäller på bordet de närmaste dygnen. I rabatterna blommar scillan, pärlhyacinter och tulpanerna är på gång. Meterologerna lovar god värme över påskhelgen- så bra är det här. Sköt om er och fortsätt njut av er fantastiska resa! Många kramar Anna-Greta

 12. Michael

  Underbart

 13. Nils

  Fantastiskt!

 14. Mia SB

  Hej!
  Alltid lika härligt när det plingar till i inkorgen! I Lund är det vårväder, det doftar gott av alla blommande träd och nu slår magnoliorna ut!
  Härligt! Önskar er allt gott och god tur.
  Kram från Mia i Lund

 15. Eva

  Det var härligt att höra att ni har fast mark under fötterna. I alla fall för en liten stund… Grönsakerna på bordet ser underbara ut, och er ridtur med diverse huvudbonader:-) måste ha varit fantastisk.
  Jetset liv på stan med sjölejonen som sällskap! Det du Magnus!
  Ja mycket får ni uppleva, men det är ni värda som tar er över det ena havet efter det andra!
  Själv tittar jag just nu ut över Medelhavet, från Sardiniens kust, där jag sitter i en liten fin taklägenhet och förbereder nästa produktion. Vinkar till er över haven!
  Kram,
  Eva

 16. Lisa o Calle

  Underbart! Blir lycklig av att titta på era bilder! Uh vad vackert och vilka spännande upplevelser! Vi längtar till båten och era goda Pina coladas , tyckte mig se några på en bild…..
  Imorgon drar vi till Strömstad där vi troligen får tränga oss fram till Ramsöfärjan med allt vårt pick och pack. Skärtorsdagen är helgdag i Norge och då drar många till Sverige. Lika spännande varje år om polisen ska släppa fram oss! Sedan gäller det att hitta en parkeringsplats också!
  Alltid lika mysigt varje påsk att åka till Ramsö och se hur vårt lilla hus mår, öppna dörren och känna sommarluften strömma ut…cirkeln är sluten.
  Ha det nu så underbart under fortsatt seglats och hoppas att apparater och sprintar funkar som de ska!
  Vi följer seglandet med
  stort intresse.
  Kram Lisa och Callerobert.

 17. charlotta seeberg

  Blev visst anonym!

 18. Anonymous

  Hej! Roligt att höra av er igen, började nästan undra vart ni tog vägen.
  Mysigt värre sådant som jag bara sett på TV, och ni går omkring iallt det fina.
  Tur att ni får en o annan fisk så ni slipper äta burk hela tiden, men mycket fina frukter finns det ju.
  Här hemma börjar det bli fint med, lite kallt men ok, och vackert på svenskt vis.
  Kul med alla fina bilder,
  Så nu ska ni segla omkring i allt det blå, nästan lite svårt att förstå ni kommit så långt bort.
  Roligt att få följa med på detta vis. Sköt om er och ha det så gott.
  Kramar Lotta

 19. Eva Sjöstrand

  Vad roligt det är att läsa om era äventyr där borta!
  Det är både lockande och avskräckande.
  Jag älskar ju mat så man hade inte stått ut med den magra kost ni har men samtidigt skulle man ju gå ner några kilon. Magnus ser ut som han har magrat endel!
  Ha det gott tills vi hör något mera.
  Kram Eva

 20. Klas o Eva

  Vi säger bara oj, oj, oj och är såklart grymt glada att få dela era härliga upplevelser – tack så mycket för det! Här hemma är det lite soligt och flera plusgrader på dagarna så det tar sig här me’. Jag kom hem i natt efter att ha seglat hem en båt från Southampton – vattentemp mellan 6-9 grader så när det regnade och sjön slog över i 17 m/s var det inte så mysigt – då tänkte jag på San Blas o undrade vad jag höll på med ute på Nordsjön! Lycka till i reservdelsjakten till watermakern. Längtar redan efter er nästa uppdatering. Klas o Eva

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.