Mahimahi – Cigale 14

Höga berg och djupa dalar på Biscaya!

Vi är har seglat över Biscaya! Tidigt i går morse ankrade vi upp i en fin vik utanför Muros i Spanien, insidan spanska Finisterre. Trötta men glada!!!

Den seglade sträckan blev ca 550 sjömil och bjöd på alla sorters väder och vindriktningar. Från solsken till piskande ösregn, från bleke till kuling, från medvind till motvind, från segling till motorgång. Även havsdjupet skiftar mycket, från 50 m till som djupast 4700 m, det är bland annat det som bidrar till den höga sjön. Vi var på havet i ganska exakt fyra dygn.

Till stor del var det riktigt jobbigt väder med vågor som höga berg och djupa dalar. När sjön går som högst kan vi ibland känna hur Mahimahi tar sig upp för en brant våg, står alldeles stilla i luften några sekunder medans vi håller andan. Så faller hon, som i ”fritt fall” ner till vattenytan och landar med ett dån. Oförtrutet går hon vidare till nästa våg och nästa, hon sköter sig så bra vår fina, starka båt!

 Vad gör vi då under fyra dygn till havs?

Tja, jag intar min ”komaposition” så snart jag kan. När det är som värst tar jag mina vakter men sen gör jag  så mycket mer för då kommer sjösjukan som ett brev på posten. Det är inte just i de stunderna som jag njuter av äventyret men det är snabbt glömt när vi väl är i land.

Magnus är desto mer aktiv, trimmar och ser till att vi håller god fart på båten, tar ner väderkartor via kortvågsradion och allt möjligt annat som att testa Mahimahis alldeles egna lilla vattenkraftverk, “Harsprånget II“. Se tidigare blogg “Evighetsmaskin på gång” då Magnus och MauritZ klurade med detta projekt hemma i Onsala.

Glädjen var stor när propellern snurrade vid första försöket. Dock lite för långsamt för att Magnus skulle vara riktigt nöjd. “Det var ju synd” tyckte jag deltagande. “Inga problem, jag har fyra andra propellrar med mig”. Inte undra på att det är fullt i båten! Fortsättning följer så småningom.

Ett enda brödbak blev det denna gång, det smakade gott kan jag lova! Kosten i övrigt är inte något att skryta med precis, vi utnämnde Bullens pilsnerkorv till bästa middagen så då kan ni själva räkna ut standarden på resten. Att laga mat när det kränger och slår är inte lätt, då är det bra med konserver!

Några fina stunder hade vi förstås också, som en morgon när jag satt med en kopp te i sittbrunnen och njöt av en vacker soluppgång. Då kom de; delfinerna, lika underbart varje gång! Långt bort såg vi också två valar som simmade så fint intill varandra. Och efterlängtad presentuppackning efter 1000 seglade mil! (Eva och Calle: gjorde seglingen lite roligare!)

Vi fick också en stunds skön segling med vår nya genacker som är otroligt bra i lätta vindar och några timmar med en riktigt härlig slör då Mahimahi går som allra bäst. Stundtals fick vi även uppleva den strålande vackra stjärnhimlen som är något alldeles speciellt långt ute till havs… Och så förstås inseglingen till Muros. Att sikta land långt borta och sedan sakta men säkert närma sig alltmer och så till sist; släppa ankaret. Det är värt några jobbiga dagar på havet!

Nu har vi en dag i Spanien bakom oss. Vi har badat, njutit av sol och värme och tagit en spansk öl inne i den lilla trevliga staden Muros. Långkalsonger och mössor är undanstuvade och vi ser fram emot många sköna dagar här i Spanien och så småningom Portugal.

Ha det så gott och njut av de sista fina sommarveckorna!!!

PS:  För bildtext: tryck på “info” högst upp i högra hörnet på bilden

PSS: Om ni vill ha korta uppdateringar: klicka på “Follow” under Twitter i högerspalten här på sidan.

PSSS: Om ni vill läsa om Joakim och co på båten Eira: klicka på länken “Eira” i högerspalten här på sidan.

 

 

 

26 thoughts on “Höga berg och djupa dalar på Biscaya!

