Mahimahi – Cigale 14

Vi har fastnat!

Ja nu är det inte mycket fart på skutan! Vi har hittat en perfekt ankarvik alldeles utanför staden Baiona. Viken är vacker, på dagarna strålar solen från en knallblå himmel och på nätterna lyser månen. Våra båtvänner ligger också här och det gör ju det hela ännu trevligare.

Ska jag vara riktigt ärlig så vaknade vi i och för sig just i dag upp till en gråmulen dag, och faktiskt lite kyligt i luften. Här är tre meters tidvatten vilket påverkar vattentemperaturen som pendlar mellan 17 till 20 grader. Det gäller att slänga sig i när det är 20!

Seglingen hit ner var lugn och skön med nordlig vind så det vara bara att susa ner längs kusten. Vi gjorde några stopp på vägen och lyckades med konststycket att ankra i ett naturreservat där det krävs tillstånd för att få stanna. Lyckligt ovetandes om detta sov vi gott hela natten utan tillstånd. I bland har man tur, att hamna i klammeri med spansk myndighet lär inte vara roligt.

Vi har ägnat en del energi åt att försöka hitta en tvättstuga dock utan resultat så tvätthögarna växer. Det närmsta vi kommit hittills var en utomhus tvätteria som kändes som om den var från en svunnen tid. Se foto! Gissa om vi blev förvånade när vi förstod att det var detta som var stadens tvätteria och som vi ägnat lång tid åt att leta efter med hjälp av karta och spansk ordbok. Ingen pratar engelska här och vi kan inte spanska, tyvärr. Inte ens på turistbyrån kan de engelska, och all turistinfo är på spanska med ett undantag. Se foto på den underbara heltäckande info som plötsligt dök upp på en skylt. Vad mer behöver man veta?

Varje dag tar vi dingen in till stan. Där är mycket turister och en go och glad stämning. Caféer och krogar om vartannat. Ibland njuter vi en frukost på en trevlig uteservering; croissant, nypressad juice och gott spanskt kaffe. Häromdagen tog vi bussen till Santiago de Compostela, där det var ännu mer turister. Lite för många tyckte vi, men visst är det en imponerande katedral och roligt att ha sett denna omtalade plats.

Magnus har installerat vår watermaker och den går för fullt. Precis när tanken var nästan tom drog den i gång och nu är vi självförsörjande på vatten. Magic! Kanske kan ta tag i tvätten…  Måste också få ge en eloge till Magnus som mörka vinterkvällar jobbat så ihärdigt med vårt elsystem. Det fungerar otroligt bra! Vi ligger här dag efter dag, har lampor tända till kvällen, använder vattenpumpen, datorer och allt möjligt annat och ändå behöver vi aldrig starta motorn för att ladda batterierna. Också magic!

Vad gör vi mer? Vi promenerar, både kortare och lite längre turer, ett bra sätt att lära känna en plats. Projekt däck har också startat. Vi slipar och slipar och snart är det dags för målning. Däcket är det sista stora jobbet (vad vi vet just nu i alla fall) och när det är klart kommer Mahimahi att vara så fin!

Hur länge ska vi ligga här då? Ja det frågar vi oss varje dag och så kommer vi fram till att det är ju väldigt trivsamt här, vi stannar en dag till, och en dag till…

Så småningom ska vi förstås fortsätta söderut till Lissabon.

 

23 thoughts on “Vi har fastnat!

  1. eva-lotta

    Hej ! Skönt att höra att ni nu kan ta det lugnt och bara njuta. Har en väninna som nyligen vandrade från Porto till Santiago del Compostela. Själv har jag nu semester efter 6 veckors arbete. Skönt. Har nyligen kommit hem från Istrien i Kroatien. Vilka härliga bad. Är nu på Orust och sköter min gräsmatta bl a. Det har varit en härlig sommar här i Sverige för en gångs skull. Snart är allt som vanligt igen, tyvärr.

