Mahimahi – Cigale 14

På spaning efter bra väder för Biscayaöverfarten!

Vi är på Irland, ligger i en vik strax utanför Cork. I dag har det varit stor dramatik på redden utanför, ett holländskt segelfartyg, Astrid, gick på grund och förliste. Lyckligtvis räddades alla som var ombord i en räddningsinsats som alla inblandade verkar mycket nöjda med.

Det blev en ganska snabb segling hit ner eftersom vi hade bra väder och god vind vilket var lite oväntat. “Så här fin sommar har vi inte haft sedan 1995” sa skottarna och då gällde det ju att passa på!

På vägen besökte vi whiskydestilleriet Lagavulin. Vi ankrade alldeles utanför tillsammans med en annan svensk segelbåt, “Solvind”, rodde vi in till destilleriet och gick en guidad tur. Spännande att se hur den ädla drycken blir till i en mycket omsorgsfull process. Efter turen bjöds vi på generös provsmakning.

Vår skeppskatt Soffie trivs väldigt bra ombord och ser till att vara med i alla sammanhang som ni kan se på foto. Här i Cork ligger även “Tacoma” med Eva och Anders och “Tir na Noir” med Astrid åtta år, Randi och Finn. De mötte på bryggan och bjöd sedan på fika med gott nybakat bröd som gulliga Eva bakat till oss.

Vi är alla på väg söderut och spanar ihärdigt efter bra väder för att segla över nästa stora hav; Biscaya. Än så länge inga direkta fynd bland väderkartorna, mest motvind och dessutom stark vind. Men det går ingen nöd på oss, det är betydligt varmare än tidigare, vi har slutat frysa och vi passar på att göra färdigt en del saker på båten inför överfarten. I går var det Magnus tur att hissas upp i masten för att installera den nya lanternan. Medans Magnus jobbade och slet i masttoppen tog jag tog en tur i en liten park (orättvist eller hur). Men rättvisa skipades snabbt; himlen öppnade sig och regnet fullkomligt vräkte ner på mig. Då mötte jag en förnöjsam, äldre gentleman som hälsade mig med ” Goodmorning, fairly rainy today, isn´t it”.

Ha det nu så bra alla och njut av den svenska sommaren som vi förstår är solig och varm i år, äntligen!

 

27 thoughts on “På spaning efter bra väder för Biscayaöverfarten!

  1. Peter & Eva

    Hej,
    Skönt att ni redan kommit “i läge” för en bekväm segling över Biscaya.
    När vi sågs vid Brännö hade Magnus en intressant fundering kring att använda en utombordarrigg som generator. Har inte glömt pratstunden vi hade – har det blivit någon praktisk lösning, har för mig problemet var propeller stigning vs varvtal på generatorn?

    Nyfiken fråga från en mysig ankarvik
    (Langör, Samsö).

    Med vänlig hälsning, Kind Regards
    Peter&Eva

    1. Sara Post author

      Peter och Eva: Hej! Jodå den är med ombord, planerar att testa den på kommande överfart om det blir som ni säger en bekväm segling. Ni kan läsa om när den i blogg 20/1: “Evighetsmaskin på gång”. Vi skriver mer när vi provat vad den går för. Tror att vi går härifrån lördag morgon. Hälsningar Magnus och Sara

  2. Sven

    Bra seglat!
    Kan man få lite seglardata bland alla flaskor och glas?
    Fart, Kurs, VMG, vindvinkel, ström, segelföring, avdrift, vindstyrka, vattentemp?
    Ser fram emot nya rapporter från Biscaya!
    Hälsar vi alla, nu tillbaka efter en solig månad på Dyrön

    1. Sara Post author

      Sven: Hej alla! härligt det låter med solig månad på Dyrön! Hoppas alla mår riktigt bra! Lovar lite seglardata efter Biscaya om vi kommer över någon gång…Verkar bli lång väntan, just nu ser det ut som att vi går lördag tidig morgon. Tills dess botaniserar vi vidare bland flaskorna;)