  1. Emma

    Nu har ni äntligen tagit er över Nordsjön och biscaya, nu kan jag börja vara fruktansvärt avundsjuk istället för mestadels sympati-sjösjuk. 4 extra propellrar låter som en riktig pappa-prioritering, ni verkar ha allt under kontroll! Fortsätt njut! Många kramar från hela familjen Nyman/Drake

    1. Sara Post author

      Hej Emma! Roligt att höra från dig! Och inte dumt alls att ha någon som är sympatisjösjuk. Men som sagt nu behöver du inte vara det på ett tag. Killarna är på väg till Amsterdam, hm;). Ha det gott, kramar till er alla tre.

  2. Calle

    Grattis!
    Nu är det värsta gjort: Nordsjön o Biscaya. Gud va duktiga ni har varit!
    Nu kan ni unna er lite “semester”: Dricka upp den bruna drycken från Skottland o börja på nytt med ett glas kallt vitt vin frän Spanien o en hummer från Atlanten. Passar kanske dig bättre Sara.
    Själv har jag nu mönsrat av Acapella( efter sju veckor ombord) o arbetat på land en vecka. Ja Ja.
    Ser fram emot en skön undanvindssegling i December.
    Längtar!!
    Calle

    1. Sara Post author

      Absolut det värsta gjort. Atlanten blir något helt annat! Ja får ju erkänna att det går väl sådär med whiskyn, desto bättre med de spanska vinerna och den spanska ölen är inte heller så dum. Låter som att det blev en bra Acapellasommar trots allt. Är hon i Stockholm nu? Vi ser fram emot att se dig på bryggan… Kram

  3. Eva

    Åh så skönt! Det gick! Och såklart gick det bra. Men det ser bra ensamt ut på bilderna med de höga vågorna…långt därute…Och din beskrivning av er sätt att ta er över vågorna är läskigt målande!
    Ja då var det värsta gjort då,
    Kram från Eva och Olivia som fortfarande njuter solen på Skånes stränder och tittar ut över det stora havet varje dag!

    1. Sara Post author

      Hej Olivia och Eva! Skönt det låter med Österlenstranden, go lång sommar ni får ändå. Hoppas det gett kraft inför hösten. I går gav sig Joakim av, de var glada! Fast farväl från Anna tråkigt såklart. Här är det varmt (jättevarmt), är i en trevlig liten stad med mycket god fisk på marknaden som är som mest intensiv framåt åtta på kvällen. Jag får jobba på dygnsrytmen;).
      Lite ensam kan man allt känna sig när vågorna går som högst, blir gott att ha Calle och Frida med över, och ni kan vara lugna, den “riktiga” Atlanten är oftast mer stillsam och finare än Biscaya. Njut nu av sista sommardagarna därnere, många kramar

  4. Anonymous

    Seglingen låter ju skit jobbig men ni får ju belöning för det!! Nästan som en förlossning! 🙂
    Ha det nu så gott där i värmen!

    Kram Eva

  5. Sven Ö

    Starkt seglat igen, och så snabbt ni kom iland, även om snittfarten påminner om en optimist på 5,72 knop!
    Vilken dröm att se två valar glida förbi, och delfiner, måste vara underbart där ute, inga måsten, bara möjligheter, även där! Såg er framfart perfekt plottad på kortet med AIS.

    Nu skall vi se på tredje racet för svenskbåten i America´s Cup live på nätet, efter en heldag på Liseberg med Dyrögänget. I morgon Pelle P regattan i Kullavik, så tyvärr missar vi Eiras avfärd, skall bli kul att följa även deras rapporter.

    Njut av livet i Galicien och glöm inte:
    Una Cerveza, por favor!
    Sven

    1. Sara Post author

      Farten var väldigt varierande precis som vädret så snittfarten blir väl som en optimist…men snabbt gick det ändå. Kul att du kunde följa på Ais, den är ju helt suverän. Joakim o co kom i väg i dag och var väldigt glada och nöjda. Ha det gott allihop!

  6. Eva Gerner

    VISST ÄR VI BRA!!

    I förmiddags kom Tir Na Noir och ligger nu precis bredvid oss. Det tog väl tre minuter ungefär innan “Griben” var på plats.
    GRIB PÅ ER!!!