    Ha det nu så gott och kram från mig

    1. Sara Post author

      Hej Eva-Lotta! Kroatien var väl härligt! Snart har du väl klippt gräsmattan för sista gången den här säsongen och kan se fram emot en förhoppningsvis fin höst med lite mindre resande i alla fall har jag hört. Låter skönt! Många kramar, Sara

      1. Anonymous

        Jaså, det har du hört! Ja, här händer mycket. Charlotta har sagt upp sig och ska börja på Previa i Borås i november. Sofie har ockå sagt upp sig. Hon går tillbaka eller snarare upp en trappa till VC i Majorna.
        Själv kommer jag att få prova på att arbeta i Henån, till en början fr o m oktober 1 dag i veckan och så småningom halvtid i ca 6 månader. Trivs jag där hoppas jag på att få vara kvar i GBG 50% och på Orust 50%.
        Vi får väl se. Ja, som du förstår så rasar det för oss sedan du kastade ankar.
        Det känns lite trögt att börja arbeta igen när det har varit så skönt att vara ledig.

        Nåja, åren går fort.
        Ha det nu fortsatt gott och många kramar till er från ett Sverige som ff har lite sommar kvar att erbjuda. men snart….

  2. Anna-Greta

    Det låter härligt och intressant i Spanien. Santiago de Compostela skulle jag gärna varit med till. Men har du börjat sticka ännu…… Själv stickar jag halvvantar på rad. Ang livet här så fick jag just inbjudan ang Kerstin F som blir halvt sekel. Funderar också att gå på studiedagarna i slutet av sept- är ju 40-årsjubileum för MBHV-psykologerna. Kom hem inatt efter en vecka på härliga Läsö. Njut och ha det fortsatt gott!!! Anna-Greta

    1. Sara Post author

      Hej Anna-Greta! Låter som du har det bra med massa olika saker på gång som vanligt. Längtar efter att sätta i gång med en stickning, ska slipa lite däck till först bara, sen så. Ska bli roligt! Har precis börjat på Nattåg till Lissabon. Verkar bra! Kram Sara

  3. Ann-Sofie och Lars

    Låter fantastiskt, njut av tillvaron. Här hemma är man åter i selen och sönerna skall till sina skolor så livet är som vanligt. Ett stort plus är att vädret är helt ok.
    Många hälsningar från oss alla.

    AnnSofie o Lars

    1. Sara Post author

      Hej hela familjen! Åter i selen ja, men njut av sista sommardagarna och tänk på Nya zeeland! Soffie trivs bra, hon får mycket uppmärksamhet och det gillar hon! Kram

  4. Anders

    Hej på er!

    Kul att det går så bra för er.
    Andra som det också går bra för är Eira – de seglar fram i Engelska Kanalen just nu med 6 knop i medvinden (och medström).
    Snart Spanien alltså! Bara den lilla bukten kvar att korsa.

    Fridens lilja!
    Anders

  5. oljis

    No panic, bara njut som Hp sager är säkert helt underbart och få förunnat. Är dock lite orolig att ni bara äter och slappar…du lovade ju att träna oxå Magnus 🙂
    //oljis

    1. Sara Post author

      Äter och slappar, haha, ja risken finns, många frestelser här, men lite träning får vi in också så du kan vara lugn ett tag till…har man lovat så har man;)

  6. Leni o Bosse

    Kom just upp från tvättstugan med härligt doftande tvätt att plocka in i skåpen.
    Det är väl ungefär det enda som kan göra er lite avundsjuka på tillvaron här hemma?!
    Ni verkar ha det helt underbart på alla sätt och förtjänar det efter allt jobb på båten som kanske framförallt Magnus lagt ner under vintern.
    Fortsätt njut i viken ett tag till och lycka till med fortsatt seglats till Lissabon!
    Kram, Leni och Bosse

    1. Sara Post author

      Leni, Bosse: ja ren tvätt kan vi definitivt bli avis på och en hel del andra saker också men man kan ju inte få allt… Läs kommentar ovan från Anders om Eira. Kramar

  7. HP

    Låter underbart. Skönt att ni har det så bra – man blir lite avundsjuk. Har just avslutat ett jättelångt pass med fordons- och industrielever, men ska nu ut till båten och plocka i ordning lite inför helgens klubbtävling.
    Njut nu av tiden i viken.
    Hälsningar
    HP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.