  3. Eva Österberg

    Hoppas du nu har fått lite Lagavulin i glaset Sara, för den är ju faktiskt ändå god!!
    Calle och grabbarna har nu fört Acapella till Stockholm, hoppas hon får återse Västkusten en annan gång; vi får möta er när ni kommer åter! Hon blir nu arbetsrum en vecka inför repstart för kapten.
    Och Eira är snart seglingsklar.. helt klart!! Jag var där igår; hon, och besättningen(!), kommer ta haven med storm!
    Hoppas ni snart får ett litet fönster att ta er ut igenom, vidare ut i världen,
    kram Eva

    1. Sara Post author

      Eva: Det går sådär med whiskyn… Det var roligt att läsa din resp mammas beskrivning från besöket på Eira. Lite olika
      bedömning av läget. Men du är ju lite mer luttrad vad gäller hur det kan te sig före avfärd så vi hoppas du har rätt. Vi får hålla tummarna att allt går bra för dem. Mamma skrev att hon tänkt sy gardiner men insåg att de inte riktigt kommit till gardinstadiet ännu;) vi väntar fortfarande ganska tålmodigt på ett fönster, men det lär nog dröja ett tag till. Kramar

  4. Ann-Sofie och Lars

    Allt ser ju fantastiskt ut och Soffie verkar nöjd, möjligen snuttat på starkvarorna?
    Ha en god seglats över nästa stora hav. Här i Göteborg är det fortfarande varmt men det har kommit mkt regn i natt.
    Alla i familjen hälsar.

    1. Sara Post author

      AnnSofie och Lars: Hej på er! Soffie kanske tog sig en smak, hon gör lite som hon vill, så som katter gör. Men hon trivs väldigt bra, hon är en riktig skeppskatt! Ha en fortsatt bra sommar, kramar till er alla.

    1. Sara Post author

      Tina: Hoppas ni har det bra du och Tilde i sommarvärmen! Vi är så glada att vi fick träffa henne (och dig förstås) innan vi åkte. Kram

  5. Camilla

    Vilka härliga bilder! Är det highland cattle i sin rätta miljö som skymtar också ??? 😉 Soffie verkar verkligen trivas, Oliver och Nalle hälsar att dom ser fram emot att göra henne sällskap ombord!

    1. Sara Post author

      Camilla: Det var nog inte highland cattle men de var väldigt fina. Hälsa att vi åt en underbart god gryta häromdagen! Vi lånade en elplatta så den kunde koka riktigt länge. Soffie är nog lite ensam så det blir bra med sällskap;) Puss och kram

  6. Mats

    Ni verkar ha det helt underbart. Själv ligger vi pl Vrångö och ser ut över ett spegelblankt Kattegat.
    I morgen bär det hem till Gottskärs hamn
    Ha det bra
    Hälsningar
    Mats & Lotta

    1. Sara Post author

      Mats och Lotta: Hej! Låter härligt att vara där ni är också! Vi väntar fortfarande på att kunna gä över, väderläget är inte så bra just nu. Perfekt lär det inte bli men vill ju helst inte ha helt emot i kuling, det är inte lockande. Ha en fortsatt skön sommar!

  7. Eva-Lotta

    Det är ju äventyr hela tiden för er! Att jobba känns som rena tryggheten och kanske lite tråkigt jämfört med vad ni har för er. Ingen dag den andra lik?
    Nu har jag varit själv i 2 veckor på jobbet. Det har varit en del besök så det har inte hunnit bli riktigt tråkigt än. Ska försöka slutföra bedömningar som väntar. Skönt för dig att slippa det nu eller hur?

    Vädret här hemma är härligt. Värme och sol. Synd bara att behöva arbeta men nu är det fredag och några sköna dagar framöver.

    Ha det så skönt och var rädda om er!