  7. Mats & Lotta

    Hej!
    Måste vara härligt att ankra upp efter denna spännande seglatsen. Själva låg vi på svaj bakom Ramnö häromdagen och i nattljuset med Kattegatt skimrande drömde jag mig bort att vi också låg i en Atlantvik…….
    Ha det fortsatt skönt

    Mats & Lotta

  8. Bosse och Leni

    Hej kära äventyrare!
    Tänk att ni klarar denna utmaning så strålande trots ett hav som ju tycks vara i ständig storm.
    Hoppas att ni nu får tillfälle att vila ut och äta riktigt gott. Languster ostron kan det vara något?
    I tisdags kväll talade jag med en lycklig Camilla och stolt storebror Joakim. Ni har anledning att vara mycket stolta föräldrar! Vi är också lyckliga och stolta.
    Imorgon infinner vi oss på Klippans brygga för att vinka av Joakim och hans kompisar.
    Ha det så bra hälsar Bosse,Leni ,Tina ochTilde

    1. Sara Post author

      Hej på er! I kväll blir det hummer! Fiskmarknaden här är helt fantastisk. Pratade med Joakim för en stund sedan. Glada killar! Kul att ni var där!!! Gulliga ni är!!! Kramar

  9. Johan

    Nu när ni kommit så här långt så skall det väl vara slut på allt regnande för er!

    Kul att pilsnerkorven kom till användning. =)

  10. Eva-Lotta

    Åh, vad skönt att höra från er! Börjar förstå att det är ett vådligt äventyr ni givit er ut på. Tur att ni är så kunniga och kloka. Härliga kort ! Skönt att ni är i land nu och får vila er lite.
    Nu har jag jobbar i 5 veckor själv. På måndag kommer kollegorna tillbaka. Ska bli skönt.
    Ha det så gott och var rädda om er. Kramar Eva-lotta

    1. Sara Post author

      Jo lite vådligt kan det nog vara ibland, men spännande. I dag startade Joakim sin segling, helt enligt plan!
      Trist att det blev så lång tid för dig att jobba själv, förstår att det blir skönt att ha dem tillbaka. Hälsa dem jättemycket!
      Kramar

  11. Madde

    hallojs seglarna:)
    Vilken tripp ni gör, kan tänka mig att man gärna glömmer de jobbiga nätterna,/dagarna med dåligt väder…när man väl får det lugna “lagom” vindarna, solen, stjärnorna, delfisar , valar m.m.
    Ha det så jätte gott nu i Spanien. kram Madde

    1. Sara Post author

      Precis så är det, man glömmer, nu är det bara så gott, varmt och jättemysig liten stad med god öl i vartenda hörn. Kramar

  12. Nina

    Gott att ni tagit er över. Har tänkt på er jättemycket de senaste dagarn! Måste kännas härligt att Mahimahi är en tålig båt som troget tar sig över vågkam efter vågkam. Kan också livligt se framför mig när Magnus plockar fram propeller efter propeller efter propeller óch ändå har en extraprorpeller i rockärmen. Jag förstår om ni är nöjda med att ni har en större båt än förra gången.
    Bra att du påminde om Twitter! Du är numer följd.
    Hoppas ni får det fint och lugnt ett tag nu. Det är ni värda.
    Kramar till er alla tre!

    1. Sara Post author

      Vi har det just nu underbart! Varmt i luften och varmt i vattnet, och härliga fiskmarknader; hummer i kväll. Och pratade för en stund sen med en glad Joakim, de är på väg! Du får öva dig lite med Biscayrapporten, inför Fridas lilla tripp;) Men det är lugnare på “riktiga” Atlanten. Kram från oss tre (Soffie får nog ingen hummer)

  13. Gerhard Carlson

    Härlig med era rapporter! Ibland kan jag känna ett sting av avundsjuka, men så tänker jag, förstår inte hur dom står ut där ensamma på havet!? Men ni formulerar resans mål så trevligt så det låter som det är mödan värt!

    Ser med spänning fram emot nästa rapport.

    En som sitter på land
    Gerhard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.