    Kram Eva-lotta

    1. Sara Post author

      EvaLotta: Just nu många dagar som är ganska lika faktiskt, vi ligger fortfarande och väntar på bra väder för att kunna segla över.Biscaya. Än så länge ganska skönt eftersom vi haft full fart ner hit. Men lite otåliga börjar vi allt bli också. Hoppas du har lagom mycket på jobbet! Kram Sara

  8. Leni o Bosse

    Tänk att ni hela tiden träffar på trevliga och likasinnade människor. Det måste kännas underbart. Bilderna är helt magnifika med extra plus för Magnus med glaset. Vilken harmoni, även om han ser lite “rökig” ut. God fortsättning på seglatsen, alltid lika spännande att höra från er.
    Än en gång, vi hade en underbar dag i Skärhamn med gulliga Camilla.
    För tillfället är vi i Bromma, här är +28 gr – idag igen!
    Kram från Bosse och Leni

    1. Sara Post author

      Bosse, Leni: Det är härligt att ni “supportar”, tre inlägg på samma gång! Vi har det bra här men väntar ivrigt på att kunna ge oss i väg, Mycket väderprat med de två andra besättningarna men just nu ser det ut som att vi får vänta ett bra tag till. I går var vi på bussutflykt, trevligt sätt att se lite av landet. På kvällen tog vi en öl tillsammans med de andra. Nu är det motion på gång. Ha det bra i sommarvärmen. Kramar

  9. Johan

    Ser ju underbart ut, helt vinstilla.
    Whiskeyn hjälpte väl till med att hålla er varma också antar jag.

    1. Annika

      I think there are three things going on here.A nauelcr reactor consists of a nauelcr pile that produces heat and other products (like gas). It is very hot. The isotopic decay reaction is what produces the heat (a desired effect this is the energy to be converted to electricity) but it is also dangerous because a pile can get too hot to handle keeping the pile in the correct temperature range is key.So there are three things that can go wrong with a nauelcr pile. One is that the heat gets out of control, and the physical structure designed to hold the material breaks or melts way. This could cause the nauelcr material to assemble in a smaller space than ideal, causing even more total heat and more focused heat. The china syndrome is the idea that this heat would be so extensive that the very hot mass of nauelcr material would melt its way through the base of the reactor container, the building, the foundation, into the bedrock, eventually reaching china. Of course, the part about china is added for poetic purposes. The point is that the details of what would happen if a full nauelcr pile was assembled into an uncontrolled mass with no control rods are beyond contemplation by engineers.It is actually the engineers themselves that would probably be heading for China. Or wherever.The second thing that can happen is an actual nauelcr explosion, where the chain reaction gets to the point where heat isn’t the only problem, but a full blown almost instantaneous chained series of nauelcr events occur and you get an A-bomb (or, I suppose an H-bomb). The chances of this happening are astronomically small for two reasons. First, if you actually want to build a nauelcr bomb, there are many things that must happen to make it work, most of which are not present in a nauelcr reactor. Second, there are design features that are actually not that difficult to implement that minimize this.The third, and very very likely possibility is a regular (non-nuclear) explosion that breaks open the containment and spews nauelcr stuff everywhere. In theory, gas can build up and cause such an explosion without there being a meltdown, but if there is a meltdown, the ways in which a gas-based explosion can occur are probably multiplied.That appears to be what happened at Chernobyl. A meltdown, in progress, changed over to a gas explosion. At 3 mile island, the situation of an ongoing beginning meltdown did not turn into an explosion, but yes, that would perhaps have been a hydrogen explosion which is NOT an H-bomb! Just hydrogen. Exploding.

  10. Nina

    Härligt att höra att ni har det bra och varmare. Fina bilder igen. Lycka till med överfarten och skriv igen så fort ni kommit fram!
    Kram
    PS kul att se bilder från lagavulin.

    1. Sara Post author

      Oljis: Helt eniga med dig tills nu, ser inte så bra ut igen. Vi är tre båtar som gärna vill i väg men vi får nog ge oss till tåls några dagar till. Kul att du följer oss!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.